Είναι πολύ σημαντική για τη ζωή των παιδιών σας.
Η δικαιοσύνη είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Είναι ένα ιδανικό που όλοι οι γονείς θέλουν να έχουν τα παιδιά τους ως εφόδιο στην μετέπειτα ζωή τους. Όμως, η αίσθηση της δικαιοσύνης που αναπτύσσουν τα παιδιά μας, αρχίζει με μικρά πράγματα. Αν αντιμετωπίσουμε με σεβασμό το αίτημά τους για δίκαιη μεταχείριση, θα αποκτήσουν τις βάσεις που χρειάζονται για να δείξουν τον ίδιο σεβασμό σ΄άλλους. Το θέμα των δικαιωμάτων τους στο σπίτι απέχει πολύ από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Αλλά με την βοήθειά μας, θα μπορέσουν τα παιδιά να καταλάβουν, ότι η οικοδόμηση ενός κόσμου "όπου θα υπάρχει δικαιοσύνη για όλους", είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε-και είναι μια από τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Οι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν ότι παιδιά που διδάσκονται από νωρίς τις αρχές της δικαιοσύνης είναι λιγότερο επιθετικά, έχουν λιγότερο θυμό όταν δεν περνά το δικό τους και διαχειρίζονται καλύτερα το αίσθημα της ματαίωσης. Ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα για την μετέπειτα ζωή τους.
Πώς μπορούν οι γονείς να τα καταφέρουν;
•Μην κάνετε διακρίσεις ανάλογα με το φύλο ή την ηλικία στα αδέλφια, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Αποφύγετε την φράση «εσύ που είσαι μεγάλος, υποχώρησε» ή «καλά δεν ντρέπεσαι να φέρεσαι έτσι στο μικρό σου αδελφάκι». Μην ξεχνάτε πως και τα δύο είναι παιδιά με ίσες ανάγκες και δικαιώματα.
•Ανταποκριθείτε στο παιδί σας με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ικανότητες τους. Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια και δεν γίνεται να έχετε τις ίδιες απαιτήσεις. Μπορεί η μεγάλη σας κόρη να είναι καλή στα καλλιτεχνικά ενώ η μικρότερη να βρίσκει βαρετό το μπαλέτο ή την κλασσική μουσική. Αντιθέτως, εκείνη λατρεύει τα αθλήματα.
•Παροτρύνετε όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν σε κάποιες δραστηριότητες π.χ. στρώσιμο τραπεζιού ή συμμάζεμα. Προτείνετε τους να επιλέξουν μια δουλειά που τους αρέσει και για την εκτέλεση της οποίας θα είναι υπεύθυνα. Προσέξτε θα πρέπει όλοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα επιλογής. Επίσης, δώστε την ευκαιρία να διαπραγματευτούν μεταξύ τους αν θέλουν να κάνουν κάποιες αλλαγές.
• Όταν κάποιος ρωτάει κάτι το παιδί σας μην απαντάτε εσείς για λογαριασμό του. Αφήστε το να απαντήσει εκείνο χωρίς να περιορίζετε τον αυθορμητισμό του. Όλοι έχουμε δικαίωμα στο λόγο και την έκφραση της προσωπικής μας άποψης. Αποφύγετε τις φράσεις "Ντρέπεται", "Αχ! το μικρό μας..." σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρουσιάζετε έτσι το παιδί σας. Λειτουργεί ως "αυτοεκπληρούμενη προφητεία".
• Φροντίστε από μικρή ηλικία να το μάθετε να περιμένει τη σειρά του. Όταν μιλάτε εξηγήστε του πως πρέπει να περιμένει το συνομιλητή του να τελειώσει και πως δεν είναι σωστό και ευγενικό να το διακόπτει.
• Μην υποτιμάτε την αξία του παιχνιδιού. Το παιχνίδι, εκτός από αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού, είναι και σημαντικό για την αναπτυξιακή του εξέλιξη. Κατανοήστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικά πράγματα από το παιχνίδι.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.