image
pexels
ΖΩΔΙΑ

Ζώδια & Μυθολογία: Ποιος μύθος αντιστοιχεί σε κάθε ζώδιο


Οι μύθοι των ζωδίων και πως αυτοί έδωσαν τα χαρακτηριστικά τους σε κάθε ζώδιο
Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

17 Ιουλίου 2023

Τελικά γνωρίζουμε τόσα πράγματα για τα ζώδια, τα χαρακτηριστικά τους, τις αδυναμίες τους, τα χρώματα που τα αντιπροσωπεύουν, αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα για την προέλευσή τους και για την στενή τους σχέση με την ελληνική μυθολογία. Από πού πήραν το όνομά τους οι αστερισμοί και τα ζώδια και επίσης πως συνδέονται με τους αρχαίους μύθους; Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω ποιο ζώδιο πήρε το όνομά του από ποιον μύθο και ποιον ήρωα και ας διαβάσουμε την ιστορία του.

Ο Κριός ταυτίστηκε με το μυθολογικό κριάρι «Χρυσόμαλλον Δέρας», το δέρμα, δηλαδή, ενός μεγάλου χρυσού κριαριού, που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής του Φρίξου και της Έλλης.Το «Χρυσόμαλλον Δέρας» τοποθετήθηκε στο ιερό άλσος του θεού Άρη και φυλασσόταν από έναν ακοίμητο δράκο. Το ζώδιο του κριού, με κυβερνήτη τον πλανήτη Άρη, ταυτίζεται με το θεό, καθώς είναι πολύ ανταγωνιστικό, συμμετέχει σε όποια «μάχη» και αν προκύψει και δε σταματά ποτέ μέχρι βγει νικήτης.

Το ζώδιο του Ταύρου , με κυβερνήτη την Αφροδίτη, ταυτίζεται με τη θεότητα της ομορφιάς και του έρωτα. Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, η Ευρώπη μια μέρα πήγε στα λιβάδια της παραλίας, για να παίξει με τις φίλες της και για να μαζέψει λουλούδια. Εκεί την είδε ο Δίας και την ερωτεύτηκε. Για να την πλησιάσει, αλλά και για να μην την τρομάξει, μεταμορφώθηκε σε ένα λευκό, ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο. Εκείνη τον είδε, τον πλησίασε και άρχισε να τον χαϊδεύει στην πλάτη. Γοητεύτηκε πολύ από τη μυϊκή του δύναμη και την όμορφη και επιβλητική κορμοστασιά του και δελεάστηκε να τον ιππεύσει. Τότε εκείνος άρχισε να τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, κάνοντας την Ευρώπη να κλαίει από το φόβο της. Εκείνος συνέχισε την πορεία του και έφτασε στην Κρήτη. Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, η Ευρώπη έψαχνε παντού να βρει τον ταύρο, αλλά τελικά αντίκρισε μπροστά της τον Δία και ερωτεύτηκαν. Η προσωπικότητα του Ταύρου, αν και είναι ερωτική, τείνει να είναι πολύ υπομονετική και με μεγάλο πείσμα. Αν κάποιος τον πειράξει ή δε του φερθεί σωστά, νιώθει σα να βγαίνει στην αρένα και είναι έτοιμος να ορμήσει στο κόκκινο πανί και να συντρίψει όποιον έχει μπροστά του.  

 

Σύμφωνα με τους αρχαίους 'Ελληνες ο αστερισμός των Διδύμων απεικονίζει τους Διόσκουρους, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη. Μετά το θάνατό τους, ο Δίας τους μετάφερε στον ουρανό ως ανταμοιβή για την αδελφική τους αγάπη.Ο κυβερνήτης του Διδύμου είναι ο Ερμής. Οι αρχαίοι αστρολόγοι θεωρούσαν ότι οι Δίδυμοι «κυβερνούν» τα ανθρώπινα χέρια και τους ώμους, ή τις υγρές οδούς όπως ο Εύξεινος Πόντος και ο Γάγγης. Επίσης οι αρχαίοι πίστευαν πως είναι ένα καλότυχο ζώδιο που φέρνει ευφυΐα και ευρύτητα πνεύματος.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Ήρα είχε στείλει τον κάβουρα στη Λερναία Ύδρα ώστε να την προστατεύσει και να δαγκώσει τον Ηρακλή. Εκείνος όμως δεν τα κατάφερε, καθώς ο Ηρακλής τον συνέθλιψε, με αποτέλεσμα να πεθάνει και αυτός και η Λερναία Ύδρα. Η Ήρα τότε τον μετέτρεψε σε αστερισμό. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους ο αστερισμός του Καρκίνου ονομάζεται και «Πύλη των Ανθρώπων», δηλαδή θεωρούσαν πως οι ψυχές των ανθρώπων κατέβαιναν από τα ουράνια και εγκαθίστανται στα ανθρώπινα σώματα μέσω του αστερισμού του Καρκίνου. Με κυβερνήτη τον πλανήτη Σελήνη, ο Καρκίνος μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει διάθεση, ακόμη και μέσα στην ίδια την ημέρα. Οι συχνές αλλαγές των φάσεων της Σελήνης, τον καθιστούν πολύ ευάλωτο και ευαίσθητο. Θυμίζει επίσης κάβουρα, ο οποίος προστατεύει το μαλακό εσωτερικό του από τους κινδύνους και έχει το «σπίτι» του ερμητικά κλειστό.

