WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν αντικαθιστάς το κρέας με φυτικά τρόφιμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Ιουλίου 2025

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν αντικαθιστάς το κρέας με φυτικά τρόφιμα
unsplash
Η κατανάλωση περισσότερης φυτικής πρωτεΐνης έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά είναι σημαντικό επίσης να προσέξετε και ορισμένα μειονεκτήματα. Ακολουθούν 5 πράγματα που μπορούν να συμβούν στο σώμα σας όταν τρώτε λιγότερο κρέας.

Είτε ακολουθείτε μια vegan διατροφή είτε απλώς επιλέγετε να τρώτε λιγότερο κρέας, η προσπάθεια για μια διατροφή που βασίζεται περισσότερο στα φυτά έχει τα οφέλη της. Η τροφή που τρώμε και οι πόροι που απαιτούνται για την παραγωγή της ασκούν σημαντική πίεση στο περιβάλλον μας. Ο περιορισμός της πρόσληψης κρέατος μέσω της στροφής σε μια φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επίσης έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των ζώων και στη συνολική υγεία σας.

Μια προειδοποίηση: Όσον αφορά την υγεία σας, η κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης αντί για κρέας δεν εγγυάται μια βελτιωμένη διατροφή, γι αυτό και είναι σημαντικό να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές ακόμα κι αν ακολουθείτε μια χορτοφαγική δίαιτα.

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν αντικαθιστάτε το κρέας και τρώτε περισσότερα φυτικά τρόφιμα.

Θα πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες

Αυτή είναι μια από τις πιο άμεσες αλλαγές που θα δείτε στη διατροφή σας. Κρέατα όπως το κοτόπουλο, ο κιμάς και το μπέικον δεν έχουν καθόλου φυτικές ίνες. Τα φυτά, από την άλλη πλευρά, είναι πλούσια με αυτό το θρεπτικό συστατικό, οπότε όταν κάνετε στροφή στην κατανάλωση λιγότερου κρέατος και καταναλώνετε περισσότερα φυτικά τρόφιμα, έχετε μια σημαντική αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών.

Επίσης έρευνες το επιβεβαιώνουν αυτό, δείχνοντας ότι όσο λιγότερο κρέας (και κατά συνέπεια, περισσότερα φυτά) τρώτε, τόσο περισσότερες φυτικές ίνες λαμβάνετε. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι vegan καταναλώνουν τις περισσότερες φυτικές ίνες (περίπου 41 γραμμάρια την ημέρα), ακολουθούμενοι από τους χορτοφάγους (34 γραμμάρια), τους ημι-χορτοφάγους (34 γραμμάρια), τους ψαροφαγικούς (33 γραμμάρια) και τέλος, τους παμφάγους (27 γραμμάρια). Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία της καρδιάς και του εντέρου, καθώς και για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να έχετε αέρια

Γνωρίζουμε ότι οι χορτοφαγικές και άλλες φυτικές δίαιτες τείνουν να έχουν κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών και αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να το συνηθίσετε. Δεν είμαστε σε θέση να χωνέψουμε τις φυτικές ίνες, αντίθετα, βασιζόμαστε στο μικροβίωμα του εντέρου στο γαστρεντερικό μας σωλήνα για να κάνει αυτή τη δουλειά. Έτσι όταν τρώμε τροφές με πολλές φυτικές ίνες, οι τελευταίες αντιστέκονται στην πέψη και καταλήγουν να φτάνουν στο παχύ έντερο όπου ζυμώνονται, παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας καθώς και αέρια. Αυτά τα αέρια είναι που σας προκαλούν, λοιπόν, γαστρεντερική δυσφοροία

Όμως όλο αυτό επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Εάν έχετε καλή γαστρεντερική υγεία και αυξάνετε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών, θα είστε σε θέση να ανεχτείτε μια ποικιλία τροφών ολικής αλέσεως. Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας τονίζει ότι τείνουμε να βλέπουμε περισσότερη γαστρεντερική δυσφορία (δηλαδή: αέρια, φούσκωμα και διάρροια) με μεμονωμένες φυτικές ίνες ή συμπληρώματα φυτικών ινών. Βεβαιωθείτε ότι αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών αργά και πίνετε άφθονο νερό.

Jenny.Gr
unsplash

Μπορεί να χάσετε σίδηρο και βιταμίνη Β12

Ενώ υπάρχουν πολλά οφέλη από μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, υπάρχουν επίσης μερικά πιθανά διατροφικά μειονεκτήματα που είναι καλό να γνωρίζετε. Όταν κόβετε το κρέας, κόβετε και τις πλούσιες πηγές σιδήρου και βιταμίνης Β12. Μερικές από τις κορυφαίες πηγές βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν τα ψάρια, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα—σπάνια βρίσκεται στα φυτά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι συχνή μεταξύ των vegan κυρίως και συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων.

Το ίδιο ισχύει και για τον σίδηρο, μια άλλη συχνή ανεπάρκεια που εντοπίζεται στους χορτοφάγους. Οι κυρίαρχες πηγές τροφίμων αυτού του μετάλλου περιλαμβάνουν τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το ψωμί. Σε σύγκριση με τη βιταμίνη Β12, υπάρχουν περισσότερες φυτικές πηγές που περιέχουν σίδηρο (φασόλια, σπανάκι, φακές και ξηροί καρποί), αλλά ο μη αιμικός σίδηρος, ο τύπος σιδήρου που βρίσκεται στα φυτά, δεν απορροφάται τόσο εύκολα από το σώμα μας, επομένως πρέπει να καταναλώνεται περισσότερη ποσότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C.

Η υγεία του εντέρου σας θα βελτιωθεί

Η κατανάλωση φυτικών τροφών μπορεί να είναι ευεργετική όσον αφορά το έντερό σας. Τα φυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά—ενώσεις στις οποίες ευδοκιμεί το μικροβίωμα του εντέρου. Ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών υποδηλώνει ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και λιγότερων ζωικών (όπως το κρέας) προκαλεί μια θετική αλλαγή στο περιβάλλον στα έντερα μας—δηλαδή λιγότερους επιβλαβείς οργανισμούς, περισσότερα ωφέλιμα βακτήρια και μειωμένη φλεγμονή. Μια πρόσφατη μελέτη από το American Gut Project διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 30 διαφορετικών τύπων φυτικών τροφών την εβδομάδα (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, μπρόκολο, φασόλια και ξηροί καρποί) υποστηρίζει μια πιο ποικιλόμορφη κοινότητα μικροβίων στο έντερό σας και αυτό είναι καλό.

Θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών και η μείωση του κρέατος είναι ένας υγιεινός τρόπος για να δείξετε λίγη αγάπη στην καρδιά σας. Μια μελέτη του 2019 από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι όταν τρώμε περισσότερες φυτικές τροφές και λιγότερα ζωικά προϊόντα συνολικά, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή οποιαδήποτε άλλη καρδιακή πάθηση. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι τρώνε φυτικές τροφές καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά και χαμηλότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.

Αντικαθιστώντας το κρέας με φυτικά τρόφιμα, το σώμα σας μπορεί να βιώσει σημαντικές αλλαγές. Φυσικά, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, και η μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή χρειάζεται ισορροπία και σωστό προγραμματισμό. Αν σκέφτεστε να κάνετε αυτή την αλλαγή, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.