WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι σε άνοδο στους νέους


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Μαρτίου 2024

Να γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι σε άνοδο στους νέους
pexels
Τα άτομα που γεννήθηκαν το 1990 διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου και είναι τέσσερις φορές πιο επιρρεπή σε καρκίνο του ορθού από αυτά που γεννήθηκαν το 1950.

Ενώ τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί σημαντικά με τα χρόνια, οι ειδικοί βλέπουν ότι περισσότεροι νεαροί ενήλικες διαγιγνώσκονται με τη νόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Ενώ οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να επισημάνουν την ακριβή αιτία αυτής της αύξησης των αριθμών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η μη ισορροπημένη διατροφή, η σωματική αδράνεια και το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι γνωστοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό.

Γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Και ο λόγος είναι ότι η συσσώρευση λίπους μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή ινσουλίνης και τη φλεγμονή στο σώμα, τα οποία και τα δύο μπορούν να κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές στον καρκίνο.

Σε μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο JAMA, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 έως 44 ετών αυξήθηκαν από το 32% σε σχεδόν 41% μεταξύ 2009 και 2020.

Επίσης αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η γενετική μπορεί και αυτή με τη σειρά της να παίζει ρόλο στο εάν ένας νέος μπορεί να έχει προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Jenny.Gr
pexels

Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Όπως τα ποσοστά παχυσαρκίας, έτσι και τα ποσοστά της καθιστικής ζωής έχουν επίσης αυξηθεί μεταξύ των νέων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες του τρόπου ζωής 631 νεαρών ενηλίκων στην Κίνα ηλικίας 18 έως 35 ετών τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την πανδημία της COVID-19. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες αφιέρωσαν σημαντικά περισσότερο χρόνο σε καθιστική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό,τι πριν από το ξέσπασμα του ιού. Η καθιστική συμπεριφορά βρέθηκε να αυξήθηκε ακόμη και μετά το τέλος της καραντίνας.

Τώρα όσο αφορά τα συμπτώματα, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι πάντα παρόντα σε πρώιμα στάδια της νόσου, παρόλα αυτά ορισμένα σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν αιμορραγία από τον ορθό, κοιλιακό άλγος, κόπωση, απώλεια βάρους ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Τέλος παρόλο που συνιστώνται προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από την ηλικία των 45 ετών, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.