XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ελλάδα που προκόβει: Νίκος Φλώρος


16 Μαρτίου 2012

glypto-Flwroy_large.jpg

Ο Νίκος Φλώρος είναι ένας γλύπτης διεθνούς φήμης και μια ακόμη απόδειξη της νέας γενιάς δημιουργών που ναι, υπάρχει στη χώρα μας.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε εικαστικές τέχνες στο Παρίσι, ενώ από το 1999 ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη. Η τέχνη του δεν αποτελείται από πινέλα και μπογιές αλλά από καταναλωτικά υλικά του σύγχρονου τρόπου ζωής όπως το αλουμίνιο και συγκεκριμένα τα κουτάκια αναψυκτικών. Με αυτά έχτισε τα γνωστά του πια life-size εντυπωσιακά φορέματα στην μνήμη της μεγάλης ντίβας της Όπερας Μαρίας Κάλλας τα οποία φιλοξενούνται σε παγκόσμιες εκθέσεις με μεγάλη επιτυχία.

Πρόσφατα το Ίδρυμα Γκρέις Κέλι του ανάθεσε να δημιουργήσει ένα γλυπτό για την 30η επέτειο από το θάνατό της. Η απαστράπτουσα βραδινή τουαλέτα της μεγάλης σταρ θα αποτελείτε από 4.000 κουτάκια coca-cola light ενώ ο χρόνος που χρειάστηκε ο καλλιτέχνης για να φέρει το έργο εις πέρας ήταν περίπου τρία χρόνια.Έχει στα σκαριά μια καινούργια έκθεση για το 2012 «Θα έχει ως αντικείμενο κοστούμια της Γκρέις Κέλι και της Μαρία Κάλλας και θα λέγεται “Friendship” (Φιλία), αφού οι δυο τους ήταν καλές φίλες. Το πεπρωμένο αυτών των δύο γυναικών ενώθηκε κατά κάποιον τρόπο, αφού είχαν και οι δυο τους τραγικό τέλος, και μάλιστα πολύ πρόωρα» λέει ο ίδιος. Παράλληλα, δουλεύει μια σειρά γλυπτικών χιτώνων, εμπνευσμένων από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που πιθανότατα θα εκτεθούν στο Λονδίνο το 2012 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων. Η αναγνώριση και είναι ήδη εδώ για τον Νίκο Φλώρο, όταν λέμε όμως "εδώ" δεν εννοούμε την Ελλάδα αλλά το εξωτερικό. Στη Βιέννη τιμήθηκε πρόσφατα με το χρυσό παράσημο Τεχνών και Επιστημών Αλβέρτος Σβάιτσερ για την προσφορά του στη γλυπτική "Μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχω. Εδώ δεν με ξέρει κανείς". δηλώνει στο ΒΗΜagazino (5-2-2012) και συνεχίζει "Δεν περιμένω να δω τι θα κάνει η χώρα μου για μένα, αλλά τι θα κάνω εγώ για τη χώρα μου. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν μικρό πρεσβευτή, πάντα τονίζω την καταγωγή μου. Και όλοι οι Έλληνες έχουμε έναν πολυμήχανο Οδυσσέα μέσα μας. Η τέχνη είναι ο Δούρειος Ίππος, μας βοηθά να επιβιώσουμε. Και η Ελλάδα ανά τους αιώνες από την τέχνη της σώθηκε, ποτέ από τους τεχνοκράτες." Ένας πολύ σωστός συλλογισμός και ιστορικά αλλά και ηθικά. Συγχαρητήρια στον Έλληνα δημιουργό! Διαβάστε ακόμα:Χάρης Τσέβης. O 'Ελληνας καλλιτέχνης της εικόνας