
Οι μέρες με τα παλιά καλά τραπέζια γύρω από τα οποία συγκεντρώνονταν φίλοι και οικογένεια, επέστρεψαν και η κουζίνα του σπιτιού μύρισε σπιτικό ψητό της μαμάς, που σπάει τη μύτη ολόκληρης της γειτονιάς.
Γιατί τα οικογενειακά τραπέζια δεν αποτελούν απλά συνήθεια, αλλά παράδοση του λαού μας που λατρεύει να καλεί κόσμο στο φιλόξενο σπίτι του, να γελά δυνατά με ιστορίες από το παρελθόν και να τρώει δίχως αύριο, τσουγκρίζοντας ταυτόχρονα τα ποτήρια με το αλκοόλ που ρέει!

Κι εκεί έρχεται η άτυπη “μάχη” του καλύτερου οικοδεσπότη. Έναν τίτλο τον οποίο δεν αφήνουμε εύκολα να μας κλέψουν, έναν τίτλο που μέσα σε πολλά χρόνια και αμέτρητα τραπεζώματα, κατακτήσαμε με το σπαθί μας, ή καλύτερα με τα τηγάνια της κουζίνας μας. Γιατί η ιδέα του τραπεζιού βασίζεται σε ένα και μόνο πράγμα, στο καλό φαγητό. Επομένως, ο τίτλος του “καλύτερου οικοδεσπότη” ανήκει σε αυτόν που θα εντυπωσιάσει με τη μαγειρική του και θα κάνει τους καλεσμένους του να μην μπορούν να σταματήσουν το φαγητό.
Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τελικά, ένα φαγητό νόστιμο; Είναι οι συνταγές καταξιωμένων σεφ με μοντέρνα στοιχεία και περίπλοκες τεχνικές; Όχι, αυτά ανήκουν στο Master Chef και στις κουζίνες πεντάστερων ξενοδοχείων με τις μίνι gourmet μερίδες τους που μας κάνουν να πεινάμε ακόμα περισσότερο. Μήπως τα φρέσκα υλικά και η ντοματούλα από τον κήπο; Σίγουρα, παίζουν βασικό ρόλο αλλά δεν θα καθορίσουν μόνο αυτά το τελικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, αυτό που θα το καθορίσει, είναι το σωστό ψήσιμο και το μαγειρικό σκεύος που θα κάνει το φαγητό μας, λουκούμι που θα λιώνει στο στόμα. Ένα τέτοιο σκεύος είναι το μαντεμένιο σκεύος.
Μαντεύετε τι είναι;

Βρείτε το μαντεμένιο τηγάνι, εδώ.
Τι είναι τα μαντεμένια σκεύη;
Μαγειρικά σκεύη κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από μαντέμι (χυτοσίδηρο), κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικά, αντικολλητικά με 100% φυσικό φινίρισμα με φυτικό λάδι. Μαγειρεύουν υγιεινά και ομοιόμορφα τα πάντα και παντού: στον φούρνο, στο μάτι, στη σχάρα, στα κάρβουνα ή ακόμα και απευθείας πάνω σε υπαίθρια φωτιά! Δεν είναι τυχαίο ότι τα ξέρουν και τα εμπιστεύονται ακόμα και οι πιο ψαγμένοι μάγειρες και δεν τα αλλάζουν με τίποτα.
Γιατί το φαγητό στο μαντέμι είναι αλλιώς...

