XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tips! για να επιλύσετε τις οικογενειακές συγκρούσεις


25 Ιουλίου 2013

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει  ένταση στο σπίτι.

Φωνές, καβγάδες, διαμάχες, τσακωμοί, όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ο λόγος είναι πώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές σκέψεις και θέλω, αλλά και μια διαφορετική άποψη του για το πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Είναι λογικό και αναμενόμενο λοιπόν να υπάρχουν διαφωνίες. Μην ανησυχείτε γι αυτές και μην ζηλεύετε τους γονείς εκείνους που λένε, "αχ! το παιδί μου είναι ήσυχο" ή "πότε δεν τσακωθήκαμε". Οι οικογενειακές συγκρούσεις βοηθάνε το παιδί σας να διεκδικεί τις ανάγκες και τα θέλω του. Το ζητούμενο είναι να τους μάθετε το σωστό τρόπο.

Ιδού μια ιδέα για να επιλύετε τις διαφορές σας με τρόπο που θα ικανοποιούνται τα θέλω όλων:

Δοκιμάστε λοιπόν να ακολουθήσετε τα 6 βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις εντάσεις της καθημερινότητα σας. Βρείτε μια ώρα που να μπορούν όλα τα μέλη της οικογένειας και καλέστε έκτακτο οικογενειακό συμβούλιο. Ανακοινώστε τους πως δεν αντέχετε άλλο να τσακώνεστε και προτείνετε ένα νέο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων σας και ζητήστε την βοήθεια τους. Τονίστε τους πως ο νέος τρόπος για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει πάντοτε να βρίσκετε λύσεις κοινά αποδεκτές από όλους, για παράδειγμα αν έχει προκύψει ένα πρόβλημα μεταξύ της μαμάς και της κόρης τότε για λυθεί θα πρέπει να βρουν μια λύση που να ευχαριστεί και τις δυο ή αν τα δύο παιδιά τσακώνονται γιατί θέλουν την ίδια ώρα να παίξουν με το ίδιο παιχνίδι, παροτρύνετε τα να δοκιμάσουν τον νέο αυτό τρόπο επίλυσης προβλημάτων. Αν τα παιδιά είναι μικρής ηλικίας μπορείτε να το προτείνετε ως παιχνίδι και να εξηγήσετε τους κανόνες .

1. Εντοπίστε την πραγματική ανάγκη πίσω από το πρόβλημα, τι είναι αυτό που το δημιουργεί και μιλήστε για αυτό, με ειλικρίνεια και κατανόηση

2. Προτείνετε λύσεις επίλυσης, ανεξαιρέτως αν είναι σωστές ή λάθος

3. Αξιολογήστε τις λύσεις

4. Επιλέξτε τη λύση που είναι αποδεκτή από όλους

5. Εφαρμόστε την λύση

6. Ορίστε ένα χρονικό διάστημα που θα εφαρμόσετε την λύση που επιλέξατε και μετά ξαναδείτε αν αυτή η λύση δουλεύει τελικά και σας βολεύει όλους

Να θυμάστε μιλήστε για τα συναισθήματα σας με ειλικρίνεια, μην προσπαθείτε να επιβάλλεται την δική σας λύση, ακουστέ την γνώμη και την ανάγκη του άλλου με κατανόηση και σεβασμό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.