 

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο αστερισμός του Λέοντα συμβολίζει το λιοντάρι της Νεμέας, το οποίο σκορπούσε το φόβο στην περιοχή.Το λιοντάρι ήταν ο πρώτος άθλος του Ηρακλή, καθώς η θανάτωσή του ανατέθηκε σε εκείνον από τον Ευρυσθέα.Το νεκρό σώμα του Λέοντος μεταφέρθηκε από τους θεούς στον ουρανό και σχημάτισε τον αστερισμό του Λέοντα. Κυβερνήτης του Λέοντα είναι ο Ήλιος. Λόγω του Ηλίου, ο οποίος είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος και συντηρεί τη ζωή στη Γη, ο Λέοντας επιθυμεί να είναι το κέντρο της προσοχής, ενώ ταυτόχρονα είναι λαμπερός και γεμάτος ενέργεια. Χαρακτηρίζεται επίσης από θάρρος και οργανωτική του ικανότητα.

 

Το όνομα της Παρθένου σημαίνει Κόρη στην αττική διάλεκτο. Ο αστερισμός συμβολίζει την Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας και του Δία, την οποία ερωτεύτηκε ο Άδης για την ομορφιά της και την άρπαξε μακριά από τη μητέρα της. Ο αστερισμός της Παρθένου ονομάζεται και ο «οίκος του Ερμή», καθώς οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως ο πλανήτης Ερμής βρισκόταν σε αυτό τον αστερισμό κατά τη στιγμή της Δημιουργίας του Σύμπαντος. Με κυβερνήτη, λοιπόν, τον Ερμή, όπως και το ζώδιο του Διδύμου, το ζώδιο της Παρθένου είναι περισσότερο πρακτικό, από επικοινωνιακό.

Το ζώδιο του Ζυγού είναι το ζώδιο της δικαιοσύνης και της ορθής κρίσης. Χαρακτηριστικό του Ζυγού είναι η προσπάθεια για εξισορρόπηση της εκάστοτε κατάστασης και η ανάλυση της θετικής, αλλά και της αρνητικής πλευράς. Λόγω της εσωτερικής του ζυγαριάς, το ζώδιο αυτό μπορεί να γίνεται άκρως αναποφάσιστο, αλλά και διπλωματικό. Ο αστερισμός του Ζυγού είναι συνδεδεμένος με τη Νέμεσις, τη «θεία δίκη». Ο αστερισμός του Ζυγού ονομάζεται και «οίκος της Αφροδίτης», καθώς θεωρείται πως εκεί δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος πλανήτης. Με κυβερνήτη την Αφροδίτη, ο Ζυγός καρπώνεται την ομορφιά και τον έρωτα της θεάς, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Το ζώδιο του Ζυγού επιθυμεί την εσωτερική και εξωτερική ομορφιά και βρίσκει πάντα τρόπο να την κατακτήσει. Τέλος, η Αφροδίτη κάνει το Ζυγό εκλεπτυσμένο, αέρινο, με υψηλή ποιότητα και χάρη.

Ο Σκορπιός ζει για τα πάθη του, τα οποία αφήνεται να τον κυριέψουν. Είναι οξυδερκής και δυναμικός, ενώ χαρακτηρίζεται για ζήλια και εκδικητικότητα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Σκορπιός ήταν ακόλουθος της θεάς Άρτεμης, ο οποίος κατ΄ εντολή της, σκότωσε με βέλος τον θρυλικό κυνηγό Ωρίωνα, όταν εκείνος ατίμασε την Ώπιν, μία από τις προστατευόμενές της. Με εντολή του Δία έγιναν αστερισμοί στο ζωδιακό κύκλο και ο Ωρίωνας και ο Σκορπιός και όταν ανατέλλει ο ένας, δύει ο άλλος. Με κυβερνήτη του τον Πλούτωνα, ο Σκορπιός είναι δυνατός και ξέρει να πολεμά, να εξουσιάζει και να γεννιέται από τις στάχτες του.

