XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η καλύτερη μητέρα του κόσμου


16 Μαρτίου 2013

Όλες οι μητέρες προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για το παιδί τους. Αγωνιούν να το μεγαλώσουν, να γίνει καλό παιδί, υπεύθυνο, ανεξάρτητο, με αρχές. Κάθε μέρα αναρωτιούνται αν κάνουν καλή δουλειά με το παιδί τους, αν είναι καλές στο ρόλο τους.

Δείτε παρακάτω μερικές γενικές συμβουλές για την καθημερινότητα μιας μαμάς:

Να του λέτε κάθε μέρα σ’ αγαπώ: Πολλές φορές πιστεύετε πως με τις πράξεις δείχνουμε την αγάπη μας στους άλλους. Όμως, όσο και αυτονόητο και αν είναι το σ’ αγαπώ βοηθά το παιδί να νιώσει ασφάλεια και να αναπτυχθεί.

Παίξτε μαζί του: Αντί να προσφέρετε στο παιδί σας συνέχεια παιχνίδια, αυτοσχεδιάστε και παίξτε μαζί του. Γελάστε, χορέψτε, περάστε όμορφα.

Πραγματοποίησε μια ευχή: Αφιερώστε μια-δυο ώρες κάθε βδομάδα για να κάνετε ακριβώς αυτό που θέλει το παιδί σας χωρίς διακοπές και αποσπάσεις, ακόμα κι αν σας ζητήσει να παίξετε ένα παιχνίδι που δεν σας αρέσει ή να φτιάξετε κάστρα που αμέσως μετά θα γκρεμίσει!

Κανένας γονιός δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί στα παιδιά: Ωστόσο, όταν κάνετε λάθος και νιώθετε πως δεν έχετε συμπεριφερθεί σωστά, τότε μην ξεχάσετε να πείτε στο παιδί σας «συγνώμη, τα θαλάσσωσα». Η παραδοχή του λάθους σας του δίνει το δικαίωμα να κάνει κι εκείνο λάθη.

Κάντε πράγματα οικογενειακώς: Μια φορά την εβδομάδα, κάντε μια δραστηριότητα μαζί με το παιδί σας και το μπαμπά μαζί, όπως να διαβάζετε ένα βιβλίο δυνατά, να πηγαίνετε εκδρομή στο δάσος ή να παίρνετε το κυριακάτικο πρωινό στο ίδιο εστιατόριο. Μια τέτοια κίνηση αργότερα, ως παιδική ανάμνηση, θα εκτιμηθεί πολύ από το παιδί σας. Πόσες φορές θυμάστε κάτι πολύ συγκεκριμένο από τα παιδικά σας χρόνια, όπως το κυριακάτικο φαγητό στο σπίτι της γιαγιάς.

Αποφύγετε τις τιμωρίες: Κάθε παιδί είναι σαν ένα φλιτζάνι που πρέπει να γεμίζει με αγάπη, προσοχή, αφοσίωση και σεβασμό. Μια δύσκολη μέρα, μια μεγάλη αναστάτωση ή μια σκληρή λέξη αδειάζει την κούπα. Αν λοιπόν το παιδί σας αρχίζει να φέρεται άσχημα, πάρτε το μια αγκαλιά, ακούστε τι θα σας πει και ξοδέψτε χρόνο μαζί του. Θα γίνει πιο συνεργάσιμο και θα έρθετε πιο κοντά.

Δεν χρειάζεται να είστε υπερπροστατευτική: Δεν γίνεται να προστατεύετε το παιδί σας από όλα. Είναι δύσκολο να βλέπετε το μικρό σας αγχωμένο ή στεναχωρημένο. Ωστόσο, τα παιδιά χρειάζεται να μαθαίνουν κι εκείνα πώς να χειρίζονται τις δυσκολίες. Μέσα από την επίλυση των λύσεων αναπτύσσουν δεξιότητες, τις όποιες θα χρειαστούν αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

Αντιδράστε γρήγορα, αλλά συζητήστε για το θέμα αυτό αργότερα: Αν το παιδί συμπεριφερθεί άσχημα αντιδράστε αμέσως, μιλήστε του όμως γιατί συμπεριφορά του, όταν και οι δυο θα είσαστε ήρεμοι. Ήρεμα, χωρίς να ασκείτε κριτική ή να χρησιμοποιείτε ταμπέλες, ώστε να μπορέσει να καταλάβει τα λάθη του, τους κανόνες της ζωής αλλά και τις προσδοκίες σας.

Μη χρησιμοποιείται την αγάπη ως κίνητρο: Πρέπει να δείχνετε στο παιδί σας πως το αγαπάτε, όπως είναι, όχι επειδή παίζει πιάνο ή παίρνει άριστα στα μαθήματά του.

Μην ξεχνάτε πως εσείς είστε το πρότυπό του: Σιγουρευτείτε πως δείχνετε το καλό παράδειγμα καθημερινά. Μην ξεχνάτε να ρωτάτε τον εαυτό σας «Τι έμαθε το παιδί μου από εμένα σήμερα;»

Μην παρεμποδίζετε τον μικρό εξερευνητή: Σίγουρα δεν θέλετε το παιδί σας να κοπανάει κατσαρόλες ή να κάνει άλλα πράγματα που είναι εκνευριστικά και προκαλούν ακαταστασία. Πρέπει όμως να καταλάβετε πως είναι κι αυτός ένας τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν πράγματα.

Άκου πριν δώσεις συμβουλές: Οι πιο σημαντικές και καθοριστικές στιγμές στο μεγάλωμα του παιδιού σας είναι όταν το βλέπετε να ζει συναισθήματα όπως λύπη, φόβο, απογοήτευση ή ντροπή. Αφού βεβαιωθείτε πώς νιώθει, βοηθήστε το να ονομάσει το συναίσθημά του. Δώστε του τη πρωτοβουλία και το χώρο να βρει μόνο του τις λύσεις για τα προβλήματά του.

Δείξτε του πως είναι να έχει κάποιος ενδιαφέροντα στη ζωή του: Αν αγαπάτε κάτι πολύ, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, χόμπι, ποίημα, τραγούδι, μαγειρική μοιραστείτε την με το παιδί σας. Θα μείνει στη μνήμη του και στην πορεία θα εκτιμηθεί.