Βρείτε το μαντεμένιο τηγάνι με τις δύο λαβές, εδώ.
Αλλά γιατί το φαγητό στο μαντέμι είναι αλλιώς;
Όλα έχουν σχέση με τη θερμοκρασία. Τα μαντεμένια σκεύη θερμαίνονται σε ολόκληρη την επιφάνειά τους, μαγειρεύοντας ομοιόμορφα, κάνοντας το κρέας να λιώνει, το κοτόπουλο να ροδοκοκκινίζει, τα γεμιστά να χυλώνουν απορροφώντας όλα τα υγρά τους με αποτέλεσμα ένα ζουμερό φαγητό, που όμοιο του δεν έχετε ξανά γευτεί. Σκεύη για όλες τις χρήσεις, που μαγειρεύουν τα φαγητά με τρόπο μοναδικό.
Επίσης, μιας και τα ανοιξιάτικα τραπέζια μεταφέρονται στους κήπους και στις βεράντες, τα απλά σκεύη σερβιρίσματος δεν διατηρούν το φαγητό ζεστό, με αποτέλεσμα να κρυώνει και να χάνεται η μισή νοστιμιά του, ενώ τα κατσαρολικά σκεύη δεν είναι και τόσο ευπαρουσίαστα για να τα βγάλετε στο τραπέζι σας. Τα μαντεμένια σκεύη ωστόσο, διατηρούν τα φαγητά για περισσότερη ώρα ζεστά, ενώ ταυτόχρονα με τον vintage σχεδιασμό τους, ομορφαίνουν την εμφάνιση του τραπεζιού σας!
Για τους fit καλεσμένους σας, τα νέα είναι καλά κι εσείς μπορείτε ελεύθερα να περηφανευτείτε ότι τα μαντεμένια σκεύη σας μαγειρεύουν εκτός από νόστιμα και υγιεινά. Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι μελέτες. Ότι μαγειρεύται σε χυτοσίδηρο, ενισχύεται σε μεγάλο ποσοστό με σίδηρο.

Βρείτε το μαντεμένιο βαθύ τηγάνι, εδώ.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα των μαντεμένιων μαγειρικών σκευών, είναι ότι δεν αποτελούν απλά μια αγορά, αλλά μια επένδυση που θα σας συνοδεύει σε όλη σας τη ζωή και με σωστή συντήρηση και φροντίδα θα περάσει και στην επόμενη γενιά. Το ξέρατε ότι όσο χρησιμοποιείτε ένα μαντεμένιο σκεύος , ενισχύεται το seasoning του και το κάνετε ακόμα καλύτερο? Ζυμώσατε ψωμί και θέλετε να ακούσετε αυτό το “κρατς” σα να βγαίνει από τον ξυλόφουρνο; Μαντέμι. Ετοιμάζετε αρνάκι στη γάστρα με baby πατάτες για να υποδεχτείτε κόσμο και θέλετε να βγει λουκούμι; Μαντέμι. Βράζετε την πιο τέλεια κόκκινη σάλτσα που υπάρχει με ντομάτα και βασιλικό και θέλετε να σιγοβράσει για να δέσει σωστά; Μαντέμι! Γιατί μπαίνουν παντού.

Βρείτε τη μαντεμένια σχάρα διπλής όψης, εδώ.
Μπορείτε τέλος, να κάνετε το φαγητό σας να ξεχωρίσει, μετατρέποντας κάθε πιάτο σας σε ανάρπαστη επιτυχία κι εσάς στον οικοδεσπότη της χρονιάς, χρησιμοποιώντας μαντεμένια σκεύη της αμερικάνικης εταιρείας Lodge, που κατασκευάζει μαντεμένια σκεύη από το 1896, Seasoned με 100% φυτικό λάδι και έτοιμα για χρήση.

Βρείτε όλα τα μαντεμένια σκεύη εδώ
Στρώστε λοιπόν, την παράδοση στο σπίτι σας, ανοίξτε διάπλατα τις πόρτες να μπει καθαρό ανοιξιάτικο αεράκι και φορέστε τις ποδιές σας. Βγάλτε στον πάγκο συνταγές της γιαγιάς και μαμαδίστικα κόλπα για να φτιάξετε το ωραιότερο κοκκινιστό μοσχαράκι που θα λιώνει στο στόμα και λεμονάτες πατάτες φούρνου με μυρωδικά που θα το συνοδεύουν τόσο ταιριαστά. Η χωριάτικη με τη φέτα είναι απαραίτητο στοιχείο και τέλεια δικαιολογία για να βουτήξετε μέσα το περιβόητο “κρατσανιστό” ψωμί. Σαγανάκι στη σχάρα που τρώγεται σαν μεζές όσο είναι καυτό, πιπεριά καυτερή που μουδιάζει το στόμα αλλά μας αρέσει κι ένα ποτηράκι τσίπουρο γιατί είμαστε Έλληνες και πριν φάμε, τρώμε κάτι. Και για το τέλος, ένα δροσερό ραβανί με παγωτό βανίλια που θα σβήσει τέλεια στο στομάχι. Τι περιμένετε λοιπόν, έρχεται κόσμος και τα μαντέμια πρέπει να πάρουν φωτιά!
Για να φτιάξετε ένα φαγητό σκέτη απόλαυση βρείτε όλα τα μαντεμένια σκεύη εδώ