WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πάσχεις από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου; Να ποιες διατροφικές τάσεις πρέπει να προσέξεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Φεβρουαρίου 2025

Πάσχεις από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου; Να ποιες διατροφικές τάσεις πρέπει να προσέξεις
unsplash
Οι νέες διατροφικές τάσεις απαιτούν επιπλέον προσοχή όταν έχετε μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Οι διατροφικές τάσεις - τόσο οι πιο υγιεινές (θυμάστε όταν το λάχανο ήταν παντού;) και οι όχι τόσο υγιεινές (τα πάντα με μπέικον) - έρχονται και παρέρχονται. Και με τις ελκυστικές υποσχέσεις μάρκετινγκ και υγείας, μπορεί να είναι δελεαστικό και έτσι να θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νέο.

Ωστόσο, όταν πάσχετε από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), ίσως θέλετε να προχωρήσετε με προσοχή, γιατί ορισμένα τρόφιμα ή συστατικά, ακόμη και αυτά που είναι υγιεινά, μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα και επίσης οι διατροφικές σας ανάγκες μπορεί να διαφέρουν από τον γενικό πληθυσμό. Έχοντας αυτό υπόψη θα δούμε μερικές διατροφικές τάσεις για το 2025 και να θα εξετάσουμε ποιες αξίζουν τον χρόνο σας.

Πρωτεΐνη παντού

Χρειάζεστε πρωτεΐνη στον καφέ σας; Τι θα λέγατε για τα επιδόρπια σας; Ο κόσμος των τροφίμων σίγουρα έτσι πιστεύει. Και μερικές φορές, αυτή είναι μια καλή ιδέα για άτομα με IBD. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη μπορεί να είναι υψηλότερες για κάποιον με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σε σύγκριση με κάποιον χωρίς τη νόσο. Η πρωτεΐνη παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη ρύθμιση της φλεγμονής. Όταν το σώμα έχει φλεγμονή, οι ανάγκες μας σε πρωτεΐνη είναι υψηλότερες.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα όσα τρώτε πρέπει να περιέχον πολλή πρωτεΐνη. Συνιστώ στα άτομα με IBD να έχουν ως στόχο να περιλαμβάνουν μια πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα και σνακ για να συμβαδίζουν με τις υψηλότερες ανάγκες τους. Οι κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition το 2023 συνιστούν την κατανάλωση 1,2 έως 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Σε ύφεση, στοχεύστε σε 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Στόχος είναι να λαμβάνετε πρωτεΐνη από μια ποικιλία τροφών όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το τόφου, τα αυγά και τα ψάρια. Όσο για τις μπάρες πρωτεΐνης, τα σέικ και άλλα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα: Απλά να τα καταναλώνετε με μέτρο. Τα πρόσθετα σάκχαρα, οι αλκοόλες ζάχαρης και τα τεχνητά γλυκαντικά και ορισμένα πρόσθετα μπορούν όλα να αποτελέσουν έναυσμα, οπότε φροντίστε να παρακολουθείτε τον εαυτό σας για τυχόν συμπτώματα εάν αποφασίσετε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας.

Κατά τη διάρκεια των εξάρσεων, μπορεί να είναι δύσκολο να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε λόγω χαμηλότερης όρεξης, συμπτωμάτων και προβλημάτων απορρόφησης. Σε αυτές τις περιόδους, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να εντοπίσετε υγιεινές επιλογές πρωτεΐνης και να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκή διατροφή.

Ultra-Powered Waters

Είτε περιέχουν ηλεκτρολύτες, είτε υδρογόνο ή χλωροφύλλη, τa ultra powered waters μπορεί να φαίνονται αρκετά ενδιαφέροντα αυτές τις μέρες. Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, εάν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μπορεί να παρουσιάσετε διάρροια και αυτό μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς στην αφυδάτωση. Αλλά δεν είναι όλα τα ροφήματα κατάλληλα για τη νόσο. Για παράδειγμα τα ποτά με προσθήκη ζάχαρης ή αλκοόλες ζάχαρης μπορεί να προάγουν τη διάρροια.

