WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρδιακή προσβολή: 6 πρώιμα σημάδια που εμφανίζονται ένα μήνα πριν


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Μαΐου 2024

Καρδιακή προσβολή: 6 πρώιμα σημάδια που εμφανίζονται ένα μήνα πριν
unsplash
Οι καρδιακές παθήσεις συνεχίζουν να είναι η κύρια αιτία θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες παγκοσμίως.

Ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια είναι μόνο δύο κοινά πρόδρομα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένα άτομο πριν από την καρδιακή προσβολή. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα και η εμπειρία του καθενός είναι διαφορετική. Επίσης μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα κοινά και λιγότερο κοινά συμπτώματα ένα μήνα πριν από την καρδιακή προσβολή.

6 κλασικά προειδοποιητικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν ένα μήνα πριν από την καρδιακή προσβολή είναι παρόμοια με αυτά που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής. Τα πιο συνηθισμένα από τα οποία περιλαμβάνουν:

Πόνος στο στήθος

Μια συγχρονική μελέτη του 2023 εξέτασε 242 άτομα που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Από αυτά τα 242 άτομα, τα 100 εμφάνισαν πρόδρομα συμπτώματα -μικρά συμπτώματα πριν από την έναρξη μιας πιο σοβαρής πάθησης- στην περίπτωσή τους, καρδιακή προσβολή. Σε αυτή τη μελέτη, ο πόνος στο στήθος ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα, με το 68% των ανθρώπων να τον εμφάνισαν πριν από την καρδιακή τους προσβολή.

Βαρύτητα στο στήθος

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το 44% των ανθρώπων που είχαν πρόδρομα συμπτώματα περιέγραψαν επεισόδια βάρους στο στήθος, σφίξιμο ή πίεση, που συχνά σχετίζονταν με καταπόνηση. Αυτό είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα που επηρεάζει εκείνους που θα υποστούν έμφραγμα.

Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Η συγχρονική μελέτη του 2023 διαπίστωσε επίσης ότι το 42% των ατόμων με πρώιμα συμπτώματα καρδιακής προσβολής είχαν αίσθημα παλμών. Οι καρδιακοί παλμοί συμβαίνουν όταν η καρδιά σας αντλεί αίμα πολύ γρήγορα ή πολύ δυνατά. Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε σαν να χτυπά πιο δυνατά.

Δυσκολία στην αναπνοή

Η δύσπνοια είναι συχνά ενδεικτική της καρδιαγγειακής νόσου. Μπορεί να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε όταν περπατάτε είτε κάνετε κάτι σωματικό, και μερικές φορές ακόμη και σε ηρεμία, νιώθετε ότι οι πνεύμονές σας δεν μπορούν να πάρουν αρκετό αέρα.

Κάψιμο στο στήθος

Ένα αίσθημα καύσου στο στήθος σας είναι ένα άλλο πιθανό σημάδι μιας επικείμενης καρδιακής προσβολής. Το κάψιμο στο στήθος λόγω καρδιακής νόσου μπορεί να μοιάζει με καούρα (και αντίστροφα).

Σημειώστε τον χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων σας (π.χ. μετά την κατανάλωση ενός πικάντικου γεύματος που συνήθως προκαλεί καούρα) και τυχόν επιπλέον συμπτώματα. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα ή άλλα μη φυσιολογικά, αναζητήστε ιατρική φροντίδα.

Κούραση

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι από καιρό σε καιρό, αλλά το αίσθημα υπερβολικής κόπωσης μπορεί να σημαίνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονη κόπωση και δεν μπορείτε να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Jenny.Gr
unsplash

6 άτυπα προειδοποιητικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής ένα μήνα πριν

Εκτός από τα κλασικά προειδοποιητικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, μερικά λιγότερο κοινά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ένα μήνα πριν από την καρδιακή προσβολή.

