WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 τροφές πλούσιες σε πηκτίνη, μια αντιφλεγμονώδη φυτική ίνα που συνδέεται με τη μακροζωία


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Αυγούστου 2024

8 τροφές πλούσιες σε πηκτίνη, μια αντιφλεγμονώδη φυτική ίνα που συνδέεται με τη μακροζωία
Μάθετε τον λόγο που η πηκτίνη φρούτων είναι σημαντική για την καταπολέμηση της φλεγμονής και την εξισορρόπηση του μικροβιώματος σας και πώς να τρώτε περισσότερο από αυτήν.

Αν είστε από αυτούς που διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων, πιθανότατα έχετε δει την πηκτίνη ως ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων. Ομοίως, αν σας αρέσει να μαγειρεύετε, έχετε σχεδόν σίγουρα ακούσει για την πηκτίνη ως το μυστικό για την τέλεια σύσταση του ζελέ και της μαρμελάδας .

Αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει γι αυτή την ομάδα συγγενών πολυσακχαριτών, είναι περισσότερο από πιθανό ότι υπάρχει ως μέρος της καθημερινότητάς σας χωρίς καν να το καταλάβετε. Αυτό οφείλεται στην τόσο στη συχνή προσθήκη της σε μια ποικιλία προϊόντων διατροφής, όσο και στο ότι υπάρχει φυσικά σε μερικά από τα πιο αγαπημένα φρούτα και λαχανικά.

Τι είναι όμως η πηκτίνη και γιατί προστίθεται σε τόσα πολλά προϊόντα διατροφής; Επιπλέον, γιατί η πηκτίνη φρούτων είναι σημαντική για την καταπολέμηση της φλεγμονής και την εξισορρόπηση του μικροβιώματος σας και πώς να τρώτε περισσότερο από αυτήν.

Τι είναι η πηκτίνη;

Όταν πρόκειται για τις φυτικές ίνες, αυτό το είδος υδατανθράκων χωρίζεται σε δύο κύριες ομάδες: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες ίνες. Μέσα σε αυτές τις δύο ομάδες θα βρείτε πολλούς διαφορετικούς τύπους ινών , συμπεριλαμβανομένης της πηκτίνης.

Η πηκτίνη είναι ένας τύπος διαλυτών φυτικών ινών που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά. Συχνά χρησιμοποιείται ως πρόσθετο για να πυκνώσει τα τρόφιμα και να δημιουργήσει μια υφή που μοιάζει περισσότερο με τζελ. Αυτό το διογκωτικό αποτέλεσμα συμβαίνει επειδή όλες οι διαλυτές ίνες (συμπεριλαμβανομένης της πηκτίνης) διαλύονται στο νερό για να σχηματίσουν ένα τζελ.

Αυτό το τζελ που σχηματίζεται από την πηκτίνη την καθιστά το ιδανικό πρόσθετο και σταθεροποιητή για ζελέ, μαρμελάδες, κατεψυγμένα τρόφιμα και καραμέλες. Περιλαμβάνεται ακόμη και σε ορισμένα προϊόντα γάλακτος και γιαουρτιού για τη βελτίωση της υφής τους.

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την πηκτίνη με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τη βρείτε σε υγρή μοσρφή και σκόνη και συνήθως προέρχεται είτε από φλούδες εσπεριδοειδών είτε από πυρήνες και φλούδες μήλου.

Με αυτές τις πληροφορίες, ίσως σκέφτεστε, γι' αυτό δεν χρησιμεύει η ζελατίνη; Πράγματι, η πηκτίνη και η ζελατίνη κάνουν πολύ παρόμοιες εργασίες. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο είναι ότι η πηκτίνη προέρχεται από φυτά (και επομένως είναι vegan) ενώ η ζελατίνη συνήθως δημιουργείται χρησιμοποιώντας κολλαγόνο από ζωικές πηγές.

Οφέλη για την υγεία της πηκτίνης

Η πηκτίνη βρίσκεται στην πραγματικότητα φυσικά στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά - και συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Είναι ευεργετική για το έντερό σας

Ως διαλυτή ίνα, η πηκτίνη χρησιμεύει ως πρεβιοτικό , ή τροφή για τα υγιή βακτήρια, στο μικροβίωμα του εντέρου. Το μικροβίωμα δεν επηρεάζει μόνο την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, αλλά και την υγεία του ανοσοποιητικού, την υγεία του εγκεφάλου και πολλά άλλα. Επιπλέον, το τζελ πηκτίνης που σχηματίζεται στο γαστρεντερικό σας σύστημα βοηθά στην υποστήριξη της πεπτικής κανονικότητας, αποτρέποντας ή αντιμετωπίζοντας κοινά προβλήματα, όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Έχει καρδιαγγειακά οφέλη

Υπάρχουν επίσης οφέλη για την υγεία της καρδιάς που σχετίζονται με την πηκτίνη. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ικανότητά της να συνδέεται με τη χοληστερόλη στο λεπτό έντερο - απαλλάσσοντάς την από το σώμα μέσω των αποβλήτων. Οι υψηλές ποσότητες χοληστερόλης, που κυκλοφορούν στο σώμα για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως συσσώρευση πλάκας στις φλέβες και τις αρτηρίες.

Εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα

Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, κάτι που όχι μόνο σας βοηθά να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της απόκρισης του σακχάρου στο αίμα.

Έτσι, όταν τρώτε τροφές πλούσιες σε πηκτίνη, είναι λιγότερο πιθανό να βιώσετε μια απότομη αύξηση (και επακόλουθη πτώση) των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της απογευματινής πτώσης ενέργειας μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Ανοσολογικά οφέλη

Τέλος, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πηκτίνη μπορεί να ενισχύσει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έχουν βρει ότι αυτό το κοινό συστατικό έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου . Επιπλέον, μια έκθεση που εξέταζε πέντε περιπτωσιολογικές μελέτες συνέδεσε τη λήψη συμπληρωμάτων πηκτίνης με την αποτοξίνωση των βαρέων μετάλλων.

Αυτά τα μέταλλα μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία του ανοσοποιητικού, μεταξύ πολλών άλλων συστημάτων του σώματος, επομένως αυτό το πιθανό όφελος αξίζει σίγουρα να σημειωθεί.

Εξαιτίας όλων αυτών των πλεονεκτημάτων για την υγεία, θα βρείτε πηκτίνη σε μια σειρά από φάρμακα και συμπληρώματα - ειδικά αυτά που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος, της υγείας της καρδιάς και του μεταβολισμού.

Jenny.Gr
pexels

8 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη

Επαγγελματική συμβουλή: Δεν χρειάζεται να στραφείτε σε συμπλήρωμα για να λάβετε την ημερήσια ποσότητα αυτής της ίνας. Ο καλύτερος τρόπος για να τρώτε περισσότερη πηκτίνη είναι μέσω φυσικών πηγών όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Υπάρχουν πολλές νόστιμες τροφές φυτικής προέλευσης που είναι πλούσιες σε πηκτίνη. Και ενώ δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για το πόση πηκτίνη να καταναλώνουμε, έχουν βρεθεί θεραπευτικά οφέλη με 10 έως 20 γραμμάρια την ημέρα. Η κατανάλωση δύο μερίδων μερικών από τις παρακάτω πηγές τροφίμων πηκτίνης μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε εύκολα την ημερήσια πρόσληψη.

Μήλα

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, με βάση όσα μάθαμε, ότι τα μήλα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη. Φροντίστε όμως να καταναλώνετε τη φλούδα των μήλων, καθώς σε αυτή υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος πηκτίνης.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι και το πορτοκάλι, είναι επίσης καλές πηγές πηκτίνης. Όμως και εδώ το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών σε αυτά τα φρούτα βρίσκεται στο δέρμα. Ωστόσο, θα λάβετε μερικές από αυτές τις σημαντικές φυτικές ίνες και από τη σάρκα τους καθώς και από το ξύσμα.

Βερίκοκα

Παρόλο που τα βερίκοκα είναι συχνά ξεχασμένα, όχι μόνο προσφέρουν μια ακαταμάχητα γλυκιά γεύση, αλλά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα χρυσά πυρηνόκαρπα φρούτα, που συνήθως βρίσκονται αποξηραμένα εκτός εποχής συγκομιδής, είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις, βιταμίνες C και E και (φυσικά) πηκτίνη.

Cranberries

Υπάρχει ένας λόγος που η διάσημη συνταγή σάλτσας cranberry της μητέρας σας πυκνώνει σε χρόνο μηδέν χωρίς πρόσθετους παράγοντες πηκτωματοποίησης — είναι η πηκτίνη που περιέχουν τα μούρα.

Φασόλια

Είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, τα φασόλια θα σας προσφέρουν καλές ποσότητες πηκτίνης. Αυτό σημαίνει ότι πέρα ​​από τα οφέλη για το σώμα, αυτά τα πλούσια σε φυτικές ίνες όσπρια θα σας βοηθήσουν επίσης να πήξετε σούπες, μαγειρευτά, ντιπ και πολλά άλλα, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε γαλακτοκομικά ή άλλα κρεμώδη συστατικά.

Σταφύλια

Η πηκτίνη μπορεί κάλλιστα να είναι ο λόγος που τα σταφύλια είναι ένα τόσο ικανοποιητικό σνακ. Είτε κατεψυγμένα είτε φρέσκα, τα σταφύλια θα σας προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτό οφείλεται στην πηκτίνη και σε όλες τις βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις (όπως η ρεσβερατρόλη) που περιέχουν.

Καρότα

Τα καρότα είναι και αυτά πλούσια σε πηκτίνη, αλλά και σε μια φυτική χρωστική τη βήτα καροτίνη, η οποία είναι εξαιρετική για την υγεία των ματιών.

Μπανάνες

Είτε πρόκειται για ψωμί, μάφιν, μπισκότα, πουτίγκα ή κέικ, οι μπανάνες διογκώνουν φυσικά τα επιδόρπια, γιατί περιέχουν πηκτίνη.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε η ικανότητα της πηκτίνης να ενισχύει τη συνολική υγεία, θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα με τον πιο νόστιμο τρόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.