WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη και τι να κάνεις γι’ αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Ιουνίου 2024

Πότε η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη και τι να κάνεις γι’ αυτό
pexels
Μερικοί άνθρωποι έχουν από πάντα χαμηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή ως υπόταση. Ωστόσο, όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση ξαφνικά μειώνεται, θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπόταση μπορεί να είναι σημάδι καλής υγείας και μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αλλά όχι πάντα. Κατά καιρούς, η συνεχής χαμηλή αρτηριακή πίεση ή μια ξαφνική πτώση της μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχητικά συμπτώματα και ακόμη και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κατανόηση της υπότασης (χαμηλή αρτηριακή πίεση)

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης περιέχει δύο αριθμούς: τη συστολική και τη διαστολική πίεση. Η συστολική πίεση είναι ο κορυφαίος ή ο πρώτος αριθμός στην μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης . Υποδεικνύει την πίεση μέσα στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά σας αντλεί αίμα. Η διαστολική πίεση είναι ο κατώτατος αριθμός, που δείχνει την πίεση στις αρτηρίες σας ενώ η καρδιά σας γεμίζει με αίμα.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι 120/80 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) ή χαμηλότερη, θεωρείται φυσιολογική. Γενικά, εάν η ένδειξη της αρτηριακής πίεσης είναι κάτω από 90/60 mm Hg, είναι ασυνήθιστα χαμηλή και αναφέρεται ως υπόταση.

Μερικοί ενήλικες έχουν τακτικά αρτηριακή πίεση στο υποτασικό εύρος αλλά δεν έχουν συμπτώματα και δεν χρειάζονται θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλό σας και σε άλλα βασικά όργανα, κάτι που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απειλητικό για τη ζωή σοκ.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει υπόταση, αλλά ορισμένες ομάδες ανθρώπων είναι πιο πιθανό να την εμφανίσουν. Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Για παράδειγμα, η ορθοστατική (θέση) υπόταση εμφανίζεται όταν σηκώνεστε όρθιοι αφού κάθεστε ή ξαπλώνετε. Είναι πιο συχνό σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Συνήθως, το σώμα σας έχει ορισμένους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς για να αποτρέψει την πτώση της αρτηριακής σας πίεσης όταν σηκώνεστε όρθιοι. Αλλά, η ορθοστατική υπόταση είναι ένα πρόβλημα για μερικούς ανθρώπους επειδή αυτά τα αντανακλαστικά που θα έπρεπε να συμβούν δεν συμβαίνουν. Η αφυδάτωση ή η απώλεια αίματος μπορεί επίσης να προκαλέσει ορθοστατική υπόταση.

Συμπτώματα υπότασης

Οι περισσότεροι γιατροί δεν θεωρούν την υπόταση πρόβλημα, εκτός εάν σχετίζεται με ορισμένα σημεία και συμπτώματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) :

  • Σύγχυση ή προβλήματα συγκέντρωσης

  • Ζάλη

  • Λιποθυμία

  • Κούραση

  • Πόνος στον αυχένα ή στην πλάτη

  • Θολή όραση

  • Ναυτία

  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς

  • Δυσκολία στην αναπνοή

Πότε είναι επικίνδυνα χαμηλή η αρτηριακή πίεση;

Σύμφωνα με το AHA , δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός στον οποίο η καθημερινή αρτηριακή πίεση θεωρείται πολύ χαμηλή, αν και οτιδήποτε κάτω από την ένδειξη 90/60 mm Hg που σημειώθηκε παραπάνω, είναι ο κλινικός ορισμός της υπότασης. Ωστόσο, όταν η χαμηλή αρτηριακή πίεση συνοδεύεται από κάποιο από τα επικίνδυνα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι καιρός να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Jenny.Gr
pexels

Μπορεί η χαμηλή αρτηριακή πίεση να σας προκαλέσει κόπωση;

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει κόπωση - αυτό το αίσθημα υπερβολικής κούρασης και έλλειψης ενέργειας. Η έρευνα έχει βρει μια συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής αρτηριακής πίεσης και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από βαθιά κούραση, πόνο και ανωμαλίες ύπνου που συχνά επιδεινώνονται.

Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτό το είδος κόπωσης, αλλά οι γιατροί μπορεί να προτείνουν τη θεραπεία των υποκείμενων αιτιών, όπως οι διαταραχές ύπνου ή προβλήματα ψυχικής υγείας. Η αντιμετώπιση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης με διατροφικές αλλαγές και την κατάλληλη σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Πότε χρειάζεστε ιατρική φροντίδα για την υπόταση

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι πάντα στη χαμηλή πλευρά και δεν έχετε κανένα από τα επικίνδυνα συμπτώματα, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι φυσιολογικό η αρτηριακή σας πίεση να αυξάνεται και να πέφτει με την πάροδο του χρόνου και το σώμα σας είναι συνήθως σε θέση να επαναφέρει την αρτηριακή σας πίεση στο φυσιολογικό. Όμως, όταν αισθάνεστε ότι υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα ή δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το τι συνέβη, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση πέσει ξαφνικά και αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως ζάλη, θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να αποκλείσει υποκείμενα προβλήματα, όπως εσωτερική αιμορραγία, σοβαρή μόλυνση ή αλλεργική αντίδραση .

Η θεραπεία για την υπόταση θα εξαρτηθεί από την αιτία της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Τα άμεσα βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Φορέστε κάλτσες συμπίεσης

  • Πίνετε περισσότερο νερό

  • Αποφύγετε τους παράγοντες που προκαλούν χαμηλή αρτηριακή πίεση, όπως η παρατεταμένη ορθοστασία και άλλες αλλαγές θέσης

Μετά την αξιολόγηση, ένας γιατρός μπορεί να κάνει αυτές τις συστάσεις:

  • Αποφύγετε το αλκοόλ

  • Προσαρμόστε τη διατροφή σας

  • Προσαρμόστε τα φάρμακά σας (πιθανώς μειώνοντας τις δόσεις των φαρμάκων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση)

  • Λάβετε φάρμακα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοκ που σχετίζεται με υπόταση θα χρειαστούν επείγουσα θεραπεία για να αποκατασταθεί η ροή του αίματος στα όργανά τους και να αυξηθεί η αρτηριακή τους πίεση πίσω στο φυσιολογικό.

Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εάν η χαμηλή αρτηριακή σας πίεση είναι πρωτεύον πρόβλημα ή δευτερεύον. Ένα πρωταρχικό πρόβλημα σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά του σώματος δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Οι δευτερεύουσες αιτίες σημαίνουν ότι η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι αποτέλεσμα πραγμάτων όπως η αφυδάτωση ή τα αποτελέσματα ορισμένων φαρμάκων.

Παρακολουθήστε τις μετρήσεις της πίεσης σας, ακόμα κι αν δεν έχετε προβλήματα υγείας, ώστε να γνωρίζετε ποια είναι η προσωπική σας φυσιολογική μέτρηση. Και μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το εύρος στόχου της αρτηριακής πίεσης που είναι καλύτερο για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.