WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμπληρώματα για την εμμηνόπαυση: Τελικά πρέπει να τα παίρνεις;


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Οκτωβρίου 2024

Συμπληρώματα για την εμμηνόπαυση: Τελικά πρέπει να τα παίρνεις;
Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τα τα συμπληρώματα της εμμηνόπαυσης.

Εάν πλησιάζετε ή διανύετε την εμμηνόπαυση, μπορεί να βρεθείτε να αντιμετωπίζετε κάποια δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και ακανόνιστες περιόδους, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα στην αγορά για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων, αλλά πρέπει να τα παίρνετε;

Τι ακριβώς είναι η εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο μια γυναίκα σταματά οριστικά να έχει έμμηνο ρύση και δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος. Αρχίζει συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών και μπορεί να διαρκέσει 7-14 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ωοθήκες αρχίζουν αργά και φυσικά να παράγουν χαμηλότερα επίπεδα δύο βασικών ορμονών: των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Τα οιστρογόνα ελέγχουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο και η προγεστερόνη υποστηρίζει την εγκυμοσύνη.

Καθώς τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μειώνονται, το σώμα αντιδρά με διάφορους τρόπους. Εκτός από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, μια γυναίκα μπορεί επίσης να εμφανίσει πράγματα όπως:

  • Εναλλαγές διάθεσης

  • Ξηρότητα κόλπου

  • Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία

  • Δυσκολία συγκέντρωσης ή μνήμης

  • Πιο συχνά ούρηση

  • Πονοκέφαλοι

  • Δυσκολία στον ύπνο

  • Πόνοι στις αρθρώσεις και στους μυς

  • Έντονη εφίδρωση

  • Αραίωση μαλλιών

  • Ξηρό δέρμα

  • Αύξηση βάρους

  • Απώλεια πληρότητας του μαστού

Συμπληρώματα και εμμηνόπαυση

Αρκετά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή διαφημίζονται ως ικανά να βοηθήσουν με ορισμένα ή όλα αυτά τα συμπτώματα. Αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να είστε προσεκτικές πριν πιστέψετε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Γενικά, πολλά συμπληρώματα κυκλοφορούν και προωθούνται ως θεραπείες για τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, όπως οι εξάψεις. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά δεν λειτουργούν και συχνά δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι λειτουργούν.

Επίσης, πολλά από αυτά τα συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών από φυτά, διατίθενται στο εμπόριο ως συμπληρώματα διατροφής και όχι ως φαρμακευτικά. Αυτό παρέχει στους κατασκευαστές περιθώριο κινήσεων για να κάνουν ισχυρισμούς σχετικά με τα οφέλη τους που δεν απαιτούν έγκριση από κάποιον ειδικό φορέα.

Jenny.Gr
pexels

Εμμηνόπαυση βιταμίνες και μέταλλα

Καθώς το φυσικό επίπεδο των οιστρογόνων μιας γυναίκας πέφτει, ο κίνδυνος απώλειας οστικής μάζας αυξάνεται, γι αυτό και είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D και μαγνησίου. Ωστόσο, είναι καλύτερο να λαμβάνετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω των τροφών αντί να βασίζεστε σε συμπληρώματα.

Ο πιο σημαντικός λόγος για να λαμβάνετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω της τροφής είναι η βελτίωση της απορρόφησης μέσω του πεπτικού συστήματος. Από την άλλη μεριά πολλές βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται στα συμπληρώματα δεν απορροφώνται από το σώμα, αλλά απλώς βγαίνουν στα ούρα σας. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μια ισορροπημένη διατροφή είναι τόσο σημαντική.

Συμπληρώματα για το φούσκωμα

Κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να νιώθετε φουσκωμένες και να θέλετε να κάνετε τα πάντα για να ξεφουσκώσετε. Όμως αντί να στραφείτε στα συμπληρώματα, είναι προτιμότερο να μειώσετε την ποσότητα νατρίου από τη διατροφή σας, γιατί το περισσότερο φούσκωμα προκαλείται από το σώμα που συγκρατεί νερό, το οποίο μπορεί να προκληθεί από το νάτριο. Επίσης η άσκηση δύο με τρεις φορές την εβδομάδα – 20 έως 30 λεπτά κάθε φορά – μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά επειδή φεύγει το αλάτι με τον ιδρώτα.

Όσον αφορά το βάρος, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, η εμμηνόπαυση προκαλεί μια επιπλέον επιβράδυνση. Έτσι, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος

Ο αντίκτυπος της συνολικής υγείας

Ενώ ορισμένα συνιστώμενα συμπληρώματα για την εμμηνόπαυση μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα σε υγιείς γυναίκες, δεν είναι θεραπευτικά ή αποτελεσματικά για όλους. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας για να μάθετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Και παρόλο που οι θεραπείες ποικίλλουν, μια συμβουλή που είναι πιθανό να ακούσει κάθε γυναίκα είναι η σημασία της διατήρησης της συνολικής της υγείας.

Αν δυσκολεύεστε, επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας και εξετάστε όλες τις επιλογές. Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές επιλογές που είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς. Γενικά, χρησιμοποιούνται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να περάσετε τη μετάβαση. Εάν βρείτε ένα συμπλήρωμα που θέλετε να δοκιμάσετε, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας. Μερικά πράγματα μπορεί να μην είναι επιβλαβή, αλλά μπορεί επίσης να μην είναι και ωφέλιμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.