XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπορούν τα παιδιά μας να ζουν στην χώρα του «Ποτέ Ποτέ»;


17 Μαΐου 2013

Είναι πολύ όμορφο να καταφέρουν οι γονείς να διασφαλίσουν τη μοναδικότητα των παιδιών τους.

Θυμάστε τον Πήτερ Πάν τον αγαπημένο ήρωα των παιδιών, που επέλεξε να ζει στη χώρα του Ποτέ Ποτέ; Όταν ενηλικιώνεται κανείς δια μαγείας χάνει τον ενθουσιασμό, τον αυθορμητισμό και την αισιοδοξία του. Άραγε, μπορείτε να κάνετε τα παιδιά σας να παραμείνουν παιδιά και να μην χάσουν τον πολύτιμο θησαυρό με τον όποιο γεννήθηκαν;

Πιστέψτε στο παιδί σας: Είναι πολύ σημαντικό να ακούτε το παιδί σας, να συζητάτε μαζί του, να νιώθει ότι πιστεύετε σ’ αυτό και στις ικανότητες του. Ακούστε με προσοχή τα όνειρα του και αφήστε το να σας θυμίσει τον ενθουσιασμό και τη λαχτάρα για ζωή που είχατε παιδιά.

Επιτρέψτε στο παιδί σας να είναι ολοκληρωμένο και αυτόνομο άτομο. Αντί να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ζει χωρίς να «ρωτάει πολλά πολλά», στη ζωή, στο σχολείο, στην πολιτική, ενθαρρύνετε το να σκέφτεται και να εκφράζει τις απόψεις του. Με το να δίνετε αξία στη γνώμη του, του μαθαίνετε να δίνει αξία στην ικανότητα του να συνεισφέρει θετικά στον κόσμο αυτό. Να υπάρχει νόημα στο να σκέφτεται, να εκφράζεται και να κάνει κάτι για μια αλλαγή στην οποία πιστεύει.

Η αγάπη σας θα πρέπει να είναι ανιδιοτελής. Ακόμα, κι αν το παιδί σας επιλέξει κάτι το οποίο το οδηγήσει σε αρνητικό αποτέλεσμα ή συμπεριφέρεται με τρόπο μη αποδεκτό, τότε θα πρέπει να επικεντρωθούν οι γονείς στη συμπεριφορά και όχι στο χαρακτήρα του παιδιού. Είναι σημαντικό, να ξέρουν ότι θα είστε εκεί ακόμα και κάνουν λάθος. Τα λάθη είναι για να μαθαίνουν και να βελτιώνονται.