Πώς θα ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα εάν είσαι άνω των 40
Τζουλιάννα Καρνέζη
13 Νοεμβρίου 2024
Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το σώμα σας ανταποκρίνεται διαφορετικά στο κοινό κρυολόγημα. Όχι μόνο αισθάνεστε πιο κουρασμένοι, αλλά μπορεί επίσης να φαίνεται ότι η ρινική καταρροή και άλλα συμπτώματα διαρκούν για εβδομάδες. Γιατί χρειάζεται τόσος χρόνος για να ανακάμψετε; Και το πιο σημαντικό, τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Για να κατανοήσετε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, βοηθάει να γνωρίζετε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα — μαζί με το πώς γερνάει.
Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα;
Σε αντίθεση με την καρδιά ή τον εγκέφαλό σας, δεν μπορείτε να δείξετε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας και να πείτε: «Εδώ είναι το ανοσοποιητικό μου σύστημα». Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι μια τεράστια συλλογή κυττάρων που ταξιδεύουν μέσω του αίματος και των ιστών σας. Με άλλα λόγια, είναι παντού. Δύο μέρη του ανοσοποιητικού σας συστήματος συνεργάζονται για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς.
Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα
Σκεφτείτε αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ανταποκρίνονται πρώτα. Επιτηρούν το σώμα για σωματίδια που μπορεί να σας βλάψουν και όταν αυτά τα κύτταρα ανιχνεύουν κάτι ξένο, ηχούν συναγερμό και ξεκινά μια ανοσολογική απόκριση. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανοσολογικής απόκρισης, τα ένζυμα επισημαίνουν τα μικρόβια ως στόχους για να επιτεθούν και έτσι τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται και γίνονται πιο διαπερατά, οδηγώντας σε πρήξιμο, θερμότητα και ερυθρότητα.
Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα
Αυτό το τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος λειτουργεί όπως οι ειδικές δυνάμεις του στρατού. Μόλις αυτά τα αντισώματα και τα Τ και Β κύτταρα συναντήσουν ένα συγκεκριμένο μικρόβιο, το θυμούνται. Στο μέλλον, εάν εκτεθείτε στο ίδιο μικρόβιο, το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σας σύστημα θα έχει πιο αποτελεσματική και ταχύτερη απόκριση.
Αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς μεγαλώνετε;
Κατά την ενηλικίωση, τα Τ και Β κύτταρα στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα μειώνονται σε αριθμό και λειτουργία, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Ταυτόχρονα, τα έμφυτα κύτταρα του ανοσοποιητικού πολλαπλασιάζονται, περιφέρονται στο σώμα και εκκρίνουν ουσίες που προκαλούν τη φλεγμονή. Τα έμφυτα κύτταρα σηματοδοτούν όλα ταυτόχρονα ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτή η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου, μπορεί να εξαντλήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, και επομένως δεν υπάρχουν αρκετά κύτταρα για να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.
Λόγω αυτών των αλλαγών:
- Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αναρρώσετε από το κρυολόγημα και τη γρίπη.
- Ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται. Όταν τα κύτταρα διαιρούνται, κατά καιρούς μεταλλάσσονται. Όταν είμαστε νεότεροι, το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει γρήγορα και εξουδετερώνει αυτά τα μεταλλαγμένα κύτταρα, εμποδίζοντάς τα να αναπτυχθούν. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα τόσο εύκολα όσο μεγαλώνουμε. Όταν αυτά τα κύτταρα αποφεύγουν την ανίχνευση, έχουν περισσότερο χρόνο να εξαπλωθούν και να αναπτυχθούν.
- Η συνεχής φλεγμονή χαμηλού επιπέδου μπορεί να βλάψει τους ιστούς σε όλο το σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, οστεοαρθρίτιδας και πολλών άλλων ασθενειών.
Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Για να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα καθώς μεγαλώνετε, λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τη συνολική υγεία σας.
Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο
Όσοι κοιμούνται τακτικά λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα έχουν την τάση να παρουσιάζουν πιο σοβαρές λοιμώξεις σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν τακτικά περισσότερο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό σας σύστημα απελευθερώνει πρωτεΐνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης. Η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή αυτών των προστατευτικών κυττάρων. Ο ύπνος είναι ίσως η πιο σημαντική πτυχή της ανοσίας, περισσότερο από τη διατροφή ή την άσκηση.
Ασκηθείτε
Η μέτρια καρδιαγγειακή άσκηση - όπου μπορείτε να μιλήσετε αλλά όχι να τραγουδήσετε - μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα των κυττάρων που σκοτώνουν τους ιούς. Αυτό περιλαμβάνει λευκά αιμοσφαίρια και αντισώματα. Επιπλέον, ο μυϊκός ιστός που διατηρείται από την προπόνηση δύναμης εκκρίνει αντιφλεγμονώδεις ουσίες - που ονομάζονται μυοκίνες - που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής. Στοχεύστε σε δύο προπονήσεις ενδυνάμωσης και 150 λεπτά μέτριας καρδιαγγειακής άσκησης την εβδομάδα.
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή
Σε όλο το διαδίκτυο, θα βρείτε ανθρώπους να διαφωνούν για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας ευρείας σειράς ειδικών διατροφών, όπως η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, η χορτοφαγική, η μεσογειακή και άλλες. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες μοιράζονται ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό. Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και να τρώνε περισσότερα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως ψάρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτή η εστίαση σε ελάχιστα επεξεργασμένα ολόκληρα τρόφιμα - ειδικά ολόκληρα φυτικά τρόφιμα - μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου.
Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα;
Όταν οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα από 24 μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 10.000 ενήλικες, διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C σε δόσεις που κυμαίνονταν από 250 έως 1.000 χιλιοστόγραμμα φαινόταν να βοηθάνε τους ανθρώπους να αναρρώνουν από το κρυολόγημα πιο γρήγορα. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δεν βρήκαν κανένα αποτέλεσμα ή μόνο ένα ελάχιστο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου σε δόσεις που κυμαίνονται από 13 έως 23 χιλιοστόγραμμα που λαμβάνονται πολλές φορές την ημέρα μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη, ειδικά όταν λαμβάνεται εντός 24 έως 48 ωρών από τα πρώτα συμπτώματα.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα. Εάν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, αποφύγετε τη λήψη υψηλών δόσεων (πάνω από 2000 χιλιοστόγραμμα) για μεγάλες περιόδους, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες όπως ναυτία, καούρα, κόπωση και πέτρες στους νεφρούς.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.