XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γιαγιά ως "νταντά"


23 Φεβρουαρίου 2013

M8DDETH_EC004_H.jpg

Πως μπορείτε να ρυθμίσετε την μεταξύ σας σχέση ώστε να υπάρχει αρμονία;

Σήμερα, η βοήθεια της γιαγιάς γίνεται όλο και πιο απαραίτητη σε πολλές οικογένειες. Οι γονείς επιστρατεύουν τη βοήθεια της γιαγιάς αντικαθιστώντας την νταντά ή τον παιδικό σταθμό. Ωστόσο, οι γκρίνιες και τα παράπονα από τους γονείς για τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών μερικές φορές δεν λείπουν. Πως μπορείτε να θέσετε τα όρια σας ώστε να υπάρχει αρμονία στις σχέσεις σας;

Ξεκαθαρίστε τι θέλετε: Η αλήθεια είναι πως οι ανάγκες της καθημερινότητας απαιτούν από εσάς να κάνετε χιλιάδες πράγματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Η γιαγιά παρουσιάζεται ως «σανίδα σωτηρίας». Όμως, θα πρέπει να σεβαστείτε τη βοήθεια της και να μην πέσετε στην παγίδα να ζητάτε από εκείνη να προσέχει τα παιδιά όπως μια baby sitter, να τα διαπαιδαγωγεί όπως μια νηπιαγωγός, να έχει υπό έλεγχο το σπίτι όπως μια καλή οικονόμος και πάνω απ όλα να σκέφτεται και να αντιδρά όπως μια μαμά.

Τι περιμένετε από εκείνη: Σήμερα, μια γιαγιά δεν μοιάζει τόσο στην κλασσική εικόνα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Παρόλα αυτά δεν έχει τις φυσικές αντοχές ούτε τα αντανακλαστικά ή την ετοιμότητα ενός νέου ατόμου. Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε οι απαιτήσεις σας να είναι ρεαλιστικές.

Κοινή γραμμή: Προσπαθήστε να εξηγήσετε πως για το καλό των παιδιών πρέπει να έχει μια κοινή πορεία στην ανατροφή τους. Μπορείτε να της προτείνετε να διαβάσει κάποια βιβλία που θα την βοηθήσουν να καταλάβει, να έρθει σε επαφή με τον παιδίατρο, τους εκπαιδευτικούς ή ακόμα κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Θα πρέπει να την ενημερώσετε για τα όρια και τους κανόνες που έχετε θέσει στην οικογένεια σας. Αν για παράδειγμα, δεν θέλετε τα παιδιά σας να τρώνε πολλά γλυκά ή υπάρχουν κάποια τηλεοπτικά προγράμματα που δεν επιτρέπετε τότε ενημερώστε την και εξηγήστε της πόσο σημαντικό είναι να σέβεται τους κανόνες.

«Και εγώ μεγάλωσα παιδιά»: Είναι μια φράση που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα ακούσετε. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και λεπτό χειρισμό. Θα πρέπει να προσέχετε μήπως με τον τρόπο σας ακυρώνετε τα όσα θεωρεί σωστά ή τον ρόλο της σαν μητέρα και γιαγιά. Δεν χρειάζεται να κάνετε αυστηρή κριτική σε μια συμπεριφορά της που δεν εγκρίνετε. Επικεντρωθείτε στη συμπεριφορά, στα συναισθήματα που σας δημιούργησε και στις συνέπειες που προκαλεί.