Μου αρέσει να κάνω έρευνα για τρόφιμα που είναι πολύ στιγματισμένα στον κόσμο της διατροφής. Οι περισσότεροι συνδέουν την πατάτα ως κάτι που είναι κυρίως τηγανητό ή έχει πολλά λιπαρά και για αυτό θέλησα να ρίξω λίγο φως στο πώς μια πατάτα μπορεί να είναι υγιεινή και να προσφέρει πολλά οφέλη.
Πιο συγκεκριμένα όταν τρώτε κάτι, το σώμα σας μετατρέπει τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα του φαγητού σε ένα απλό σάκχαρο που ονομάζεται γλυκόζη. Η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ένα άτομο που δεν έχει διαβήτη θα παράγει και θα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που επιτρέπει στη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα για να τη χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη φεύγει από την κυκλοφορία του αίματος.
Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη δεν είναι σε θέση να παράγουν ή να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και παραμένει στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο τα άτομα με διαβήτη να παρακολουθούν την πρόσληψη υδατανθράκων. Οι πατάτες είναι αμυλούχο λαχανικό και περιέχουν υδατάνθρακες που θα αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου.
Πατάτες και διαβήτης
Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) συνιστά την κατανάλωση αμυλούχων λαχανικών, όπως οι πατάτες, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Το άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπαστεί, σε σχέση με τα απλά σάκχαρα. Είναι λοιπόν μια κοινή παρανόηση ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν τις πατάτες και άλλα αμυλούχα τρόφιμα επειδή τείνουν να έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ).
- Οι τροφές χαμηλού ΓΔ έχουν GI 55 ή λιγότερο
- Οι τροφές μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη έχουν ΓΔ από 56 έως 69
- Οι τροφές υψηλού ΓΔ έχουν ΓΔ 70 ή περισσότερο
Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό ή μεσαίο ΓΔ μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διαχειριστεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Ωστόσο, ο ΓΔ δεν είναι η μόνη ένδειξη της επίδρασης ενός τροφίμου στο σάκχαρο του αίματος. Το γλυκαιμικό φορτίο (GL) δείχνει πόση γλυκόζη θα εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Ενώ τα άτομα με διαβήτη είναι σημαντικό να προσέχουν την πρόσληψη τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, η διαχείριση του μεγέθους της μερίδας και της μεθόδου προετοιμασίας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αντίκτυπού τους στο σάκχαρο του αίματος.
Όταν επιλέγετε ένα τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι καλό να το συνδυάζετε με ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, για να βοηθήσετε στην ισορροπία ενός γεύματος. Επίσης το μέγεθος της μερίδας είναι το κλειδί για την απόλαυση αμυλούχων τροφών ως μέρος ενός υγιεινού προγράμματος γευμάτων.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η μέθοδος μαγειρέματος. Οι πατάτες με βαθύ ή ρηχό τηγάνισμα σε ορισμένα έλαια και λίπη, όπως τα ζωικά λίπη, μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ειδικά σε άτομα με διαβήτη που έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.Άρα μπορεί να είναι καλύτερο να μαγειρεύετε τις πατάτες με τρόπο που μετριάζει την πρόσληψη λίπους και θερμίδων. Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε τις πατάτες είναι να τις βράσετε ή να τις αχνίσετε. Τόσο οι βραστές όσο και οι πατάτες στον ατμό είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες αλλά πολύ χαμηλές σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
Επίσης νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι κατάλληλα παρασκευασμένες πατάτες μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών βελτιώσεων, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αμφισβητώντας την αρνητική διατροφική τους φήμη.Έτσι λοιπόν οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε πατάτες ως μέρος ενός ισορροπημένου, υγιεινού γεύματος.
Επίσης οι πατάτες είναι η πλουσιότερη πηγή διατροφικού καλίου και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Πολλοί σοκάρονται όταν μαθαίνουν ότι μια πατάτα έχει υψηλότερο επίπεδο καλίου από μια μπανάνα, παρόλα αυτά ισχύει. Επιπλέον, η φλούδα της πατάτας περιέχει έναν τύπο ινών που ονομάζεται, ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης, τα προφίλ λιπιδίων και τον κορεσμό. Έτσι λοιπόν λόγω αυτών των πρόσθετων πλεονεκτημάτων για την υγεία, συνιστώ σε όλους να τρώνε πατάτες και ακόμα καλύτερα εάν τις τρώνε με τη φλούδα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.