Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι μόλις αποφοίτησε από το Oxford University


19 Ιουνίου 2020

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι μόλις αποφοίτησε από το Oxford University

Στις 9 Οκτωβρίου του 2012, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, μία νεαρή κοπέλα από την κοιλάδα Σαβά του Πακιστάν τραυματίζεται σοβαρά από τους Ταλιμπάν με μια σφαίρα στο κεφάλι, επειδή τάσσεται υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

Η Μαλάλα είχε μαγνητίσει ξανά τα βλέμματα της επικαιρότητας, αποσπώντας το βραβείο Ζαχάρωφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο αγώνας και η φιλοδοξία να γίνει πρωθυπουργός σε μία χώρα, όπως το Πακιστάν την κατέστησε από νωρίς, ένα σημαντικό πρόσωπο της εποχής. 

Η 22χρονη πλέον, Μαλάλα Γιουσαφζάι, που το 2014 είχε κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης, σήμερα σύμφωνα με τον Guardian, δηλώνει την "τεράστια χαρά και ευγνωμοσύνη της", καθώς μόλις αποφοίτησε από το Oxford University, αποκτώντας το πτυχίο "Philosophy, Politics and Economics". Η νεαρή ακτιβίστρια μοιράστηκε μια φωτογραφία με τον εαυτό της, έχοντας πάνω της λουλούδια και τούρτα ως έθιμο της αποφοίτησης. "Δεν ξέρω ποια θα είναι η συνέχεια. Το μόνο που ξέρω για τώρα, είναι ότι θα βλέπω Netflix, θα διαβάζω βιβλία και θα κοιμάμαι. 

Σε μία χώρα, όπου οι εθνικοί δείκτες εκπαίδευσης ορίζονται ως οι χαμηλότεροι στη Νότια Ασία και το γυναικείο φύλο θεωρείται κατώτερο ανθρώπινο είδος, η Μαλάλα μάχεται από μικρή, για τα βασικά δικαιώματα. Αντιτάσσεται στο ανδροκρατούμενο και εχθρικό περιβάλλον, δηλώνοντας κατηγορηματικά, πως "Θα πάει στο σχολείο. Θέλει να έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση γιατί, ως κορίτσι είναι ισότιμο μέλος της κοινωνίας".

Υπό το σύνθημα, «Ο Αλλάχ είναι ο Θεός των ανδρών»,  η χώρα αυτή τείνει να μετατραπεί σε ένα «θεοκρατικό» κράτος, στο οποίο οι γυναίκες χάνουν σημαντικά αναφαίρετα δικαιώματα τους, όπως αυτό του εκλέγειν. Μάλιστα, οι κοπέλες για να λάβουν μέρος στις εκλογές, πρέπει να παρουσιάσουν ταυτότητα με φωτογραφία, πράγμα πού προϋποθέτει φωτογράφηση χωρίς τον «φερετζέ», και κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, δεν είναι επιτρεπτό από τους περισσότερους συζύγους.

Η Μαλάλα είναι το σύμβολο της γυναικείας ισότητας και η φωνή κάθε γυναίκας, που φοβάται να εναντιωθεί μπροστά στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα μιας κοινωνίας, και κατ' επέκταση μιας ολόκληρης εποχής. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia