XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαδικτυακές παγίδες και πως θα τις αντιμετωπίσετε


29 Οκτωβρίου 2012

FACEBOOK11.jpg
Τα τέσσερα πιο συχνά προβλήματα του social networking.

Δεν είναι δύσκολο κάποιος να παρασυρθεί από την συνεχή χρήση των κοινωνικών δικτύων και να θεωρήσει πως γράφει στο προσωπικό ημερολόγιο του, και όχι σε ένα κοινόχρηστο βιβλίο. Έτσι, πράγματα που ίσως να μην έχουν φιλτραριστεί σωστά μπορούν να βγουν στην επιφάνεια, αντιδράσεις αψυχολόγητες να καταγραφούν και προσωπικά δεδομένα να παρερμηνευτούν. Τα κοινωνικά δίκτυα μας δίνουν το πλεονέκτημα να επικοινωνούμε, να ανταλλάσουμε ιδέες και απόψεις αλλά από την άλλη είναι δίκοπο μαχαίρι αφού μπορεί να έχουν και την δυσάρεστη ή… άβολη πλευρά τους . Να τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Τα της δουλειάς: Είναι πλέον κοινό μυστικό πως ένας εργοδότης πριν προσλάβει κάποιον θα κάνει ένα τσεκάρισμα και στον λογαριασμό του Facebook, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα έχασαν την δουλειά τους ή είχαν προβλήματα σε αυτή ακριβώς γιατί εξέφρασαν απόψεις προς τα αφεντικά τους, δημοσίως. Για αυτό προσοχή ποιους συμπεριλαμβάνετε στη λίστα με τους φίλους σας, τι δημοσιοποιείτε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας και βέβαια φροντίστε να ρυθμίσετε στον λογαριασμό σας ποιοι είναι φίλοι, ποιοι συγγενείς και ποιοι συνάδελφοι ώστε τα post σας να τα βλέπουν αυτοί που θέλετε και όχι όλοι.

Το έφηβο παιδί σας: Το να απαγορεύσεις σε έναν έφηβο να χρησιμοποιεί το ιντερνέτ και τα κοινωνικά δίκτυα είναι σαν να κηρύσσεις εμφύλιο πόλεμο μαζί του. Είναι σίγουρο πως θα ανεβάσει φωτογραφίες του που ποτέ δεν θα θέλατε να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και θα γράψει λόγια που καθοδηγούνται από τις εφηβικές ορμόνες του. Το καλύτερο λοιπόν που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να συμμαχήσετε. Γίνετε φίλοι π.χ. στο Facebook και τουλάχιστον έτσι θα μπορείτε να έχετε έναν κάποιο έλεγχο. Το πιο σημαντικό όμως είναι αφού ενημερώσετε το παιδί για τους κινδύνους, να είσαστε όσο λιγότεροι επικριτικοί μαζί του και ανοιχτοί να επικοινωνήσετε.

Ανεπιθύμητες φωτογραφίες: Τα λεγόμενα tags, δηλαδή ετικέτες, όπου πολλοί γνωστοί, παλιοί φίλοι ή συγγενείς ξεθάβοντας αναμνήσεις αποφασίζουν να αναφέρουν το όνομα σας υποδεικνύοντας πως είσαστε εσείς σε αυτά τα φωτογραφικά καρέ τα οποία θα προτιμούσατε να έχουν καεί. Πλέον, ευτυχώς, το Facebook σας δίνει το δικαίωμα να προεγκρίνεται εάν θέλετε να εμφανιστεί το όνομα σας στη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Ο αποθανών γνωστός: Αυτό κι αν είναι ανατριχιαστικό. Άνθρωποι που χάθηκαν από τη ζωή αλλά οι λογαριασμοί τους εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και να εμφανίζονται στην λίστα με τους ανθρώπους που ίσως γνωρίζετε και θέλετε να κάνετε φίλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μετά από αίτημα της οικογένειας και την κατάθεση αποδεικτικών στοιχείων το Facebook μπορεί να κρατήσει τον λογαριασμό στη μνήμη του ατόμου, ή να αφαιρεθεί εντελώς εάν το επιθυμεί η οικογένεια.