
Είτε κρατάτε μια κούπα στον δρόμο προς τη δουλειά, είτε βγαίνετε έξω μετά τη γυμναστική για να ανεφοδιαστείτε με ένα latte, είναι δύσκολο να φανταστείτε την ημέρα σας χωρίς καφέ. Εξάλλου υπάρχει κάτι το απίστευτα χαλαρωτικό στο να πίνεις ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο σου ρόφημα. Όμως όπως όλοι πλέον γνωρίζετε υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι θα μπορούσατε να λαμβάνετε περισσότερα από το αγαπημένο σας πρωινό ρόφημα από ό,τι νομίζατε. Ο καφές περιέχει ουσίες που μπορούν να τονώσουν τον εγκέφαλο, να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, τη γνωστική λειτουργία και την μεταβολική υγεία.
Εάν λοιπόν είστε λάτρεις του καφέ όλα τα παραπάνω θα σας κάνουν να τον αγαπήσετε ακόμα περισσότερο. Τη μόνη ίσως δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουν πολλοί που πίνουν καφέ, είναι η ζάχαρη που έχουν συνηθίσει να προσθέτουν στο αγαπημένο τους ρόφημα. Και εάν είστε ένας από αυτούς σίγουρα γνωρίζετε ότι είναι αρκετά δύσκολο να την κόψετε, γιατί η πίκρα του καφέ μετά είναι αρκετά αισθητή. Πλέον όμως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε γιατί σας έχω ένα κόλπο ώστε να μειώσετε τη ζάχαρη χωρίς να ανησυχείτε για τη γεύση.
Και αν αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε, πολύ απλά προσθέστε λίγο αλάτι στον καφέ σας. Ναι σωστά διαβάσατε. Η προσθήκη αλατιού στον καφέ είναι μια πρακτική που μπορεί να μειώσει την πικράδα του και να αναδείξει τα φυσικά αρώματά του. Αν και φαίνεται ασυνήθιστο, η προσθήκη αλατιού στον καφέ έχει μακρά ιστορία σε διάφορες κουλτούρες.
Ποιοι βάζουν αλάτι στον καφέ
Αν και σε κάποιους μπορεί να φαίνεται παράξενο, η ιδέα της προσθήκης αλατιού στον καφέ υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και είναι αρκετά γνωστή, κυρίως σε όσους ασχολούνται σοβαρά με τον καφέ και τα πειράματα γεύσης. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, είναι παραδοσιακό σε προτάσεις γάμου: Η νύφη φτιάχνει καφέ με αλάτι για τον υποψήφιο σύζυγο, ως τεστ υπομονής και χαρακτήρα. Το βρίσκουμε επίσης στη Σκανδιναβία και την Ταϊβάν, όπου ο καφές με θαλασσινό αλάτι – με παγωμένο καφέ και κρέμα με αλάτι – είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Πώς επηρεάζει το αλάτι τη γεύση του καφέ
Επιστημονικά, το αλάτι μπορεί πράγματι να μειώσει την αντίληψη της πικρίας, καθώς επηρεάζει τους γευστικούς υποδοχείς και δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι η γεύση είναι λιγότερο πικρή. Εκτός από την πικρία, ενισχύει επίσης τις γλυκές και αλμυρές νότες του καφέ, αποκαλύπτοντας πιο σύνθετες γεύσεις. Ωστόσο, σε καφέδες υψηλής ποιότητας, μπορεί να καλύψει τις γευστικές λεπτομέρειες που έχει δουλέψει ο καβουρδιστής.
Σε ποιους καφέδες ταιριάζει καλύτερα
Το αλάτι ταιριάζει σε καφέδες, όπως τα μείγματα robusta ή οι στιγμιαίοι, καθώς μειώνει τις σκληρές γεύσεις. Οι specialty καφέδες (κυρίως arabica) δεν χρειάζονται αλάτι, γιατί μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά.
Πώς να προσθέσετε αλάτι στον καφέ
- Πριν το βράσιμο: Λίγο αλάτι στον καφέ πριν τον βράσετε βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή και εξουδετερώνει την πικρία.
- Μετά το βράσιμο: Αν θέλετε έλεγχο στη γεύση, προσθέστε λίγο αλάτι στον έτοιμο καφέ και προσαρμόστε τη δόση.
Ιδανικό είναι το θαλασσινό ή το kosher. Το ιωδιούχο μπορεί να αφήσει μεταλλική επίγευση.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Το αλάτι βελτιώνει τη γεύση και ενισχύει την πρόσληψη νατρίου, σημαντική για τη ρύθμιση υγρών, τη μυϊκή λειτουργία και την αγωγή των νεύρων. Ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με δυσλειτουργίες όπως η δυσαυτονομία. Όμως, η υπερβολή μπορεί να αυξήσει την πίεση, να επηρεάσει την καρδιά και τους νεφρούς, ή να προκαλέσει κατακράτηση υγρών. Γι αυτό καλό είναι να είστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική με μέτρο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.