WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ιώδιο: Γιατί είναι τόσο σημαντικό για την υγεία σου και σε ποιες τροφές βρίσκεται


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Αυγούστου 2024

Ιώδιο: Γιατί είναι τόσο σημαντικό για την υγεία σου και σε ποιες τροφές βρίσκεται
pexels
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα μη μεταλλικό ιχνοστοιχείο που χρειάζεται το σώμα για να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως η παραγωγή πρωτεϊνών, η ενζυμική δραστηριότητα και ο μεταβολισμός. Επηρεάζουν επίσης τη γονιμότητα και τις ορμόνες που εμπλέκονται στην αντίδραση του σώματος στο στρες.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου σε έμβρυα και βρέφη. Μπορείτε να λάβετε ιώδιο μέσω πολλών πηγών τροφίμων καθώς και μέσω συμπληρωμάτων. Ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανεπάρκεια ιωδίου.

Πιθανά οφέλη του ιωδίου

Η έρευνα για τα οφέλη του ιωδίου επικεντρώνεται κυρίως στην επίδρασή του στην υγεία του θυρεοειδούς , αν και μπορεί επίσης να έχει πιθανά οφέλη για καταστάσεις όπως οι ινοκυστικές αλλαγές του μαστού.

Υποστηρίζει την υγεία του θυρεοειδούς

Είναι σημαντικό να έχετε επαρκή πρόσληψη ιωδίου για την υγεία του θυρεοειδούς, καθώς είναι απαραίτητο συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Αυτές οι ορμόνες παίζουν ζωτικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς βοηθούν στον έλεγχο του μεταβολισμού και των σημαντικών λειτουργιών του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά και η παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγική υγεία.

Η Τ3 παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών πριν και μετά τη γέννηση. Στους ενήλικες, η Τ3 βοηθά στην αναδόμηση των οστών, στη διαδικασία διάσπασης του παλιού οστού και στην κατασκευή νέου οστού.

Μπορεί να προστατεύσει από την ανεπάρκεια του θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη

Η συνιστώμενη πρόσληψη ιωδίου αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το ιώδιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του σκελετικού και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Πολλές έγκυες μπορεί να έχουν ανεπαρκή πρόσληψη ιωδίου, ακόμη και χωρίς να παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα ανεπάρκειας.

Ωστόσο, η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε βρογχοκήλη (μεγέθυνση θυρεοειδούς αδένα), αποβολή και αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού. Μια ερευνητική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι έγκυες που συμπλήρωναν 200 μικρογραμμάρια (mcg) ιωδίου καθημερινά ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο, θα μπορούσαν να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν τα επίπεδα ιωδίου τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από έλλειψη ιωδίου.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο όζων του θυρεοειδούς

Οι όζοι του θυρεοειδούς αναφέρονται στην ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων του θυρεοειδούς, σχηματίζοντας σβώλους μέσα στον θυρεοειδή αδένα. Είναι εξαιρετικά συχνοί και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθεις, αν και ένα μικρό ποσοστό μπορεί να είναι καρκινικό.

Τα αίτια των περισσότερων όζων του θυρεοειδούς δεν είναι γνωστά, αλλά η έλλειψη ιωδίου είναι μια γνωστή αιτία. Τα οζίδια του θυρεοειδούς εμφανίζονται συχνότερα σε πληθυσμούς με έλλειψη ιωδίου.

Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο που σχετίζεται με τις ινοκυστικές αλλαγές στο στήθος

Η ινοκυστική νόσος του μαστού προκαλεί όγκους σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και κατά την εμμηνόπαυση, ειδικά με τη χρήση οιστρογόνων. Τα συμπληρώματα ιωδίου μπορεί να βοηθήσουν, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επικυρωθούν αυτά τα ευρήματα και να κατανοηθεί πώς λειτουργεί αυτό.

Μια μελέτη που περιλάμβανε μια μικρή ομάδα ανθρώπων διαπίστωσε ότι όσοι είχαν ινοκυστικές αλλαγές στο στήθος και χρησιμοποιούσαν μια διατροφική φόρμουλα που περιείχε γάμμα-λινολενικό οξύ, ιώδιο και σελήνιο, είχαν λιγότερα εξογκώματα.

Jenny.Gr
unsplash

Πόσο ιώδιο χρειάζεστε

Οι ι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις (RDA) για το ιώδιο ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Ακολουθούν οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις με βάση την ηλικιακή ομάδα:

  • Γέννηση-6 μήνες: 110 μικρογραμμάρια (mcg)
  • 7-12 μηνών: 130 mcg
  • 1-8 ετών: 90 mcg
  • 9-13 ετών: 120 mcg
  • 14-18 ετών: 150 mcg
  • 19 ετών και άνω: 150 mcg

Για τις εγκύους ή τις θηλάζουσες το RDA για το ιώδιο είναι υψηλότερο. Είναι 220 mcg για εγκύους 14 ετών και άνω και 290 mcg για θηλάζουσες 14 ετών και άνω.

Γενικά, τα φύκια , τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά τρόφιμα και το ψωμί που παρασκευάζεται στο εμπόριο είναι πλούσια σε ιώδιο.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

Η μεγάλη πρόσληψη ιωδίου ή οι μακροχρόνιες δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε βρογχοκήλη, η οποία είναι ένας διευρυμένος θυρεοειδής αδένας. Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα όπως ερεθισμένα δόντια και ούλα, κάψιμο στο στόμα και στο λαιμό, αυξημένο σάλιο, καταρροή, ερεθισμό και πρήξιμο των ματιών, προβλήματα με τους πνεύμονες, πρησμένους αδένες, αναπνευστικά προβλήματα, δερματικά εξανθήματα, στομαχικές διαταραχές, διάρροια, απώλεια όρεξης και κατάθλιψη .

Ανεπάρκεια Ιωδίου

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετό ιώδιο, αλλά μερικές έγκυες μπορεί να μην λαμβάνουν. Η ανεπάρκεια ιωδίου συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετό ιώδιο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργία του θυρεοειδούς) και βρογχοκήλη. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ανάπτυξης και είναι η κύρια αιτία διανοητικής αναπηρίας που μπορεί να προληφθεί παγκοσμίως.

Στις εγκύους, η σοβαρή ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να βλάψει το έμβρυο, προκαλώντας καθυστέρηση στην ανάπτυξη, διανοητική αναπηρία και καθυστερημένη σεξουαλική ανάπτυξη. Ακόμη και η ήπια έλλειψη ιωδίου μπορεί να μειώσει το IQ στα παιδιά και την ικανότητα των ενηλίκων να εργάζονται και να σκέφτονται καθαρά.

Οι ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο για έλλειψη ιωδίου περιλαμβάνουν:

  • Άτομα που δεν χρησιμοποιούν ιωδιούχο αλάτι
  • Έγκυες
  • Άτομα που τρώνε λίγα ή καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και θαλασσινά
  • Άτομα που ζουν σε περιοχές με εδάφη έλλειψης ιωδίου
  • Άτομα με χαμηλά επίπεδα ιωδίου που τρώνε τροφές που περιέχουν βρογχογόνα. Τα βρογχογόνα, που βρίσκονται στη σόγια, τη μανιόκα και τα σταυρανθή λαχανικά , παρεμβαίνουν στην πρόσληψη ιωδίου από τον θυρεοειδή.

Μπορείτε να βρείτε ιώδιο σε τρόφιμα όπως φύκια, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, καθώς και ιωδιούχο αλάτι και συμπληρώματα. Εάν ανησυχείτε για την πρόσληψη ιωδίου ή πιστεύετε ότι μπορεί να χρειαστείτε συμπλήρωμα, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.