WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να τι θα συμβεί εάν τρως ανανά κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Οκτωβρίου 2024

Να τι θα συμβεί εάν τρως ανανά κάθε μέρα
pexels
Είναι καλό να τρώτε ανανά κάθε μέρα;

Αν αγαπάτε τον ανανά τότε συνεχίστε να τον προτιμάτε. Ο ανανάς είναι ένα από τα δέκα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο, με σχεδόν 30 εκατομμύρια τόνους να παράγονται κάθε χρόνο. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, πήρε το όνομα του από Ευρωπαίους εξερευνητές που πίστευαν ότι τα τροπικά φρούτα έμοιαζαν με κουκουνάρι.

Ο ανανάς περιέχει επίσης αρκετά μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό), βιταμίνες (βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β. και βιταμίνες Α, Ε και Κ), φυτικές ίνες και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ο ανανάς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες;

Ο ανανάς είναι γενικά καλά ανεκτός από τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, μερικοί μπορεί να έχουν αλλεργία, η οποία εμφανίζεται ως κνίδωση, πρήξιμο ή δυσκολία στην αναπνοή . Άτομα αλλεργικά στον ανανά μπορεί επίσης να έχουν άλλες αλλεργίες , όπως αλλεργία σε λατέξ, σέλινο, δηλητήριο μελισσών, γύρη ελιάς , γύρη κυπαρισσιού και παπαΐνη.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται μυρμήγκιασμα ή κάψιμο στο στόμα όταν τρώνε ανανά. Αυτή η αίσθηση είναι φυσιολογική και εμφανίζεται λόγω μιας ένωσης που αφομοιώνει τις πρωτεΐνες που ονομάζεται βρομελίνη. Η υπερβολική πρόσληψη ανανά μπορεί, ωστόσο, να προκαλέσει σοβαρό πρήξιμο του στόματος και της γλώσσας. Ως εκ τούτου, συνιστάται να τον καταναλώνετε με μέτρο.

Τα συμπληρώματα βρωμελίνης μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως διάρροια , δερματικό εξάνθημα , έμετο και υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Έμετος μπορεί επίσης να συμβεί κατά την κατανάλωση του χυμού άγουρου ανανά.

Μπορούν οι έγκυες γυναίκες να τρώνε ανανά;

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν να τρώνε ανανά, καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να ενισχύσει την υγεία της μητέρας και του μωρού.

Η υπερβολική κατανάλωση, ωστόσο, πρέπει να αποφεύγεται γιατί ο ανανάς μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος ( καούρα ), κάτι που είναι αρκετά συχνό στην εγκυμοσύνη . Επιπλέον, η υπερβολική ποσότητα ανανά μπορεί να προκαλέσει διάρροια και κράμπες που μιμούνται τον τοκετό . Οι γυναίκες που έχουν αλλεργίες στο λάτεξ συχνά τείνουν να έχουν αλλεργία στον ανανά, επομένως πρέπει να δίνεται προσοχή και σε τέτοιες περιπτώσεις. Εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια της κατανάλωσης ανανά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας.

Jenny.Gr
pexels

Τι θα συμβεί εάν τρώτε ανανά κάθε μέρα

Θα έχετε υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε μαγγάνιο που βοηθά στον μεταβολισμό, την πήξη του αίματος και διατηρεί τα οστά σας υγιή. Ένα φλιτζάνι ανανά έχει περισσότερο από το μισό μαγγάνιο που χρειάζεστε κάθε μέρα. Αυτό το ορυκτό υπάρχει επίσης στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τις φακές και το μαύρο πιπέρι.

Θα βελτιώσετε την πέψη σας

Ο ανανάς είναι η μόνη γνωστή πηγή τροφής βρωμελίνης, ένας συνδυασμός ενζύμων που αφομοιώνουν την πρωτεΐνη. Στο σώμα σας, η βρομελίνη σας διευκολύνει να αφομοιώσετε τα τρόφιμα και να τα απορροφήσετε.

Θα πάρετε αντιοξειδωτικά

Όταν τρώτε, το σώμα σας διασπά την τροφή. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Το ίδιο ισχύει και για την έκθεση στον καπνό και την ακτινοβολία του ήλιου. Ο ανανάς είναι πλούσιοι σε φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, δύο αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, αλλά η βρομελίνη έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες

Η βρωμελίνη, το πεπτικό ένζυμο του ανανά, έχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Αυτό βοηθά όταν έχετε μια λοίμωξη, όπως ιγμορίτιδα ή τραυματισμό, όπως διάστρεμμα ή έγκαυμα. Αντισταθμίζει επίσης τον πόνο στις αρθρώσεις της οστεοαρθρίτιδας. Η βιταμίνη C στον χυμό ανανά διατηρεί επίσης χαμηλά τα επίπεδα φλεγμονής.

Θα είναι πιο εύκολη η αποκατάσταση μετά την προπόνηση

Η βρωμελίνη στον ανανά μπορεί να βοηθήσει τους μυς σας να ανακάμψουν πιο γρήγορα μετά από μια προπόνηση και να σας εμποδίσουν να αισθανθείτε πόνο.

Βοηθάει ο ανανάς είναι στην απώλεια βάρους;

Όσο αφορά την απώλεια βάρους είναι σημαντικό να επισημάνω πως κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί να σας κάνει να χάσετε κιλά ως δια μαγείας. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους είναι ο συνδυασμός της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης. Δεν θα χάσετε κιλά επειδή τρώτε ανανά, ούτε πρέπει να τον εντάξετε στη διατροφή σας εάν δεν σας αρέσει, με σκοπό και μόνο να δείτε μείωση στη ζυγαριά σας. Παρόλα αυτά ο ανανάς, όπως και όλα τα φρούτα, είναι μια καλή επιλογή για να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.