WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την καρδιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Ιουλίου 2025

Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την καρδιά
pexels
Η πάθηση συμβάλλει άμεσα σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Όταν ζείτε με παχυσαρκία, ο γιατρός σας πιθανότατα έχει συζητήσει μαζί σας τον κίνδυνο για μια σειρά από άλλα πιθανά προβλήματα υγείας, από αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα στις αρθρώσεις έως και διαβήτη τύπου 2. Μία από τις πιο σημαντικές συνέπειες της παχυσαρκίας; Πώς επηρεάζει η πάθηση το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Η παχυσαρκία συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στις καρδιακές παθήσεις. Δεν είναι απλώς μια συννοσηρότητα, που τυχαίνει να υπάρχει ταυτόχρονα. Η αύξηση της λιπώδους μάζας συνδέεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις με ουσιαστικούς τρόπους.

Άμεσες επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην καρδιά

Σύμφωνα με έρευνα στο European Journal of Preventive Cardiology , το υπερβολικό λίπος στο σώμα - που ονομάζεται επίσης υπερβολική παχυσαρκία - δεν είναι κάτι παθητικό, καλοήθες . Αντίθετα, είναι μεταβολικά ενεργό, ιδιαίτερα το σπλαχνικό λίπος που αποθηκεύεται στην κοιλιακή περιοχή. Ο λιπώδης ιστός είναι ένα ενεργό ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό όργανο. Οι ορμόνες και άλλες ουσίες που απελευθερώνονται από αυτό το μεταβολικά ενεργό λίπος μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του καρδιαγγειακού συστήματος να λειτουργεί.

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας δεν περιορίζονται στο λίπος στην κοιλιά. Εκτός από το σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά, υπάρχει επίσης αύξηση του λίπους γύρω από την καρδιά, και αυτό μπορεί να έχει φλεγμονώδη επίδραση. Για παράδειγμα, η υπερβολική παχυσαρκία προκαλεί ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και αναδιαμόρφωση των μικρών αγγείων - ουσιαστικά, επηρεάζοντας τα αιμοφόρα αγγεία με τρόπο που επηρεάζει την ικανότητά τους να χαλαρώνουν και να διαστέλλονται αποτελεσματικά, οδηγώντας σε ένα πιθανό φαινόμενο που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και φλεγμονής και συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες με τρόπο που οδηγεί σε υψηλή χοληστερόλη, γνωστή ως δυσλιπιδαιμία.

Μόλις τα τοιχώματα των αγγείων υποστούν βλάβη, δημιουργείται μια θέση όπου μπορεί να εναποτεθεί χοληστερόλη, οδηγώντας σε αθηροσκλήρωση. Μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν βλάβη σε αυτά τα τοιχώματα των αγγείων είναι το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, η φλεγμονή στο σώμα και η υπέρταση. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν ως άμεσο αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η υπερβολική παχυσαρκία στο σώμα.

Καρδιαγγειακοί κίνδυνοι

Ο τρόπος με τον οποίο η υπερβολική παχυσαρκία εκκρίνει ορμόνες και αυξάνει τη φλεγμονή συμβάλλει επίσης σε πολλές περιπτώσεις στο μεταβολικό σύνδρομο. Πρόκειται για μια ομάδα παθήσεων που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή λειτουργία. Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από:

  • Κοιλιακή παχυσαρκία, η οποία αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις από το επιπλέον λίπος σε άλλα μέρη του σώματος.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να βλάψει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης.
  • Υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα, αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης (μερικές φορές ονομάζεται «κακή» χοληστερόλη).
  • Χαμηλή HDL χοληστερόλη, γνωστή ως η «καλή» χοληστερόλη, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της LDL χοληστερόλης από τα αιμοφόρα αγγεία.

Η δυσλιπιδαιμία, και ιδιαίτερα η χαμηλή HDL και τα υψηλά τριγλυκερίδια, που αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μεταβολικού συνδρόμου, οδηγούν σε αντίσταση στην ινσουλίνη , η οποία τελικά μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για ένα σπειροειδές φαινόμενο όπου η αντίσταση στην ινσουλίνη, που επιταχύνεται από τα υψηλά τριγλυκερίδια, οδηγεί το ήπαρ στην παραγωγή περισσότερων τριγλυκεριδίων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Jenny.Gr
pexels

Έμμεσες επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην καρδιαγγειακή υγεία

Έμμεσα, η παχυσαρκία συμβάλλει επίσης σε καρδιαγγειακές παθήσεις μέσω της διαταραχής του ύπνου, ιδιαίτερα της υπνικής άπνοιας. Αυτή μπορεί να είναι μια αμφίδρομη σχέση- τα προβλήματα ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, η οποία στη συνέχεια μπορεί να επιδεινώσει τον ύπνο. Και στην πορεία, το καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί.

Επίσης σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, η αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου αυξάνει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας και επιταχύνει την εξέλιξή της. Ακόμη και το 10% του σωματικού βάρους σχετίζεται με εξαπλάσια αύξηση της υπνικής άπνοιας. Μια άλλη σημαντική έμμεση επίδραση της παχυσαρκίας στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι η ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 — που θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αθηροσκλήρωση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία , τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής ανεπάρκειας , σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν διαβήτη

Τρόποι βελτίωσης της υγείας της καρδιάς

Λόγω του τρόπου με τον οποίο η υπερβολική παχυσαρκία επηρεάζει το σώμα, η προσπάθεια για ένα υγιές βάρος μπορεί να μειώσει τους κινδύνους καρδιαγγειακών προβλημάτων καθώς και άλλων κινδύνων για την υγεία. Εκτός όμως από τη μείωση των θερμίδων, υπάρχουν και άλλες στρατηγικές για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, όπως:

  • Επαρκής έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως περισσότερη σωματική δραστηριότητα και φαρμακευτική αγωγή, εάν χρειάζεται.
  • Ακολουθώντας ένα υγιεινό για την καρδιά πρόγραμμα διατροφής , που περιλαμβάνει περιορισμό του αλατιού και έμφαση σε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
  • Η τακτική άσκηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του καρδιακού μυός και άλλων τμημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας ή συνδυασμό και των δύο.
  • Αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου και αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας

Όλες αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου όχι μόνο σε άτομα με παχυσαρκία. Ομοίως, δεν οφείλονται όλες οι περιπτώσεις διαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας στο υπερβολικό βάρος. Υπάρχουν πολυάριθμες αιτίες μεταβολικών ασθενειών που δεν σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων γενετικών παραγόντων και του μη θεραπευμένου υποθυρεοειδισμού. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται όταν υπάρχει παχυσαρκία.

Τα θετικά νέα: Η παχυσαρκία, σε αντίθεση, για παράδειγμα με τη γενετική προδιάθεση, είναι θεραπεύσιμη. Μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορείτε να διαχειριστείτε το βάρος σας και να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας λειτουργία, ώστε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή τώρα και στο μέλλον.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.