XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρουσίαση βιβλίου της σχεδιάστριας Λουκίας


27 Νοεμβρίου 2011

Picture11.png

Αύριο Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στις 12.30μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Λουκίας στο Βιβλιοπωλείο Ιανός.

«Θα ήθελες να γράψω τη βιογραφία σου;» «Όχι, βέβαια. Ποια είμαι; Η Κοκό Σανέλ;», απάντησε αυθόρμητα εκείνο το απόγευμα του Δεκέμβρη του 2009 στο ατελιέ της. Επέμεινα, φυσικά, της εξήγησα ότι δεν είχα στον νου μου κάποιο μυθιστόρημα, αλλά την ιστορία, τις γνώσεις και τα συναισθήματα μιας γυναίκας που έχει κάνει στην Ελλάδα ό,τι σπουδαιότερο θα μπορούσε να συμβεί στον χώρο της μόδας. [...] Στάθηκε αμήχανη, ντροπαλή... Με μια ταπεινότητα που δεν περίμενα. [...] Τελικά, συμφώνησε...

Αυτή είναι η αρχή ενός γοητευτικού ταξιδιού σε πρώτο πρόσωπο, με οδηγό τη δημοσιογράφο Μία Κόλλια, στη ζωή, στα συναισθήματα, στον δημιουργικό κόσμο της Μεγάλης Κυρίας της ελληνικής μόδας, της Λουκίας... Κείμενο και εικόνα συνδυάζονται για να ξεκλειδώσουν τα βιώματα, τις αισθητικές και πνευματικές επιρροές και τις κατευθυντήριες αντιλήψεις πίσω από το έργο μιας ξεχωριστής προσωπικότητας που το διαμέτρημά της ξεπερνά τον μικρόκοσμο της ελληνικής μόδας.

Το βιβλίο-λεύκωμα διαιρείται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος (zωή, oικογένεια, οικίες και πρόσωπα οικεία) η Λουκία αυτοσυστήνεται: μιλά για τα παιδικά της χρόνια, για τα πρώτα της βήματα στον μαγικό αλλά και απαιτητικό κόσμο της μόδας, για τους έρωτες και τις απογοητεύσεις της, για την καθημερινότητά της, για φιλίες και γνωριμίες που σφράγισαν τη ζωή της. Και μιλούν γι’ αυτήν, επίσης σε πρώτο πρόσωπο, άνθρωποι «δικοί της», ο Γιάννης Κούκης, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Αντώνης Σουρούνης, ο Δημήτρης Δανίκας, η Δήμητρα Παναγοπούλου, που βάζουν τις δικές τους πινελιές στη φιλοτέχνηση του πορτρέτου της.

Φωτογραφίες του Γιάννη Κούκη σε διακοπές τους στην Εύβοια. Μαζί τους, ο πρώτος Πάκο στη ζωή της Λουκίας.

Στο δεύτερο μέρος (Μόδα / Ένα παραμύθι χωρίς ραφή και ράμμα) τον πρώτο λόγο παίρνει ο δημιουργός καθαυτός, καθώς η Λουκία μιλά για την τέχνη της, δικαιώνοντας κατά κάποιον τρόπο το διαχρονικό αξίωμα ότι «ars sine scientia nihil»: δεν υπάρχει τέχνη χωρίς επιστήμη, χωρίς τεχνική, χωρίς γνώση. Η Λουκία αποκαλύπτει τα μέσα με τα οποία δουλεύει, την τεχνική της, τις αισθητικές επιλογές που εξυπηρετούνται μέσω αυτής της τεχνικής, τις απόψεις της για τη σημειολογία και την ιστορία του ενδύματος, τις επιρροές που έχει δεχθεί. Και σε αυτό συνεισφέρουν οι μαρτυρίες προσώπων που έχουν τη δική τους θέση στο πανόραμα της ελληνικής μόδας, ή συνεργάτες της, όπως ο Γιάννης Τσεκλένης, η Elis Kiss, η Τζένη Μπαλατσινού, ο Γιώργος Ελευθεριάδης, η Μάρα Δεσύπρη, ο Αχιλλέας Χαρίτος, η Βίκυ Καγιά, ο Filep Motwary, οι Deux Hommes, η Θεοδώρα Χριστοπούλου, ο Νικόλας Γεωργίου.

Ευχαρίστως θα πούλαγα ό,τι έχω μέσα στο σπίτι μου για να αποκτήσω έναν πίνακα του Γιαν Βερμέερ, για να έχω, ας πούμε, τη «Νέα γυναίκα που διαβάζει γράμμα» ή το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι».

Στο τρίτο μέρος (Τέχνες / Αγαπημένοι δημιουργοί, έργα σταθμοί) η Λουκία μιλά για τη λογοτεχνία, τον χορό, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τη ζωγραφική και το θέατρο, για όλες τις επιρροές που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν τον αισθητικό της κώδικα. Το θέατρο, η συνεργασία της με τον Θόδωρο Τερζόπουλο, την Κάτια Δανδουλάκη αλλά και παλαιότερα με τη Μελίνα Μερκούρη, της έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμαστεί με επιτυχία και να εκφράσει τη δημιουργικότητά της στον απαιτητικό χώρο του θεατρικού κοστουμιού. Πολύτιμες εδώ είναι οι μαρτυρίες του Θόδωρου Τερζόπουλου, του Αντώνη Κυριακούλη, της Πέμης Ζούνη, του Βαγγέλη Κύρη, της Μαρίνας Βερνίκου, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, του Γιώργου Πάτσα και της Μαρίας Ναυπλιώτου. Το βιβλίο της Μίας Κόλλια δεν είναι απλά η σκιαγράφηση ενός πορτρέτου, η προβολή μιας «δημόσιας εικόνας» ενός προσώπου που ούτως ή άλλως είναι γνωστό και καθιερωμένο στον κόσμο της ελληνικής μόδας. Δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη, ακόμα και σε αυτόν που δεν είναι εξοικειωμένος με τον χώρο της μόδας, να παρακολουθήσει ποια βιώματα, ποιες επιρροές, ποιες επιλογές μετασχηματίζουν το ταλέντο σε δημιουργία, πώς ένας δημιουργός αποκτά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, πώς συνδιαλέγεται με το παρελθόν και με την εποχή του. Είναι ένας φόρος τιμής σε μια μεγάλη δημιουργό, τη Λουκία, και συνάμα ένα τεκμήριο για την ιστορία της ελληνικής μόδας. Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια και ο Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος σας προσκαλούν σε ένα γοητευτικό ταξίδι στη ζωή, στα συναισθήματα, και στον δημιουργικό κόσμο της κορυφαίας σχεδιάστριας της ελληνικής μόδας, της Λουκίας. Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, 12.30μ.μ. Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα Mιλούν: Κάτια Δανδουλάκη, Θόδωρος Τερζόπουλος, Μαρία Χούκλη, Λουκία, Μία Κόλλια.