Η νυχτερινή υποξαιμία είναι μια κατάσταση όπου τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια του ύπνου και είναι αποτέλεσμα ενός υποκείμενου ιατρικού προβλήματος. Το να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την πάθηση και πώς να τη διαχειρίζεστε, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου και της συνολικής υγείας.
Τι είναι η νυχτερινή υποξαιμία;
Η υποξαιμία είναι όταν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι χαμηλότερα από το συνηθισμένο . Όταν αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ το άτομο κοιμάται, ονομάζεται νυχτερινή υποξαιμία.
Τα υγιή επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 95-100%. Κανονικά, οι άνθρωποι αναμένεται να έχουν μια μικρή πτώση του επιπέδου οξυγόνου όταν κοιμούνται. Ωστόσο, για άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, αυτά τα επίπεδα μπορεί να πέσουν πολύ χαμηλά. Άρα όταν κάποιος κοιμάται και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του είναι μικρότερα ή ίσα με 90% , ορίζεται ως νυχτερινή υποξαιμία.
Πώς η νυχτερινή υποξαιμία επηρεάζει τον ύπνο σας
Το να ξυπνάτε νιώθοντας αναζωογονημένοι και έχοντας αρκετή ενέργεια για τις καθημερινές σας εργασίες είναι σημάδια υγιούς ύπνου. Αλλά αν έχετε μια πάθηση που οδηγεί σε νυχτερινή υποξαιμία, ο ύπνος σας μπορεί να μην είναι τόσο καλός.
Λόγοι για τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου κατά τον ύπνο
Η υποξαιμία δεν συμβαίνει από μόνη της, είναι αποτέλεσμα άλλου ιατρικού προβλήματος . Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε κατάσταση επηρεάζει την αποτελεσματική ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες ή τη ροή του αίματος μέσω του σώματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποξαιμία. Οι αιτίες της νυχτερινής υποξαιμίας περιλαμβάνουν:
Αποφρακτική άπνοια ύπνου
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια κοινή κατάσταση κατά την οποία οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν υπερβολικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό μπλοκάρει ή στενεύει τον αεραγωγό, καθιστώντας δύσκολο τον αέρα να φτάσει στους πνεύμονες. Τα άτομα με άπνοια ύπνου σταματούν να αναπνέουν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ως αποτέλεσμα, η ποσότητα οξυγόνου στο αίμα μειώνεται επανειλημμένα.
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Η ΧΑΠ επηρεάζει τους πνεύμονες και δυσκολεύει την αναπνοή. Τα άτομα με ΧΑΠ συχνά αντιμετωπίζουν διαταραχές της αναπνοής που σχετίζονται με τον ύπνο και οδηγεί σε νυχτερινή υποξαιμία, η οποία είναι παρούσα σε έως και 70% των ατόμων με ΧΑΠ . Γενικά, όσο πιο σοβαρή είναι η ΧΑΠ, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης νυχτερινής υποξαιμίας. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί τα άτομα με ΧΑΠ παρουσιάζουν πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια ομάδα καταστάσεων όπου αλλάζουν το σχήμα και τα χαρακτηριστικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα μη φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια συσσωρεύονται και προκαλούν μπλοκαρίσματα στη ροή του αίματος, εμποδίζοντας την παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Με αυτή την ασθένεια, τα αιμοσφαίρια πεθαίνουν νωρίτερα από το κανονικό , γεγονός που προκαλεί έλλειψή τους, οδηγώντας σε αναιμία.
Στην περίπτωση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, δεν υπάρχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο μέσω του σώματος, επομένως λιγότερο οξυγόνο φτάνει στα όργανα και τους ιστούς. Είναι σύνηθες για τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, τα οποία οδηγούν σε νυχτερινή υποξαιμία.
Καρδιακές παθήσεις
Μερικοί άνθρωποι με σοβαρά καρδιακά προβλήματα παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τη νύχτα. Σε μια μελέτη με 183 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σχεδόν το 83% είχε νυχτερινή υποξαιμία .
Σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, που μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μπορεί να μειωθούν, ειδικά όταν ξαπλώνετε κατά τη διάρκεια του ύπνου, λόγω της ανακατανομής του υγρού.
Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι με καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να έχουν αναπνευστικές διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο, που μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή υποξαιμία.
Νευρομυϊκές διαταραχές
Ορισμένες νευρομυϊκές διαταραχές προκαλούν αποδυνάμωση των μυών που είναι υπεύθυνοι για την αναπνοή. Ως αποτέλεσμα, οι πνεύμονες δεν μπορούν να διαστέλλονται και να συστέλλονται πλήρως, οδηγώντας σε ρηχή αναπνοή και κακή οξυγόνωση του αίματος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Μεγάλο υψόμετρο
Το σώμα μας αγωνίζεται σε μεγάλα υψόμετρα. Σε μεγάλα υψόμετρα, η πίεση του αέρα είναι χαμηλή, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο οξυγόνο για την αναπνοή, επομένως, η δύσπνοια είναι μια φυσιολογική επίδραση του μεγάλου υψομέτρου.
Η αναπνοή είναι πιο αργή κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν τα επαρκή επίπεδα οξυγόνου. Ευτυχώς, όσο περνάνε οι ημέρες συνήθως μειώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις στην αναπνοή.
Συμπτώματα νυχτερινής υποξαιμίας
Στη βιβλιογραφία δεν κατέστη δυνατό να καθοριστεί μια άμεση σχέση μεταξύ της νυχτερινής υποξαιμίας και συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως δυσκολία εστίασης, υπερβολική κόπωση, άγχος, δύσπνοια, γρήγορη αναπνοή και αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, τα οποία είναι πιο εύκολα αντιληπτά όταν το άτομο είναι ξύπνιο.
Εάν παρατηρήσετε ότι το δέρμα ή τα χείλη σας έχουν γίνει μπλε, αρχίζετε να αισθάνεστε σύγχυση και νιώθετε γρήγορους καρδιακούς παλμούς και αναπνοή — αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια .
Πώς γίνεται η διάγνωση
Η νυχτερινή υποξαιμία δεν θεωρείται ιατρική κατάσταση, αλλά μάλλον ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας. Οι γιατροί έχουν διαφορετικούς τρόπους για να ελέγξουν εάν κάποιος έχει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του ενώ κοιμάται, όπως:
Συνεχής παλμική οξυμετρία . Περιλαμβάνει τη χρήση μιας μικρής συσκευής που ονομάζεται παλμικό οξύμετρο στο δάχτυλο ή στον λοβό του αυτιού σας ενώ κοιμάστε. Αυτή η συσκευή μετρά τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα σας.
Αέριο αρτηριακού αίματος (ABG) . Μια δοκιμή που μετρά το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα που λαμβάνεται από μια αρτηρία.
Η πολυυπνογραφία (PSG) είναι μια εξέταση που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να διαγνώσουν διαταραχές ύπνου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νυχτερινή υποξία. Το PSG καταγράφει διάφορες λειτουργίες του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως τα εγκεφαλικά κύματα, τους ρυθμούς της καρδιάς και της αναπνοής και τις κινήσεις των ματιών και των ποδιών. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει παλμική οξυμετρία για την παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα σας.
Στρατηγικές πρόληψης
Η πρόληψη της νυχτερινής υποξαιμίας συνήθως περιλαμβάνει τη διαχείριση της κατάστασης υγείας που την προκαλεί και την ελαχιστοποίηση παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πιθανοί τρόποι για να το κάνετε αυτό μπορεί να περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ και των ηρεμιστικών ουσιών.
Εάν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας πέφτουν πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια του ύπνου, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας. Η νυχτερινή υποξαιμία μπορεί να υποδεικνύει διάφορες καταστάσεις υγείας. Μερικά από αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική σας ευεξία, γι' αυτό καλό είναι να μην τα αγνοήσετε. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα νυχτερινής υποξαιμίας, όπως διακοπές ύπνου ή κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.