XΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς οι γονείς χειρίζονται την σεξουαλικότητα των παιδιών τους;


22 Μαΐου 2014

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν γνώση από νωρίς για τα θέματα σεξουαλικής αγωγής από εσάς.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να εξηγήσετε  στα παιδιά σας , πως αυτό που  νιώθουν είναι φυσιολογικό και ότι δεν είναι κακό να ερεθίζονται. Ιδανικά ο πατέρας αναλαμβάνει να μιλήσει με το  αγόρι και η μητέρα στο κορίτσι.

Το διαβάσαμε στο 4moms.gr.

Συζητήστε  το θέμα σχετικά νωρίς, μια καλή ηλικία είναι  γύρω στα 11 , την ανατομία των γεννητικών οργάνων, θέματα που αφορούν την σεξουαλικότητα και την αντισύλληψη.

Αν αυτό το κάνετε γύρω  στα 13 -14, που θα έχουν ήδη αρχίσει οι αλλαγές , και οι έφηβοι θα κατακτούν τη σεξουαλικότητα τους μπορεί να βιώσουν οποιαδήποτε παρέμβαση στο χώρο αυτό δυσάρεστη  εως και επιθετική.

Είναι σίγουρα προτιμότερο να μιλάμε για αυτά με τα παιδιά πριν την εφηβεία.

Άλλωστε οι έφηβοι σήμερα είναι πολύ καλά πληροφορημένοι για όλα αυτά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και φίλους.

Εμείς πρέπει να φροντίζουμε  κατά τη διάρκεια της εφηβείας να είμαστε πάντα διαθέσιμοι και να υπάρχει ενημέρωση και πληροφόρηση γύρω από τη σεξουαλικότητα με διάφορους  τρόπους.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για την ερωτική πράξη μιλάμε ξεκάθαρα και χωρίς ντροπές ή μισόλογα.

Επίσης θα πρέπει να μην υπεκφεύγετε αλλά  να απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών . Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν πως μεταδίδονται οι ασθένειες ή πώς μένει έγκυος το κορίτσι.

Εξηγείστε τον μηχανισμό και τη φυσιολογία της ερωτικής πράξης. Μιλήστε ανοιχτά για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και αν νομίζετε οτι δεν είστε καλά ενημερωμένοι ή δεν αισθάνεστε άνετα με αυτό, απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό ή ψυχολόγο.

Συζητήστε με τον έφηβο για την πρώτη φορά που θα έχει σεξουαλική επαφή, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει (αντισυλληπτικά, προφυλακτικά) και τους σχετικούς κινδύνους.

  • Ενημερώστε  το παιδί για το πως θα πρέπει να  προστατεύει τη σεξουαλικότητα του και το σώμα του και να μην αφήνει  κανέναν να την παραβιάσει με βίαιο τρόπο ή  απειλές.
  • Αφού έχετε κάνει όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να παρεμβαίνετε στην ιδιωτική του ζωή , ρωτώντας να μαθαίνετε λεπτομέρειες, εκτός αν το παιδί έχει την ανάγκη να σας μιλήσει.

Μην φορτώσετε το παιδί με άγχος για την πρώτη φορά, διδάξτε του ότι η σεξουαλικότητα είναι στην καθημερινότητα τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.