Ζαλάδα

Πολλά πράγματα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ζαλάδα: Να μην πίνετε αρκετό νερό, να παραλείπετε το μεσημεριανό γεύμα ή να σηκώνεστε πολύ γρήγορα. Αλλά η ζαλάδα σε συνδυασμό με τον πόνο στο στήθος και τη δύσπνοια μπορεί να σημαίνουν μείωση του όγκου του αίματος και πτώση της αρτηριακής πίεσης, πράγμα που σημαίνει ότι μια καρδιακή προσβολή μπορεί να πλησιάζει.

Πρήξιμο

Μερικές φορές, το πρήξιμο στα πόδια ή τους αστραγάλους μπορεί να υποδηλώνει ότι το αίμα δεν ρέει όπως θα έπρεπε στο σώμα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με απόφραξη πριν από την καρδιακή προσβολή.

Ναυτία

Η δυσφορία στο στομάχι είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί μερικές εβδομάδες πριν από την καρδιακή προσβολή. Μπορεί να αισθανθείτε αδιαθεσία στο στομάχι σας ή να κάνετε εμετό.

Διαταραχές ύπνου

Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες για να μην ξεκουράζεστε καλά, συμπεριλαμβανομένου του επιπλέον άγχους ή της κατανάλωσης καφεΐνης πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Ωστόσο, τα προβλήματα ύπνου που συμβαίνουν χωρίς προφανή αιτία μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής προσβολής.

Κόπωση

Το να αισθάνεστε εξαντλημένοι μετά από μια άγρυπνη νύχτα ή μια αγχωτική μέρα είναι φυσιολογικό. Αλλά οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται κουρασμένες ένα μήνα πριν υποστούν καρδιακή προσβολή, αναφέρει η Harvard Health Publishing. Σύμφωνα με το National Heart, Blood, and Lung Institute, αυτό το σημάδι είναι ιδιαίτερα εμφανές στις γυναίκες

Πόνος σε άλλα μέρη του σώματος

Ο καρδιακός πόνος μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη εκτός από το στήθος, όπως η πλάτη, οι ώμοι, τα χέρια, ο λαιμός ή το σαγόνι. Όταν υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά, όπως μια φραγμένη αρτηρία, μπορεί να ενεργοποιήσει τα νεύρα στην καρδιά σας για να δώσουν ένα σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά και έτσι θα νιώσετε πόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέεται όχι μόνο με την καρδιά, αλλά και με τον εγκέφαλο, το στήθος, την κοιλιά και το λαιμό, μπορεί να αισθανθείτε αυτά τα σήματα πόνου σε άλλες περιοχές του σώματος εκτός από την περιοχή της καρδιάς.

Ακριβώς πριν από καρδιακή προσβολή: Τι συμβαίνει

Τα συμπτώματα κάθε ατόμου ακριβώς πριν από την καρδιακή προσβολή μπορεί να διαφέρουν. Ωστόσο, αρκετά είναι κοινά για τους περισσότερους ανθρώπους. Θα παρατηρήσετε ότι αυτά τα συμπτώματα αντικατοπτρίζουν εκείνα που εμφανίζονται εβδομάδες ή μήνες πριν από την καρδιακή προσβολή. Αυτά περιλαμβάνουν:

Πόνος ή δυσφορία στο στήθος, συνήθως στο κέντρο ή στην αριστερή πλευρά του θώρακα. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μερικά λεπτά ή μπορεί να έρθει και να φύγει.

  • Αισθάνεστε ζαλάδα ή σαν να πρόκειται να λιποθυμήσετε

  • Ιδρώνετε

  • Πόνος στην πλάτη, στον αυχένα ή στο σαγόνι

  • Δυσφορία στο χέρι ή στον ώμο

  • Δυσκολία στην αναπνοή

Όσο πιο γρήγορα λάβετε ιατρική φροντίδα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να έχετε μόνιμη βλάβη στην καρδιά.

Μια επικείμενη καρδιακή προσβολή μπορεί να προληφθεί με ιατρική φροντίδα. Επομένως, εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μην τα αγνοήσετε. Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Τέλος η εμπειρία κάθε ατόμου με συμπτώματα καρδιακής προσβολής είναι διαφορετική.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.