Στην εποχή που ζούμε, όλο και περισσότεροι γονείς καταλήγουν άνεργοι ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, υπάλληλοι μερικής απασχόλησης. Η αλήθεια είναι πως όταν η ανεργία χτυπήσει την πόρτα μας, η ζωή και η πραγματικότητα μας αλλάζει ριζικά και όλα τα μέλη της οικογένειας, επηρεάζονται και βιώνουν αρνητικά συναισθήματα όπως άρνηση, θυμό, φόβο, απογοήτευση και άγχος.
Η αλήθεια είναι πως για να αντεπεξέλθει μια οικογένεια στις μέρες μας, με τις χιλιάδες υποχρεώσεις και απαιτήσεις θα πρέπει και οι δυο γονείς να εργάζονται. Το πλήγμα όμως ενός άνεργου πάτερα είναι μεγαλύτερο από το να μείνει άνεργη μια μητέρα. Στην περίπτωση να χάσει ο άνδρας τη δουλειά του δημιουργεί παραπάνω προβλήματα στην οικογένεια. Ο λόγος είναι πως η εργασία αποτελεί γόητρο για ένα άνδρα, αφού σύμφωνα με το κοινωνικό πρότυπο, ο άνδρας είναι ο κουβαλητής και ο στυλοβάτης του σπιτιού. Η απώλεια της δουλειάς πλήττει την αυτοπεποίθησή και αυτοεκτίμησή του.
Τι γίνεται λοιπόν όταν ο μπαμπάς χάσει τη δουλειά του; Πως μπορεί να διαχειριστεί το γεγονός και κατά πόσο επηρεάζει την αυτοπεποίθηση του; Πως μπορεί να βοηθήσει τόσο την οικογένεια όσο και τον εαυτό και να ξεπεράσει το γεγονός αυτό;
- Σίγουρα, χρειάζεται πολύ κουβέντα το όλο θέμα. Για αρχή, θα πρέπει να κουβεντιάσει με τη σύντροφό του για το γεγονός, να εκφράσει τα συναισθήματά του. Η υποστήριξη και η κατανόηση της θα παίξουν σημαντικό ρόλο.
- Αν τα παιδιά σας είναι σε ηλικία που μπορείτε να συζητήσετε μαζί τους, ενημερώστε τα για την αλλαγή της εργασιακής σας κατάστασης και την επιτακτική ανάγκη να συμβάλουν όλοι στην μείωση των καθημερινών και περιττών εξόδων μέχρι να βρείτε καινούργια δουλειά. Παρόλο που αυτή η περίοδος δεν θα είναι ευχάριστη για κανέναν, διαβεβαιώστε τα μέλη της οικογένειας σας πως σύντομα όλα θα είναι ξανά όπως πριν. Αν καταφέρετε να διαχειριστείτε την αλλαγή αυτή με ηρεμία και ψυχραιμία θα διδάξετε στα παιδιά σας πως ακόμα και σε περιόδους κρίσεις, μπορεί κάποιος να παραμένει δυνατός και λειτουργικός.
- Όταν η καθημερινότητα δυσκολεύει και οι υποχρεώσεις σας πιέζουν όλο και πολύ, είναι λογικό πολλές φορές να βγείτε εκτός ορίων. Ο θυμός, τα νεύρα, η γκρίνια είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τα συναισθήματα όμως αυτά δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στην οικογένεια σας. Η συνοχή λοιπόν και η κατανόηση είναι ιδιαίτερα σημαντικά εφόδια για την υγιή μετάβαση στο επόμενο στάδιο της ζωής σας.
- Μιλήστε ανοιχτά για τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας και παροτρύνετε όλη την οικογένεια να κάνει το ίδιο. Δεν είναι κακό να πείτε πως φοβάστε ή πως ανησυχείτε αρκεί αυτό που θα υπερισχύει να είναι η ελπίδα και η αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε στο τέλος καλά.
- Προσπαθήστε να ανασυγκροτηθείτε και να οργανωθείτε προς την εύρεση νέας εργασίας. Μην αποθαρρύνεστε και μην το βάζετε κάτω. Μιλήστε με φίλους και γνωστούς, ψάξτε στο ίντερνετ, πάρτε εφημερίδες με αγγελίες και ξεκινήστε άμεσα. Δεν χρειάζεται να χάνετε το κουράγιο σας, κλείνοντας στον εαυτό σας και στις αρνητικές σκέψεις. Βρείτε κάτι στην αρχή που μπορεί να μην σας ικανοποιεί αλλά θα σας δώσει αυτοπεποίθηση και κάποια χρήματα για να καλύψετε τα έξοδα που τρέχουν. Να θυμάστε πως για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να κάνετε κάτι έτσι δεν είναι;
- Ακόμα κι αν η ψυχολογία σας δεν είναι καλή, προσπαθήστε να δείτε το δυσάρεστο αυτό γεγονός, ως μια ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας και τη σύντροφό σας.
Μην ξεχνάτε πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο, όσο δυσάρεστο και αν είναι το γεγονός αυτό, προσπαθήστε να μην το βλέπετε ως αδιέξοδο.