XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγαλώστε πεισματάρικα παιδιά


24 Σεπτεμβρίου 2013

Μια δεξιότητα που θα τα βοηθήσει στο μέλλον. 

Το πείσμα αν μάθει κάποιος να το διαχειρίζεται σωστά αποτελεί ένα πολύ εξαιρετικό εργαλείο στη ζωή του. Ίσως, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε καλύτερα επιμονή. Πότε χρειάζεται λοιπόν να επιμένουμε σε κάτι;

Όταν:

• Θέτουμε ένα στόχο. • Αναλαμβάνουμε ένα έργο. • Βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι. • Θέλουμε να πετύχουμε ένα σκοπό. • Επιθυμούμε να εκπληρωθούν τα όνειρά μας.

Τι γίνεται όμως όταν δεν τα καταφέρνουμε;

Λύπη, ενοχή, ματαιοδοξία, απογοήτευση, θλίψη, όλα αυτά οδηγούν στην παραίτηση. Στο σημείο αυτό ερχόμαστε να θυμηθούμε αυτό που είχε πει κάποτε ο Albert Einstein “Δεν είναι ότι είμαι τόσο έξυπνος, είναι που μένω με τα προβλήματα περισσότερο”.

Είναι λογικό να νιώθουμε άσχημα όταν δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ή να υλοποιήσουμε όσα θέλουμε. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι να μάθουμε να προσπαθούμε. Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν μας χαρίζετε. Επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά είναι αυτά που μας φέρνουν πιο κοντά στο στόχο μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην χάνουμε την πίστη στον εαυτό μας.

Η δεξιότητα της επιμονής μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα εμπόδια που συναντάμε στο δρόμο μας. Όταν κανείς διακατέχεται από επιμονή, έχει τη διάθεση να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με θάρρος και τόλμη. Δεν γκρινιάζει για την κακή τύχη. Μαθαίνει από τα λάθη και προσπαθεί να βελτιωθεί.

Αυτό ακριβώς το μάθημα πρέπει να δώσετε στα παιδιά σας. Βοηθήστε τα να μην τα παρατάνε με την πρώτη δυσκολία. Αντιθέτως, να ανακαλύπτουν άλλος τρόπους που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία. Πρέπει λοιπόν να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των μικρών σας μέσα από απλά καθημερινά πράγματα.

Αφήστε τα να προσπαθούν μόνα τους και μην πράττετε εσείς για εκείνα. Δώστε τους πρωτοβουλίες και μην ασκείτε αυστηρή κριτική όταν αποτυγχάνουν. Τα λάθη είναι απαραίτητα για την μάθηση.

Ακόμα, είναι βοηθητικό για εκείνα να τους θυμίζετε τι φορές που είχαν επιμένει σ’ αυτό που ήθελαν και τα είχαν καταφέρει ή σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους, όπως η πρώτη φορά σε καινούριο σχολείο, το χρόνο που αφιέρωσαν σ’ ένα μαθηματικό πρόβλημα κ.τ.λ.

Τέλος, τα παιδιά σας έχουν ανάγκη να τα στηρίξετε όταν απογοητευτούν από μια άκαρπη προσπάθεια. Βοηθήστε τα να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους χωρίς να τα υποτιμήσετε ή να τα ακυρώσετε. Τονίστε τους απλά πως αύριο είναι μια καινούρια μέρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.