XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προσαρμόστε το σπίτι για το παιδί που μεγαλώνει


8 Φεβρουαρίου 2013

Ενισχύστε την ανεξαρτησία του παιδιού σας, τροποποιώντας το περιβάλλον του σπιτιού. 

Καθώς το παιδί γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο, προσπαθήστε να διευκολύνετε τις δραστηριότητές του στο χώρο του σπιτιού. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν την αυτονομία του παιδιού,  να ικανοποιεί μόνο του τις ανάγκες του, βοηθώντας το να γίνει υπεύθυνο και ανεξάρτητο.

Στην κουζίνα: Ελευθερώστε ένα χαμηλό ράφι και τοποθετήστε τα δικά του πράγματα, το ποτήρι, το πιάτο, χαρτοπετσέτες κτλ. Κάντε το ίδιο στο ψυγείο. Ένα παιδί δύο ετών είναι ικανό να ανοίγει το ψυγείο και να ετοιμάζει μόνο του το σνακ του ή να παίρνει το χυμό του.

Στο μπάνιο: Θα πρέπει να απομακρύνετε απορρυπαντικά και ότι άλλο είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια του παιδιού. Μετατρέψτε το μπάνιο εύκολο στη χρήση για το παιδί σας. Βάλτε ένα σκαμνάκι για να μπορεί να φτάνει να πλένει τα χέρια του και τα δόντια του, χωρίς την βοήθεια σας.

Στο χολ: Μετατρέψτε το χολ σε ένα χώρο φιλικό προς το παιδί τοποθετώντας ένα χαμηλό πάγκο, όπου να μπορεί να αφήσει τα παπούτσια του και τοποθετήστε γάντζους σε ύψος, όπου το παιδί να μπορεί να κρεμά το παλτό του.

Παιδικό δωμάτιο: Οργανώστε το δωμάτιο του παιδιού σας μέχρι ένα ενός σημείου αλλά μετά αφήστε να το προσαρμόσει στην προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά του. Εκτός από το χώρο που θα αφήσετε ελεύθερο για να παίζει, τοποθετήστε ένα τραπεζάκι για τις χειροτεχνίες του. Κρεμάστε χαμηλά στον τοίχο έναν πίνακα από μαλακό υλικό, ώστε να κρεμά τις εργασίες τους. Η μουσική πρέπει να είναι βασικό μέρος της ζωής ενός παιδιού, για το λόγο αυτό εγκαταστήστε ένα στερεοφωνικό και δείξτε στο παιδί πώς να το χειρίζεται με ασφάλεια και προσοχή. Τοποθετήστε μεγάλα καλάθια για τα παιχνίδια του. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε απ’έξω μια φωτογραφία με τα παιχνίδια που μπαίνουν στο κάθε κουτί, ώστε να ξέρει που θα πρέπει να τα τακτοποιήσει μετά το παιχνίδι του.