ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Κορωνοϊός: Η εφαρμογή smarty4covid ηχογραφεί τον βήχα και βγάζει συμπεράσματα


JTeam

7 Ιανουαρίου 2022

Κορωνοϊός: Η εφαρμογή smarty4covid ηχογραφεί τον βήχα και βγάζει συμπεράσματα
Ο ασθενής λέει τρεις φορές την ίδια πρόταση, στη συνέχεια παίρνει βαθιές ανάσες, βήχει 3 φορές κι αμέσως μετά ανασαίνει κανονικά για 30 δευτερόλεπτα - H εφαρμογή smarty4covid δίνει απαντήσεις για τον κορωνοϊό

O ασθενής λέει τρεις φορές την ίδια πρόταση, όπως -για παράδειγμα- «η φωνή μου έχει δύναμη στην πανδημία», στη συνέχεια παίρνει βαθιές ανάσες, βήχει 2 - 3 φορές κι αμέσως μετά ανασαίνει κανονικά για 30 δευτερόλεπτα. Τα δεδομένα από όλη αυτή τη διαδικασία συλλέγει μια πρωτοποριακή εφαρμογή ερευνητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία από την ερχόμενη βδομάδα ξεκινά πιλοτικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Σκοπός της εφαρμογής είναι να βγάζει συμπεράσματα για τον κορωνοϊό.

Ήδη, οι νοσηλευτές του ΑΧΕΠΑ μπήκαν στους θαλάμους με tablet, κατέγραψαν απαντήσεις και ηχογράφησαν τον βήχα και τις ανάσες των ασθενών, με τα ηχητικά αποσπάσματα να παρέχουν πολύτιμα συμπεράσματα για την εξέλιξη της νόσου, όπως εξηγούν οι δημιουργοί της εφαρμογής smarty4covid. «Η εφαρμογή βασίζεται στο γεγονός ότι η φωνή μάς παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, το οποίο προφανώς συνδέεται άμεσα με την COVID-19», εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», μια εκ των εμπνευστών της εφαρμογής και βασική ερευνήτρια Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, διδάκτωρ μηχανικός του εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου και ΕΔΙΠ στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Διαβάστε τη συνέχεια στο reader.gr.