Από τον Πέτρο ΚωστόπουλοΘα σας δώσω μια συνταγή που είναι πάρα πολύ απλή. Κατά βάση θα σας γράφω πολύ απλές συνταγές, γιατί δεν πιστεύω ότι οι πολυσύνθετες είναι ντε και καλά οι καλύτερες. Επίσης, κανένας μας δεν έχει πάρα πολύ χρόνο, εκτός κι αν είναι το πρωινό της Κυριακής. Οι πιο απλές συνταγές είναι οι ιταλικές. Και απορώ γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερα καλό ιταλικό εστιατόριο. Αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο. Όλοι οι Έλληνες θέλουν να προσθέσουν και κάτι. Όμως, δεν χρειάζεται τίποτα. Βάλε απλά μακαρόνια, ρίξε από πάνω μια ντομάτα και λίγο ζωντανό βασιλικό, ας πούμε και τέλος.
Η συνταγή, λοιπόν, που θα σας πω γίνεται πάρα πολύ γρήγορα, σε κανένα 20λεπτο και είναι φιλική προς τις γυναίκες. Την κάνεις ή με ξιφία ή με τόνο. Όχι τόνο για σούσι (μην είσαι και κορόιδο), φτηνό τόνο αλλά φρέσκο, από τον ψαρά ή το σούπερ μάρκετ.
Τσιγαρίζεις το κρεμμύδι και ολόκληρα τα σκόρδα μέσα στο λάδι. Μόλις πάρουν χρώμα ρίχνεις μέσα τη ντομάτα και αφαιρείς τα κομμάτια από το σκόρδο για να μην σου πικρίσει η σάλτσα. Τη βράζεις σιγανά για 15 λεπτά κι όταν πλησιάζει στο τέλος ρίχνεις μέσα το ψάρι, που το έχεις κόψει σε κυβάκια 1Χ1 εκατοστά ή και λίγο μικρότερα. Μετά από 3λεπτά ρίχνεις την πλυμένη και καλά στυμμένη (για να φύγει η πολύ αλμύρα και τα νερά) κάπαρη, τα κομμάτια από τις ελιές θρούμπες και το μαϊντανό. Δυναμώνεις τη φωτιά και ρίχνεις μισό ποτηράκι λευκό κρασί. Αλάτι, πιπέρι όσο θες και σερβίρεις τις πένες που έβραζαν δίπλα όση ώρα ετοίμαζες τη σάλτσα. Για να δεις πότε είναι έτοιμες al dente είναι απλό. Τσιμπάς μια στο πιρούνι και τη δαγκώνεις. Ή ακολουθείς τις οδηγίες στο πακέτο.
Και είναι πιάτο που πάει και με λευκό και με κόκκινο κρασί. Κόκκινο θα έπινα εγώ κι ας είναι και ψάρι. Το ψάρι-λευκό και κρέας-κόκκινο είναι μεγάλος μύθος.
ΥΛΙΚΑ (για έξι άτομα σε περίπτωση που θέλεις να καλέσεις κόσμο)
Πένες με ξιφία(μη ζορίζεστε που είναι ψάρι!)
650 γρ. πένες
400 γρ. ξιφία καθαρισμένο
από τα κόκαλα και την πέτσα, κομμένο σε κύβους 1-1,5 εκ.
55 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε λεπτές φέτες
3 μέτριες ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε φέτες
60 γρ. κάπαρη που την έχετε αφήσει στο νερό (για να ξαλμυρίσει) και στύψει με το χέρι
50 γρ. μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες
60 γρ. λευκό ξηρό κρασί
Tip * Αν, δοκιμάζοντας τη σάλτσα, η ντομάτα σάς πικρίζει, βάλτε ζάχαρη στην άκρη ενός κουταλιού και προσθέστε την όσο ακόμα βράζει.
Διαβάστε περισσότερα στο
pkool.gr