TΑ “SOFT SKILLS” ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Ο Jeff Bezos είχε ανακαλύψει το νο 1 συστατικό της επιτυχίας πολύ πριν την επιστήμη


The Jennettes

15 Νοεμβρίου 2021

Ο Jeff Bezos είχε ανακαλύψει το νο 1 συστατικό της επιτυχίας πολύ πριν την επιστήμη
Ο Bezos έχει παρατηρήσει πιο συγκεκριμένα, ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να επανεξετάζουν ένα πρόβλημα που θεωρητικά έχει λυθεί και διαρκώς αναθεωρούν τον τρόπο που κατανοούν τα πάντα γύρω τους.

Ποια είναι άργα τα μαγικά συστατικά της επιτυχίας;

Το πρώτο πράγμα που κοιτούσε ο Jeff Bezos σε έναν συνεντευξιαζόμενο πριν τον προσλάβει όταν ήταν CEO της Amazon, ήταν η σκληρή δουλειά και η προϋπηρεσία ετών. Ωστόσο, δίνοντας μια διάλεξη στο Basecamp, ο Bezos έστρεψε την προσοχή σε ένα ακόμη χαρακτηριστικό που στα αγγλικά ορίζεται ως "intellectual humility" και περιγράφεται ως την ικανότητα ενός ατόμου να είναι ανοιχτό σε νέες προκλήσεις και προτάσεις, διατηρώντας την απαραίτητη μετριοφροσύνη όταν η συζήτηση στρέφεται στην ποιότητα της δουλειάς του. 

Ο Bezos έχει παρατηρήσει πιο συγκεκριμένα, ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να επανεξετάζουν ένα πρόβλημα που θεωρητικά έχει λυθεί και διαρκώς αναθεωρούν τον τρόπο που κατανοούν τα πάντα γύρω τους. Δέχονται τις διαφορετικές προσεγγίσεις και οπτικές επάνω σε ένα θέμα χωρίς να γίνονται ποτέ απόλυτοι και προσαρμόζουν τον τρόπο της σκέψης τους στα νέα δεδομένα, ενισχύοντας το IQ αλλά και το EQ τους. 

Προκειμένου να αγγίξει κανείς το maximum των δυνατοτήτων του, πρέπει διαρκώς να θέλει να μαθαίνει και να βελτιώνεται. Αυτό σημαίνει ότι όσο καλό και αν είναι ένα άτομο στη δουλειά του, δεν μπορεί να έχει όλες τις απαντήσεις. Ηγετικές προσωπικότητες, όπως ο Bezos προσλαμβάνουν άτομα που παρόλο που έχουν αποτύχει, έμαθαν μέσα από τα λάθη τους και τα χρησιμοποίησαν ως εφόδια για να γίνουν καλύτεροι. 

Το παραπάνω χαρακτηριστικό οδηγεί στην επιτυχία, όχι μόνο σύμφωνα με τον Jeff Bezos αλλά και με βάση την επιστήμη. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, Mark Leary, το να είσαι όλα τα παραπάνω, σε οδηγούν με εγγύηση στους στόχους που έχεις βάλει στη ζωή σου. 

Εάν ένα άτομο έχει intellectual humility, αυτό σημαίνει ότι μέσω της διαρκούς μάθησης, μπορεί να κατανοήσει σε βάθος τις απόψεις με τις οποίες διαφωνεί και διψάει συνεχώς για νέες γνώσεις, κάτι το οποίο το οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, στην κορυφή της προσωπικής του επιτυχίας. 

Αντίθετα, τα άτομα που δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, επηρεάζονται συναισθηματικά από όσους διαφωνούν μαζί τους και δύσκολα χτίζουν εποικοδομητικές σχέσεις χωρίς καμία ανέλιξη. Ο Jeff Bezos τελικά είχε δίκιο αφού η επιστημονική εξήγηση έρχεται να δικαιώσει τη θέση του. Εάν έχετε το παραπάνω χαρακτηριστικό, τότε πρέπει να ξέρετε ότι ΄χετε ήδη μπει στον δρόμο προς την τελειότητα. 

Δείτε ακόμη: Δέκα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε