XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να παίξω με το παιδί μου;


20 Μαΐου 2013

Τι παιχνίδια μπορεί να επιλέξει ένας γονιός για το ένος έτους μωράκι του;

Ποιες δραστηριότητες μπορούν να το κάνουν πιο ευτυχισμένο αλλά και να το βοηθήσουν να αναπτύξει δεξιότητες;

Δείτε παρακάτω 4 προτάσεις:

• Βιβλία: Το διάβασμα βιβλίων στα παιδιά είναι μια από τις σημαντικότερες προσφορές των γονιών προς εκείνα. Τα βιβλία βοηθούν στη νοητική και γλωσσική ανάπτυξη τους καθώς και στην ανάπτυξη της κινητικότητας των χεριών και των δαχτύλων αφού το παιδί σας μαθαίνει να γυρίζει τις σελίδες τους. Το συνεχές διάβασμα στα νήπια εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους και θέτει τα θεμέλια για την μελλοντική σχολική τους επιτυχία. Ακόμα, είναι μια στιγμή που περνάτε ποιοτικό χρόνο με εκείνα κάτι που ενισχύει τη μεταξύ σας σχέση. Καθιερώστε το διάβασμα πριν τον ύπνο.

• Κυβάκια: Ένα άλλο αγαπημένο παιχνίδι για παιδιά της ηλικίας αυτής είναι οι κύβοι. Στην ουσία τίποτα δεν παρακινεί ένα μωρό να μπουσουλήσει περισσότερο από έναν πύργο από κύβους που έχει στηθεί εκεί για να γκρεμιστεί. Η επιθυμία του παιδιού σας να χτίσει τους δικούς του πύργους τοποθετώντας τον έναν κύβο πάνω στον άλλον το βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη της κινητικοτητάς του. Ακόμα, μπορείτε να επιλέξετε κυβάκια σε διαφορετικές αποχρώσεις αλλά και από διαφορετικό υλικό. Έτσι, το παιδί έχει την ευκαιρία να μάθει τα χρώματα και να ξεχωρίζει τις διαφορετικές επιφάνειες.

• Μπάλες: Τα μωρά θα μπουσουλήσουν και θα περπατήσουν για να ακολουθήσουν την μπάλα. Αυτό θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Καθήστε στο πάτωμα και κυλήστε μια μπάλα προς το μέρος τους. Το παιχνίδι αυτό θα τα διασκεδάσει και θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την κοινωνικοτητά τους εφόσον θα αντιληθφθούν κάποια στιγμή ότι θα πρέπει κι' εκείνα με τη σειρά τους να κυλήσουν τη μπάλα προς εσάς. Ακόμα, είναι μια δραστηριότητα εκτόνωσης.

• Παζλ: Το καλύτερο παιχνίδι για την νοητική και κινητική ανάπτυξη. Τα παζλ βοηθούν σημαντικά τον μαθηματικό τρόπο σκέψης των παιδιών. Στριφογυρίζουν το κομμάτι για να δουν ποιο ταιριάζει κάθε φορά. Δυσκολεύονται, επιμένουν, τα παρατούν, ζητούν τη βοήθεια σας.