WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να κάνεις όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου πέσουν πολύ χαμηλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Ιουλίου 2024

Τι να κάνεις όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου πέσουν πολύ χαμηλά
pexels
Τα άτομα που χρησιμοποιούν ινσουλίνη και άλλα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για υπογλυκαιμία. Συνεχίστε την ανάγνωση για να είστε προετοιμασμένοι.

Εάν παίρνετε ινσουλίνη ή ορισμένα άλλα φάρμακα για τον διαβήτη που λειτουργούν κάνοντας το σώμα να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε υπογλυκαιμία ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να κάνετε εάν συμβεί σε εσάς ή σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο.

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, η υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις ή απώλεια συνείδησης.

Είναι πιθανό να έχετε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα αλλά να μην έχετε συμπτώματα. Από την άλλη πλευρά, τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν γρήγορα. Και ενώ διαφέρουν από άτομο σε άτομο, εάν αναπτύξετε ήπιο έως μέτριο χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεία:

  • Να νιώσετε τρέμουλο ή νευρικότητα

  • Να ιδρώσετε πολύ

  • Να είστε πολύ πεινασμένοι

  • Να έχετε πονοκέφαλο ή ζαλάδα

  • Να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε

  • Να έχετε καρδιακούς παλμούς

  • Να είστε ευερέθιστοι ή
  • Να έχετε θολή όραση
  • Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα και στα άκρα τους.

Το σχέδιο δράσης σας για την υπογλυκαιμία

Εάν διατρέχετε κίνδυνο για χαμηλό σάκχαρο αίματος λόγω της θεραπείας του διαβήτη, είναι σημαντικό να έχετε πάντα μαζί σας λίγο σάκχαρο ταχείας δράσης σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε θεραπεία μόνοι σας. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας , ενεργήστε με τα παρακάτω βήματα:

Ελέγξτε το σάκχαρό σας

Εάν αναγνωρίζετε κάποιο από τα συμπτώματα και πιστεύετε ότι το σάκχαρό σας μπορεί να είναι πολύ χαμηλό, ελέγξτε το με το μετρητή γλυκόζης σας. Οτιδήποτε λιγότερο από 70 mg/dl θεωρείται χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο, τα επίπεδα στόχου είναι εξατομικευμένα, επομένως μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τους βέλτιστους αριθμούς σας.

Jenny.Gr
pexels

Καταναλώστε ή πιείτε υδατάνθρακες ταχείας δράσης

Εάν έχετε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, πρέπει να λάβετε μέτρα αμέσως. Το καλύτερο είναι να καταναλώνετε περίπου 15 γραμμάρια υδατανθράκων. Μερικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ή μήλου

  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη διαλυμένη σε νερό

  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

  • 5 ή 6 σκληρές καραμέλες
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες

  • ½ φλιτζάνι σάλτσα μήλου

Μπορείτε επίσης να πάρετε τρία έως τέσσερα δισκία γλυκόζης ή ένα σωληνάριο γέλης γλυκόζης.

Το επόμενο βήμα είναι να περιμένετε 15 λεπτά και μετά να ελέγξετε ξανά το σάκχαρό σας . Εάν έχει φτάσει τα 100 mg/dl ή περισσότερο, είστε εντάξει. Αν όχι...

…Επαναλαμβάνω. Εάν το σάκχαρό σας είναι ακόμα χαμηλό, φάτε άλλα 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, περιμένετε άλλα 15 λεπτά και δοκιμάστε ξανά. Πρέπει να επαναλάβετε αυτά τα βήματα μέχρι να διορθωθεί το σάκχαρό σας.

Είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζετε τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης με τροφές όπως η σοκολάτα ή το κέικ, επειδή το λίπος σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μην επιτρέπει στη ζάχαρη να απορροφηθεί αρκετά γρήγορα.

Τι να κάνετε όταν το σάκχαρό σας επανέλθει στο φυσιολογικό

Μόλις νιώσετε καλύτερα, είναι σημαντικό να τρώτε λίγη πρωτεΐνη για να διατηρήσετε το σάκχαρό σας εντός φυσιολογικών ορίων. Οι έξυπνες επιλογές περιλαμβάνουν μια χούφτα φιστίκια, λίγο φυστικοβούτυρο ή τυρί. Ένα σάντουιτς με ζαμπόν ή γαλοπούλα είναι επίσης μια καλή επιλογή. Αλλά μόλις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθεροποιηθούν ξανά, μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας, καλέστε τον γιατρό σας. Η υπογλυκαιμία που δεν θεραπεύτηκε θα μπορούσε να σας προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή να χάσετε τις αισθήσεις σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.