WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 3 πιο γνωστοί μύθοι για τη γυμναστική που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Σεπτεμβρίου 2024

Οι 3 πιο γνωστοί μύθοι για τη γυμναστική που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
pexels
Καταρρίπτουμε τους 3 πιο γνωστούς μύθους που αφορούν τη γυμναστική

Ζούμε σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Είτε διαβάζετε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαφημίζει μια νέα προπόνηση που «αλλάζει τη ζωή» είτε βλέπετε μια διαφημιστική πινακίδα για ένα «θαυματουργό» συμπλήρωμα απώλειας βάρους. Και όλα αυτά καθιστούν δύσκολο να ξεχωρίσετε την αλήθεια από το ψέμα. Πριν όμως αναλύσουμε τους μύθους της γυμναστικής ας δούμε τι μας προσφέρει για την υγεία.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία της γυμναστικής

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η γυμναστική δυναμώνει την καρδιά σας και βελτιώνει την κυκλοφορία σας. Η αυξημένη ροή αίματος αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα σας. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσο και η καρδιακή προσβολή . Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση , τη χοληστερόλη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων , τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Βοηθάει το σώμα σας να διαχειριστεί τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο στο αίμα) και ινσουλίνης

Η γυμναστική μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας και να βοηθήσει την ινσουλίνη να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2. Και αν έχετε ήδη μία από αυτές τις ασθένειες, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.

Σας βοηθά να διαχειριστείτε μια χρόνια πάθηση

Για παράδειγμα, η τακτική γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας σε ενήλικες με αρθρίτιδα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη καθημερινών δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να είναι πιο ανεξάρτητοι.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία και τη διάθεσή σας

Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, το σώμα σας απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας και να σας κάνουν να νιώσετε πιο χαλαροί. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος, να διαχειριστείτε το άγχος και να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Δυναμώνει τα οστά και τους μυς

Η τακτική γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να χτίσουν γερά οστά. Αργότερα στη ζωή, μπορεί επίσης να επιβραδύνει την απώλεια της οστικής πυκνότητας που έρχεται με την ηλικία. Οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε ή να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα και δύναμη.

Και ενώ η γυμναστική προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, οι μύθοι γύρω από αυτή είναι πολλοί. Γι αυτό στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε 3 από αυτούς.

Jenny.Gr
pexels

Οι 3 πιο γνωστοί μύθοι για τη γυμναστική

Μύθος 1: Η γυμναστική είναι πιο σημαντική από τη διατροφή

Η διατροφή είναι εξίσου σημαντική με την άσκηση για την υποστήριξη της συνολικής σας υγείας και επίσης παίζει βασικό ρόλο στο να σας βοηθά να πετύχετε τους στόχους σας και στο γυμναστήριο. Η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την απόδοση της προπόνησής σας και να προκαλέσει κόπωση.

Μύθος 2: Εάν λειτουργεί για εκείνον, θα λειτουργήσει και για εσάς

Έχετε δοκιμάσει ποτέ ένα πρόγραμμα προπόνησης αφού ακούσατε για τα αποτελέσματα κάποιου άλλου και τελικά δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα σε εσάς; Πολλοί άνθρωποι το κάνουν, εξάλλου, ολόκληρη η βιομηχανία των fitness influencers είναι χτισμένη γύρω από αυτό, γι' αυτό είναι σημαντικό να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς όταν πρόκειται για τη γυμναστική αλλά και για τη διατροφή.

Στην πραγματικότητα, μια μικρή μελέτη του Ιουνίου 2020 στο Journal of Physiology που παρακολούθησε 42 ζευγάρια υγιών διδύμων διαπίστωσε ότι η σωματική διάπλαση των ανθρώπων αντιδρούσε διαφορετικά στην ίδια άσκηση και ότι το σωστό πρόγραμμα γυμναστικής διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μην απογοητεύεστε λοιπόν, αν τα αποτελέσματά σας δεν ταιριάζουν με αυτά του influencer που θαυμάζετε, όποια προπόνηση και αν κάνει μπορεί να μην είναι η σωστή προσέγγιση για το σώμα σας.

Μύθος 3: Η παράλειψη της αποκατάστασης δεν είναι τόσο κακό

Μετά από μια προπόνηση, το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να χαλαρώσετε — αλλά το να παραλείψετε την αποκατάσταση μετά τη γυμναστική δεν είναι καλή ιδέα. Το να δίνετε στο σώμα σας χρόνο για να αναρρώσει μετά την προπόνηση είναι απαραίτητο για την πρόληψη τραυματισμών και για να επιτρέψετε στους μυς σας να ξαναχτιστούν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.