
Το σώμα σας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που αποτελούν το μικροβίωμα του εντέρου και υπερτερούν αριθμητικά των κυττάρων του σώματός σας κατά περίπου 10 προς 1. Οι κάτοικοι του μικροβιώματος είναι δύο βασικών ποικιλιών: Τα καλά και τα κακά βακτήρια. Αν και τα δύο είναι απαραίτητα, η καλή υγεία εξαρτάται από το ότι η ισορροπία είναι υπέρ των ωφέλιμων βακτηρίων. Και για να εξασφαλίσετε αυτή την ευνοϊκή ισορροπία, είναι σημαντικό να καταναλώνετε προβιοτικά από τις τροφές.
Το γιαούρτι είναι μια γνωστή πηγή προβιοτικών, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την πέψη και την υγεία του εντέρου, αλλά υπάρχουν πολλές πιο θρεπτικές και πλούσιες σε προβιοτικά τροφές πέρα από το γιαούρτι. Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόσα προβιοτικά περιέχει κάθε τρόφιμο, αλλά αυτές οι επιλογές έχουν τόσα, αν όχι περισσότερα, από το γιαούρτι.
7 τροφές που έχουν περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι
Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται συνήθως από γάλα. Δημιουργείται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ —ενός μείγματος βακτηρίων και ζύμης— στο γάλα, το οποίο ζυμώνει τα φυσικά σάκχαρα και το μετατρέπει σε ένα πικάντικο, πόσιμο ποτό που μοιάζει με γιαούρτι . Πιστεύεται ότι το κεφίρ έχει περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι, κάτι που μπορεί να το κάνει ακόμη καλύτερη επιλογή για το έντερο. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία του εντέρου, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής , στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στη μείωση της χοληστερόλης.
Κimchi
Το kimchi είναι ένα πικάντικο και γευστικό κορεάτικο προϊόν που παρασκευάζεται από ζυμωμένα λαχανικά, συνήθως λάχανο ή ραπανάκια, μαζί με αλάτι και άλλα καρυκεύματα. Το kimchi ζυμώνεται χρησιμοποιώντας τα φυσικά βακτήρια από τα λαχανικά, δημιουργώντας προβιοτικά που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Το kimchi μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της πέψης, της ανοσοποιητικής λειτουργίας και πιθανώς ακόμη και στην υγεία της καρδιάς όταν καταναλώνεται τακτικά.
Kombucha
Η Kombucha είναι ένα αφρώδες, ζυμωμένο τσάι που παρασκευάζεται με την προσθήκη ενός μείγματος καλών βακτηρίων και μαγιάς σε μαύρο ή πράσινο τσάι. Η Kombucha μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του εντέρου υποστηρίζοντας τα καλά βακτήρια στο έντερο, βοηθώντας την πέψη και ανακουφίζοντας από άλλα προβλήματα του στομάχου. Ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει τις πιθανές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και υποστηρικτικές επιδράσεις της kombucha στο ήπαρ, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.

Ψωμί με προζύμι
Το προζύμι παρασκευάζεται με ζύμωση αλευριού και νερού με γαλακτικά βακτήρια και μαγιά. Παρόλο που το ψήσιμο μπορεί να σκοτώσει ορισμένα από τα καλά βακτήρια, διατηρεί ακόμα ευεργετικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων. Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι χρήσιμες στη διαχείριση παθήσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή και μπορούν επίσης να υποστηρίξουν ένα υγιές έντερο.
Ξινολάχανο
Το ξινολάχανο είναι ψιλοκομμένο και ζυμωμένο λάχανο που παρασκευάζεται με αλάτι και φυσικά βακτήρια. Χρησιμοποιείται συχνότερα ως καρύκευμα που προστίθεται σε φαγητά όπως σούπες και σάντουιτς. Το ξινολάχανο περιέχει ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής. Έχει επίσης πιθανές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές επιδράσεις.
Μiso
Το miso παρασκευάζεται με ζύμωση της σόγιας με το αλάτι και με μια καλλιέργεια που ονομάζεται koji, η οποία μετατρέπει το μείγμα σε μια πλούσια, αλμυρή πάστα. Χρησιμοποιείται συχνά σε ιαπωνικές σούπες και μαρινάδες. Το miso μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου, τη φλεγμονή και πιθανώς ακόμη και την αρτηριακή πίεση ή την πρόληψη του καρκίνου. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων του στην υγεία.
Τέμπε
Το τέμπε είναι ένα παραδοσιακό ινδονησιακό φαγητό που παρασκευάζεται από σόγια. Είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και μπορεί να έχει οφέλη όπως η μείωση της φλεγμονής, η υποστήριξη της υγείας του εντέρου και η παροχή αντιοξειδωτικών , τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες.20
Τι σημαίνει αυτό για εσάς
Όπως το γιαούρτι, έτσι και οι παραπάνω τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά, πιστεύεται ότι προσφέρουν μια σειρά από πιθανά οφέλη, ιδιαίτερα για το έντερο. Η προσθήκη ενός συνδυασμού αυτών των επιλογών στη διατροφή σας μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.