Oscars 2021: Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς


The Jennettes

26 Απριλίου 2021

Oscars 2021: Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς
Μετά το άνοιγμα της βραδιάς, η Regina King παρουσίασε τους υποψηφίους για Oscar πρωτότυπου σεναρίου και ανακοίνωσε την Emerald Fennell ως νικήτρια για το «Promising Young Woman».

Μετά το άνοιγμα της βραδιάς, η Regina King παρουσίασε τους υποψηφίους για Oscar πρωτότυπου σεναρίου και ανακοίνωσε την Emerald Fennell ως νικήτρια για το «Promising Young Woman». «Μου είπαν, «Γράψε μια ομιλία» και δεν το έκανα γιατί δεν πίστευα ότι αυτό θα συνέβαινε ποτέ! Θεέ μου, είναι τόσο βαρύ! Και τόσο κρύο!», δήλωσε η Fennell επί σκηνής, κρατώντας το χρυσό αγαλματίδιο. Αφού ευχαρίστησε την πρωταγωνίστρια, Carey Mulligan, τους παραγωγούς και την οικογένειά της, η Fennell ολοκλήρωσε με ιδιαίτερες ευχαριστίες στον γιο της, ο οποίος γεννήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες μετά το τέλος των γυρισμάτων του «Promising Young Woman».

Αφού μοιράστηκε τις ιστορίες κάθε υποψηφίου για Oscar προσαρμοσμένου σεναρίου, η Regina King απένειμε το βραβείο στον Christopher Hampton και τον Florian Zeller για το «The Father», το δράμα τους με θέμα την άνοια. «Πρέπει να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην ταινία», είπε ο Zeller στην ομιλία αποδοχής, ευχαριστώντας την ομάδα και το cast του, με ιδιαίτερη μνεία  στον πρωταγωνιστή Anthony Hopkins, «Έγραψα το σενάριο για αυτόν. Για μένα, είναι ο μεγαλύτερος ζωντανός ηθοποιός και το να δουλέψω μαζί του, ήταν απλώς ένα όνειρο».

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε η Laura Dern και έδωσε το βραβείο Καλύτερης ξένης ταινίας στον σκηνοθέτη Thomas Vinterberg, τον επίσημο υποψήφιο της Δανίας, για το δράμα του για το ποτό, με τον τίτλο «Another Round». Ο ίδιος είπε στον λόγο του, «Αυτό είναι πέρα από οτιδήποτε μπορώ να φανταστώ, εκτός από αυτό που πάντα φανταζόμουν από τότε που ήμουν 5». Έπειτα αναφερόμενος στο θάνατο της κόρης του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μίας άλλης ταινίας του είπε, «Αυτή είναι μια ταινία για να αφήσεις τον έλεγχο στη ζωή σου, καθώς έχασα τον δικό μου έλεγχο».

Η Laura Dern παρουσίασε και τον φετινό νικητή του Β’ Ανδρικού Ρόλου, τον Daniel Kaluuya, για την ερμηνεία του στην ταινία «Judas in the Black Messiah». Ο ηθοποιός ολοκλήρωσε τον ευχαριστήριο λόγο του κάνοντας μια επίκληση σε όλους για δράση για να συνεχιστούν οι αλλαγές στις συνθήκες εργασίας στο Hollywood. Αστειεύτηκε επίσης λέγοντας, «Θα επιστρέψω στη δουλειά την Τρίτη το πρωί, γιατί απόψε θα βγω. Σκέφτομαι την υπερφυσικότητα της στιγμής. Η μαμά μου και ο μπαμπάς μου έκαναν σεξ. Αυτό είναι καταπληκτικό!». Η κάμερα έδειξε την μητέρα του, η οποία έμεινε έκπληκτη, ενώ το κοινό γελούσε.  

Στα υπόλοιπα μεγάλα βραβεία της φετινής τελετής, ο περσινός νικητής του Oscar καλύτερου σκηνοθέτη, Bong Joon-ho, εμφανίστηκε από τη Σεούλ της Νότιας Κορέας, για να ανακηρύξει την επικεφαλής του «Nomadland» ως διάδοχό του. Η Zhao γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα χρώματος και μόνο η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτης που κερδίζει Oscar καλύτερου σκηνοθέτη.

«Οι άνθρωποι κατά τη γέννηση είναι εγγενώς καλοί», είπε η Zhao αναφέροντας ένα κινεζικό ρητό που απομνημόνευσε ως παιδί και συνέχισε «Το πιστεύω ακόμα σήμερα. Παρόλο που μερικές φορές φαίνεται ότι ισχύει το αντίθετο, πάντα έβρισκα την καλοσύνη στους ανθρώπους που γνώρισα οπουδήποτε πήγα στον κόσμο. Αυτό ισχύει για όποιον έχει την πίστη και το θάρρος να παραμείνει καλός. Αυτό είναι για σένα. Με εμπνέεις να συνεχίσω».

