XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

6 tips για να μεγαλώσετε ένα "κακομαθημένο" παιδί


13 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς μπορείτε να τα καταφέρετε με επιτυχία; 

Πολλοί γονείς παραπονιούνται πως τα παιδιά τους είναι κακομαθημένα, συμπεριφέρονται με αγένεια ή δεν σέβονται κανέναν και τίποτα. Είναι πεισματάρικα και απαιτούν να αποκτήσουν αυτό που θέλουν με κάθε τρόπο. Για μια στιγμή αντί να κατηγορείτε τα μικρά σας για την απαράδεκτη συμπεριφορά τους ή να χρησιμοποιείτε ταμπέλες για να τα χαρακτηρίσατε, μήπως να κοιτάγατε λίγο που έχετε συνδράμει και εσείς με τη συμπεριφορά σας; Μήπως ακολουθήσατε αν όχι όλες μερικές από τις 6 συμβουλές που μεγαλώνουν ένα "κακομαθημένο" παιδί με απόλυτη επιτυχία; 

  • Υποφέρετε και εσείς από το σύνδρομο "της ελληνίδας μάνας"; Που όταν το μικρό σας δεν τρώει το φαγητό της μέρας, αρχίζετε "Να σου φτιάξω μακαρόνια;", "Να σου τηγανίσω πατατούλες;" ή "Να σου ετοιμάσω κάτι άλλο να φας;" Ναι, είναι απολύτως λογικό να ανησυχείτε για το μικρό σας. Το θέμα είναι πως όλο αυτό το άγχος αλλά και την αδυναμία σας την περνάτε στα παιδιά σας. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε να μείνει το παιδί σας νηστικό, αλλά να το κυνηγάτε μέσα στο σπίτι για να φάει ή να του τάζετε τα πάντα για μια τελευταία "μπουκίτσα" αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Το ενδιαφέρον και η αγωνία σας χρησιμοποιείται μετά εναντίον σας από την πλευρά των παιδιών. "Απεργία πείνας" για να αποκτήσουν το παιχνίδι που θέλουν, είναι η πρώτη λύση που τους έρχεται στο μυαλό.
  • Δεν είναι τα γενέθλιά του κάθε μέρα. Τα γενέθλια είναι μια ιδιαίτερη μέρα για το καθένα μας. Το να του αγοράζετε συνεχώς παιχνίδια και δώρα, αρχίζει να μπερδεύει το παιδί και φυσικά να διεκδικεί όλο και περισσότερα.
  • Υλική επιβράβευση για όλα. Είναι πολύ σημαντικό τα μικρά σας να μάθουν να αγωνίζονται γι αυτά που θέλουν στη ζωή τους. Για να πάρουν ένα καλό βαθμό θα πρέπει να διαβάσουν σκληρά. Για να έχουν καλή απόδοση στην ποδοσφαιρική τους ομάδα θα πρέπει να κάνουν σκληρή προπόνηση και να μάθουν να συνεργάζονται. Όλα αυτά τα καθημερινά επιτεύγματα δεν θα πρέπει να έχουν υλική επιβράβευση. Φυσικά, και μπορείτε να κάνετε δώρο στο παιδί σας επειδή νιώσατε την χαρά και την ανάγκη του προσφέρεται κάτι αλλά όχι ως αντάλλαγμα.
  • Το παιδί μου έχει πάντα δίκαιο, είναι το ομορφότερο, είναι το πιο καλό παιδί του κόσμου. Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά μπορείτε να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας. Αν το παιδί σας έχει άδικο ή έκανε λάθος, αφήστε να βιώσει τις συνέπειες των πράξεων του. Με ποιο δικαίωμα του στερείτε την ευκαιρία να μάθει από τα λάθη του αλλά και να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του;
  • Αφήστε τα να κάνουν και καμιά δουλειά: Μπορεί εσείς να τα κάνετε όλα τέλεια αλλά αν δεν ξεκινήσουν να στρώνουν το κρεβάτι τους, να μαζεύουν το δωμάτιο τους, να οργανώνουν τη ντουλάπα τους, δεν θα μάθουν πότε πως γίνεται. Η θεωρία από την πράξη διαφέρει. Μπορεί να σας γκρινιάξουν στην αρχή, να μην το κάνουν όσα καλά θα θέλατε αλλά μόνο έτσι θα μάθουν.
  • "Τι θα κερδίσω αν σε βοηθήσω;" Πείτε και μια φορά την εκτίμησή σας δεν χάθηκε ο κόσμος. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθά ο ένας τον άλλον κάποιες φορές χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Η δωροδοκία δεν είναι από τις απαραίτητες αρετές ενός ανθρώπου.

Αλλάξτε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα μικρά σας και θα αλλάξει και η μεταξύ σας σχέση. Αν και δεν μας αρέσει να χρησιμοποιούμε ταμπέλες γιατί στιγματίζουν, αυτή τη φορά θα κάνουμε μια εξαίρεση για να πούμε πως "Δεν γεννιέται κανένα παιδί κακομαθήμενο".

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.