Ανήκει στα ζώδια της φωτιάς, είναι άκρως ενεργητικό, περιπετειώδες και του αρέσει να εξερευνά οποιαδήποτε κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα να εξελίσσεται σε οποιοδήποτε επίπεδο, κοινωνικό, οικονομικό, επαγγελματικό. Ο Τοξότης συνδέεται με τον Κένταυρο Χείρωνα, προστάτη του κυνηγιού, γιο του Κρόνου και της Ωκεανίδας νύμφης Φιλύρας. Το βέλος του τόξου του δείχνει πόσο μακριά επιθυμεί να πάει, αλλά και την απαγκίστρωση του από οτιδήποτε τον κρατάει στάσιμο. Με κυβερνήτη τον πλανήτη Δία, ο Τοξότης έχει το αίσθημα της παντοδυναμίας, της ελευθερίας, της αισιοδοξίας και της ζωντάνιας.

Ανήκει στα ζώδια της γης και τείνει να έχει μία ιδιαιτέρως υλιστική και πρακτική άποψη επί των πραγμάτων. Η σοβαρότητα και η απαισιοδοξία του είναι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά του, ενώ διακατέχεται και από το αίσθημα της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο αστερισμός του Αιγόκερου συμβολίζει τον Αιγίπαν, τον γιο του Δία και της Αίγης, της συζύγου του τραγοπόδαρου θεού Πάνα. Το επάνω μέρος του σώματός του ήταν ανθρώπινο, ενώ το άλλο μισό ήταν κατσίκας. Οι Πλατωνικοί θεωρούσαν πως οι ψυχές των ανθρώπων, όταν εκείνοι πέθαιναν και το σώμα τις απελευθέρωνε, ανέβαιναν στα ουράνια, περνώντας ανάμεσα από τα άστρα του Αιγόκερου, και γι' αυτό ονομαζόταν «Πύλη των Θεών». Με κυβερνήτη τον Κρόνο, ο Αιγόκερως είναι δυνατός, μεθοδικός και σοβαρός, ενώ θα βρει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να πετύχει τους σκοπούς του.

Ο Υδροχόος αρέσκεται με το να ασχολείται με τα κοινά, να οραματίζεται και να καινοτομεί. Είναι εφευρετικός και εκπλήσσει συνεχώς τους γύρω του με τις οργανωτικές του ικανότητες. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο αστερισμός του Υδροχόου συμβολίζει τον Γανυμήδη, έναν θεοποιημένο μυθικό νέο, φημισμένο για την ομορφιά του. Μόλις τον είδε ο Δίας, εντυπωσιάστηκε θέλησε να τον μεταφέρει στον Όλυμπο, όπου και του έδωσε αθανασία για να τον κάνει αιώνιο οινοχόο των θεών. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη ζήλια της Ήρας, αλλά και της κόρης της Ήβης, η οποία ήταν μέχρι τότε η οινοχόος των θεών. Οι δύο τους ανάγκασαν τον Δία να σκοτώσει τον νέο και να τον κάνει αστερισμό. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, ο Γανυμήδης είναι ο Υδροχόος του ζωδιακού κύκλου και προσωποποιεί το ανεξάντλητο νερό των σύννεφων που γονιμοποιεί τη Γη. Κυβερνήτης του Υδροχόου είναι ο πλανήτης Ουρανός, ο οποίος κάνει τον ζώδιο αυτό να είναι αξιοθαύμαστο και εκπληκτικό, να διαφέρει από τα υπόλοιπα, καθώς έχει διαφορετικές αξίες, πιστεύει σε άλλα αγαθά και ιδέες και μπορεί να οραματίζεται και να πράττει ταυτόχρονα.

Ο Ιχθύς θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το ζώδιο που κλείνει ο κύκλος, συμβολίζοντας ταυτόχρονα και την ολοκλήρωση, ή πως ο Ιχθύς είναι η αφετηρία για καινούργια πράγματα.  Είναι το πλέον ονειροπόλο και ρομαντικό ζώδιο ολόκληρου του κύκλου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο αστερισμός των Ιχθύων συμβολίζει τα δύο δελφίνια που συνόδευαν πάντα το θεό της Θάλασσας, Ποσειδώνα, στις διάφορες μετακινήσεις του. Ως κυβερνήτης των Ιχθύων, ο Ποσειδώνας, αναμφίβολα είναι ένας από τους δυνατότερους θεούς, οποίος έχει το βασίλειο της Θάλασσας για να εξουσιάζει. Ο Ποσειδώνας κάνει τον Ιχθύ μεταβλητό ζώδιο και έτσι γίνεται ιδιαίτερα επικοινωνιακός, δεκτικός και συμπονετικός, αν και παράλληλα ανυπόμονος, δίχως να μπορεί να ανεχτεί πολλές δύσκολες και ευαίσθητες καταστάσεις.