XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σχολικές κλίκες, bulling και κακία. Εμείς που φταίμε;


25 Οκτωβρίου 2013

Με αφορμή μία αμερικάνικη ταινία για το bulling στα σχολεία, αναρωτηθήκαμε πως μία έφηβη είναι δυνατόν να δημιουργεί ίντριγκες και να φέρεται τόσο άσχημα στις συμμαθήτριες της. 

Λίγο πολύ όλοι έχουμε δει σκηνές από ταινίες, στις οποίες έφηβες δημιουργούν μια ομάδα, μέλη της όποιας είναι μόνο όμορφα κορίτσια, με σκοπό να κερδίζουν τις εντυπώσεις κοροϊδεύοντας τις αδύναμες μαθήτριες. Σχόλια για την εμφάνισή τους, για το στιλ και τα ρούχα, για τα μαλλιά κτλ είναι η κύρια τους ασχολία. Το θέμα όμως είναι το εξής, πώς μπορούν τα κορίτσια αυτά να κρύβουν μέσα τους κακία, αλαζονεία, έπαρση;

Ίσως, για να καταλάβουμε τον τρόπο που έχουν επιλέξει να συμπεριφέρονται, θα πρέπει αν εξετάσουμε πως αλληλεπιδρούν στην οικογένεια τους αλλά και πως η οικογένεια τους λειτουργεί.

• Πιθανότατα ένα κακό παιδί μεγαλώνει με μία κακή μαμά.

• Δεν είναι γονιδιακό να είναι κάποιος κακός. Και δεν πιστεύουμε πως κάποιος μπορεί τελικά να είναι περήφανος για την «κακία» του. Ωστόσο, ζούμε σε έναν κόσμο που η τεχνολογία και ο ανταγωνισμός κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα.

• Τα social media έχουν δημιουργήσει μια σφαίρα, όπου ο καθένας μπορεί να λέει ελεύθερα την άποψη του, να μοιράζεται στιγμές απ΄τη ζωή του, να ασκεί κριτική στις συμπεριφορές των άλλων. Μόνο που όλο αυτό γίνεται πίσω από την ασφάλεια που σου παρέχει η οθόνη του pc σου ή του smartphone σου. Το θέμα είναι πως μερικές μαμάδες χάνουν τα όρια και μπαίνουν σε μία διαδικασία να σχολιάσουν με τρόπο που δεν αρμόζει στους τρόπους καλής συμπεριφοράς. Στέλνοντας διαφορετικά μηνύματα.

• Τα παιδιά μιμούνται. Αν λοιπόν οι γονείς συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο, προσβάλλουν, ασκούν αυστηρή κριτική, θίγουν τους συνανθρώπους τους, δεν σέβονται και δεν έχουν όρια, τα μικρά τους θα ακολουθήσουν ακριβώς τον τρόπο αυτό συμπεριφοράς.

Πώς μπορούν οι γονείς να αλλάξουν τα πράγματα;

Βάλτε επιτέλους στη ζωή σας τον καλό λόγο. Κάν΄τε κομπλιμέντα στα παιδιά σας, στους φίλους, στον εαυτό σας, με τον τρόπο αυτό τα βοηθάτε να ξεχωρίσουν τα θετικά στοιχεία κάποιου και να τα επιβραβεύσουν.

Ενθαρρύνετε μια θετική συζήτηση και αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα. Προσπαθήστε να δείτε την θετική πλευρά των ανθρώπων αλλά και όσων σας συμβαίνουν στη ζωή σας.

Δείξτε τους την ευγένεια και την μετριοφροσύνη. Το να πιστεύει κάποιος στον εαυτό του και να έχει αυτοεκτίμηση, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να προσβάλει και να θίγει τους άλλους.

Εξηγήστε πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι μόνο αυτή που μετράει.

Το να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με κακία, φθόνο, μιζέρια, γκρίνια, αναγνωρίζοντας μόνο τα άσχημα σημεία τους, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ ότι λύνουν. Τολμήστε να δείτε την όμορφη πλευρά των ανθρώπων και της ζωής και θα δείτε πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.