Επίσης εάν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι, αυτά τα είδη ροφήματων δεν χρειάζονται. Αλλά αν σας αρέσουν και δεν τα χρησιμοποιείτε για τη θεραπεία μιας έξαρσης της IBD μπορείτε να τα καταναλώσετε. Απλώς διαβάστε την ετικέτα των συστατικών για να παρακολουθήσετε τυχόν συστατικά που προκαλούν πυροδότηση, όπως οι αλκοόλες ζάχαρης.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θεωρούνται από καιρό υγιεινά για το έντερο, καθώς πολλά είναι πηγές προβιοτικών. Επιπλέον, η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με τη δυσβίωση του εντέρου (ανισορροπία βακτηρίων και άλλων οργανισμών) σε καταστάσεις όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Τρόφιμα όπως το miso, το kimchi, το kombucha, το kefir και το tempeh ταιριάζουν σε αυτήν την κατηγορία που έχει χαρακτηριστεί ως η τάση για το 2025 από την Εθνική Ένωση Εστιατορίων. Αν κάποιος είναι σε θέση να ανεχθεί τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, αξίζει να τα ενσωματώσετε. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις τροφές μπορεί να είναι δύσκολα ανεκτές και εάν λειτουργούν για εσάς θα εξαρτηθεί από τα μεμονωμένα ερεθίσματα.

Λιχουδιές με έγχυση τσαγιού

Σύμφωνα με το Whole Foods , τα τρόφιμα με έγχυση τσαγιού, καθώς και τα βρασμένα και έτοιμα προς κατανάλωση τσάγια, είναι η νέα τάση. Ένα είδος τσαγιού που μπορεί να θέλετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή είναι το matcha, ένα πράσινο τσάι σε σκόνη που μπορεί να ανακατευτεί σε ζεστά ή κρύα ροφήματα ή να προστεθεί στα smoothies. Είμαι λάτρης του matcha γιατί έχει πρεβιοτικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, η πρώιμη έρευνα υποδηλώνει ότι το matcha μπορεί να προάγει υγιείς αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ανάπτυξης συγκεκριμένων φιλικών βακτηρίων που ονομάζονται Coprococcus, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε χαμηλότερες ποσότητες σε άτομα με IBD.

Σούπερ πικάντικες τροφές

Για όσους πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αυτή είναι μια τάση που μπορεί να αυξήσει τις ανησυχίες σας. Η κατανάλωση πικάντικου φαγητού δεν θα επιδεινώσει απαραίτητα τη φλεγμονή στο παχύ έντερο, αλλά ορισμένα άτομα με IBD, το βρίσκουν ερεθιστικό. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έρευνα δείχνει ότι τα πικάντικα τρόφιμα είναι αυτά που αποφεύγουν πιο συχνά τα άτομα με IBD. Δεν είναι θέμα για εσάς; Τότε συνεχίστε να τα καταναλώνετε. Το πικάντικο φαγητό δεν αποτελεί έναυσμα για όλους με IBD — αυτή είναι μια εσφαλμένη αντίληψη. Εξαρτάται από το άτομο και την κατάσταση του, όπως αν είναι σε έξαρση ή όχι. Αν σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε κάτι καυτερό, δοκιμάστε κάτι με ήπια ποσότητα μπαχαρικών.

Λοιπόν, τι θα φάτε φέτος;

Η επέκταση των διατροφικών σας επιλογών αγκαλιάζοντας ορισμένες από τις τάσεις του 2025 είναι δυνατή, ακόμα κι αν έχετε IBD. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι οι διατροφικοί ερεθισμοί για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είναι διαφορετικοί και μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να ανεχθούν τροφές, όπως πικάντικα τρόφιμα, ενώ κάποιο άλλοι να μην μπορούν. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να δοκιμάσετε νέα τρόφιμα, απευθυνθείτε σε ένα ειδικό, ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης των διεγερτών της IBD και να κρατήσετε μακριά τα πεπτικά συμπτώματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.