Για το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου ανέβηκε επιτέλους στην σκηνή ο Brad Pitt. Απένειμε το βραβείο στην Yuh-Jung Youn για την ταινία «Minari». «Ο κ. Brad Pitt, επιτέλους, χαίρομαι που σε γνώρισα», του φώναξε, προτού αναφερθεί στους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι Δυτικοί έχουν προφέρει το όνομά της, «Απόψε, συγχωρείτε όλοι», τους διαβεβαίωσε. Αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους της και τον «καπετάνιο της και σκηνοθέτη»,  Lee Issac Cheung, η Youn μοιράστηκε την εκτίμησή της για τις συνυποψήφιες της, «Δεν πιστεύω στον ανταγωνισμό. Πώς μπορώ να κερδίσω την Glenn Close; Και οι πέντε υποψήφιες, είμαστε νικήτριες για διαφορετικούς ρόλους. Επομένως, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε η μία την άλλη. Απόψε, νομίζω ότι έχω λίγη τύχη. Ίσως είμαι λίγο πιο τυχερή από εσάς». Ως τέλειος gentleman o Pitt την συνόδευσε στα παρασκήνια κρατώντας την από το χέρι.

Σε μία ακόμα ανατροπή της φετινής τελετής, το Oscar καλύτερης ταινίας δεν παρουσιάστηκε τελευταίο. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο η ταινία «Nomadland» κέρδισε τελικά το πολυπόθητο βραβείο. Η Chloé Zhao ανέβηκε πάλι στη σκηνή, αυτή τη φορά με την Frences McDormand και τους πραγματικούς νομάδες της ταινίας. Η Zhao είπε, «Ευχαριστούμε όλες τις καρδιές και τα χέρια που ενώθηκαν για να φτιάξουν αυτήν την ταινία ... Όλους τους ανθρώπους που συναντήσαμε στο δρόμο, σας ευχαριστούμε που μας διδάξατε τη δύναμη, την ανθεκτικότητα και την ελπίδα και μας υπενθυμίσατε πώς μοιάζει η αληθινή καλοσύνη».

Λίγο πριν το τέλος, η περσινή νικήτρια της κατηγορίας, η Renee Zellweger, επέστρεψε στα Oscar για να ανακοινώσει τις υποψηφίους και να δώσει το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στην Frances McDormand για το «Nomadland». «Κοίτα, δεν με ρώτησαν, αλλά αν με ρωτούσαν… θα έλεγα ότι έπρεπε να είχαμε ένα bar καραόκε. Δεν έχω λόγια. Η φωνή μου είναι στο σπαθί μου. Ξέρουμε ότι το σπαθί είναι δουλειά μας, και μου αρέσει η δουλειά. Σας ευχαριστώ που το γνωρίζετε και ευχαριστώ για αυτό».

Στο φινάλε, ο Anthony Hopkins κέρδισε το Oscar Α’ ανδρικού ρόλου, στον για πολλούς καλύτερο ρόλο της καριέρας του. Ο Joaquin Phoenix, ο οποίος κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο πέρσι, πέρασε τη σκυτάλη στον Hopkins για την ερμηνεία του στο «The Father». Ο ίδιος δεν παρευρέθηκε και η Ακαδημία δέχτηκε εκ μέρους του το Oscar, δημιουργώντας ένα απότομο και μπερδεμένο τέλος στην τελετή που ακόμη και οι λέξεις για καληνύχτα από τον μουσικό σκηνοθέτη Questlove δεν μπορούσαν να σώσουν.

Στα δευτερεύοντα βραβεία της βραδιάς, το Oscar καλύτερου Makeup και Hairstyling πήρε η ταινία «Ma Rainey's Black Bottom», η οποία κέρδισε και το Oscar κουστουμιών. Το Oscar καλύτερου ήχου πήρε το «Sound of Metal», όπως και μοντάζ. Η ταινία «Two Distant Strangers» κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους. Το «If Anything Happens I Love You» κέρδισε το Oscar καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Όπως ήταν αναμενόμενο το «Soul» αναδείχθηκε η νικητήρια ταινία στην κατηγορία καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Το «Colette» κέρδισε το Oscar καλύτερου Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ενώ το Oscar καλύτερου ντοκιμαντέρ κέρδισε το «My Octopus Teacher». Η ταινία «Tenet» κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας για τα ειδικά εφέ. H ταινία «Mank» κέρδισε το Oscar παραγωγής αλλά και αυτό της καλύτερης κινηματογραφίας και τέλος η  H.E.R. και το «Fight For You» κέρδισε το Oscar καλύτερου τραγουδιού.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr