
Είτε ομελέτα, είτε βραστό ή πάνω από τοστ αβοκάντο, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους πολλοί προτιμούν να τρώνε μόνο τα ασπράδια αντί για ολόκληρο το αυγό – γεύση, υφή και ακόμη και υγεία. Επίσης σε μερικούς απλώς δεν τους αρέσει η γεύση των κρόκων των αυγών. Όμως το πιο βασικό είναι ότι ακόμα πολλοί εξακολουθούν να υποθέτουν ότι τα ολόκληρα αυγά είναι βλαβερά για την υγεία.
Η αλήθεια είναι πως η χρήση μόνο των ασπράδιων των αυγών είναι πολύ εύκολη στις ημέρες μας. Με τόσα ροφήματα από ασπράδια που είναι διαθέσιμα, δεν χρειάζεται πλέον να αντιμετωπίζετε την ταλαιπωρία του διαχωρισμού των λευκών από τους κρόκους. Αλλά πρέπει πραγματικά να εξαλείψετε τους κρόκους των αυγών από τη διατροφή σας; Ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι προτιμήσεις σας και γιατί, θα μοιραστώ μαζί σας ζητήματα υγείας που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε ασπράδια αυγών έναντι ολόκληρων.
Ασπράδια αυγών vs ολόκληρα: Πώς συγκρίνονται
Από διατροφική άποψη, η κύρια έλξη των αυγών είναι ότι είναι μια πηγή πρωτεΐνης με λίγες θερμίδες. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα αυγά - τόσο στα ολόκληρα όσο και στα ασπράδια- είναι πραγματικά υψηλής ποιότητας, γιατί περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε. Περίπου το 40% αυτής της πρωτεΐνης βρίσκεται στον κρόκο του αυγού και το άλλο 60% βρίσκεται στα ασπράδια.
Γιατί, λοιπόν, πολλοί διαχωρίζουν τα ασπράδια από τους κρόκους;
Στον κόσμο που ζούμε με επίκεντρο τη διατροφή - όπου συχνά αναζητούμε επιλογές με χαμηλότερες θερμίδες από τα πάντα - η επιλογή να φάμε μόνο τα ασπράδια των αυγών μπορεί να φαίνεται αυτονόητη. Είναι μια πηγή πρωτεΐνης χωρίς λίπος. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κατανάλωση ολόκληρου του αυγού παρέχει πολύ περισσότερη θρεπτική αξία.
Το ασπράδι περιέχει μια μικρή ποσότητα βιταμινών Β, αλλά, ως επί το πλείστον, όλες οι άλλες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε ένα ολόκληρο αυγό χάνονται αν τρώτε απλώς τα ασπράδια. Για παράδειγμα, οι κρόκοι του αυγού περιέχουν φυσικά βιταμίνη D. Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα που να περιέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη και όσο περισσότερο μπορείτε να πάρετε μια φυσική πηγή βιταμινών και μετάλλων απευθείας από τα τρόφιμα, τόσο το καλύτερο.
Επιπλέον, η κατανάλωση ολόκληρου του αυγού προσθέτει άλλα δύο γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό, αλλά εάν θέλετε να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας, οποιαδήποτε πρόσθετη ώθηση είναι χρήσιμη.
Και τώρα σίγουρα αναρωτιέστε τι γίνεται με το λίπος που υπάρχει στα αυγά, κυρίως στον κρόκο, και εάν είναι βλαβερό για την υγεία. Η απάντηση είναι ότι δεν είναι τόσο απλή. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους σε ένα αυγό είναι στην πραγματικότητα ακόρεστο λίπος, κάτι που είναι υγιεινό. Τα ακόρεστα λιπαρά, σε αντίθεση με τα κορεσμένα και trans λιπαρά, είναι οι πιο υγιεινοί τύποι λιπών που μπορούν για να βοηθήσουν το σώμα σας να λειτουργήσει βέλτιστα.
Τι συμβαίνει όμως με τη χοληστερόλη στα αυγά;
Γύρω στη δεκαετία του 1960, η ιατρική κοινότητα άρχισε να δυσφημεί τη διατροφική χοληστερόλη, υπονοώντας ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, ήταν οι κύριοι παράγοντες της υψηλής χοληστερόλης. Αυτές ήταν καλοπροαίρετες προειδοποιήσεις εκείνη την εποχή, αλλά από τότε, οι ερευνητές έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη κατανόηση για το πώς η διατροφή ενός ατόμου επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης. Και ήρθε η ώρα να ξαναδούμε πώς σκεφτόμαστε τη διατροφική χοληστερόλη που βρίσκεται στα αυγά.

Η κατανάλωση διατροφικής χοληστερόλης δεν μεταφράζεται αυτόματα σε υψηλότερη χοληστερόλη στο αίμα. Είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντικό να λάβετε υπόψη την επίδραση του είδους και της ποσότητας του λίπους που τρώτε κάθε μέρα, αντί να κολλήσετε στη διατροφική χοληστερόλη. Επίσης όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που βρίσκεται στον κρόκο του αυγού είναι ο υγιής τύπος. Και επίσης με λιγότερο από 5 γραμμάρια, ένα μεγάλο αυγό εξακολουθεί να θεωρείται τροφή με σχετικά χαμηλά λιπαρά.
Επιπλέον αν μπορείτε να πάρετε αυγά εμπλουτισμένα σε ωμέγα-3, αυτό είναι ακόμα καλύτερο, γιατί τα συγκεκριμένα λιπαρά είναι προστατευτικά και απαραίτητα– που σημαίνει ότι το σώμα μας τα χρειάζεται για να επιβιώσει αλλά δεν μπορεί να τα φτιάξει μόνο του.
Είναι υγιεινά τα ασπράδια αυγών;
Τα ασπράδια αυγών είναι μια πραγματικά άπαχη πηγή πρωτεΐνης και σίγουρα μπορούν να έχουν μια θέση στη διατροφή σας, αλλά δεν είναι πιο διατροφικά ανώτερα από ένα ολόκληρο αυγό. Όπως αναφέρθηκε, δεν παίρνετε καθόλου λίπος ή χοληστερόλη με τα ασπράδια των αυγών, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι δεν λαμβάνετε επίσης πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και λαμβάνετε λιγότερη ολική πρωτεΐνη. Γι' αυτό, ιδανικά, είναι καλό να τρώτε και τον κρόκο εκτός από τα ασπράδια.
Μια προειδοποίηση είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. Τόσο ο FDA όσο και το CDC συνιστούν να μαγειρεύετε τα αυγ μέχρι να σφίξουν πριν τα φάτε.
Τι γίνεται με τα ροφήματα;
Τα υγρά ασπράδια αυγών είναι μια βολική εναλλακτική λύση, αλλά είναι συσκευασμένα και επεξεργασμένα. Είναι τόσο υγιή όσο τα αληθινά ασπράδια; Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες αυτές τις μέρες, οπότε σίγουρα μπορεί να εξαρτηθεί από την ποιότητα του προϊόντος και της μάρκας που επιλέγετε. Συνιστώ πάντα να ελέγχετε την ετικέτα και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα συστατικά πέρα από τα ασπράδια αυγών. Το ίδιο ισχύει και για τα ασπράδια αυγών σε σκόνη, μια αφυδατωμένη μορφή που πρέπει να αραιωθεί σε νερό πριν τη χρήση. Και οι δύο επιλογές μπορεί να είναι υγιεινές εναλλακτικές.
Και ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τόσο το ασπράδι αυγού σε σκόνη όσο και το υγρό παστεριώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ασφαλές να προσθέσετε αυτά τα προϊόντα σε ένα smoothie ή κάποιο άλλο ρόφημα ή άψητο φαγητό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.