Η ανδρική γονιμότητα στο επίκεντρο: Νέα παγκόσμια έρευνα για τα σπερματοζωάρια


JTeam

25 Ιανουαρίου 2023

Η ανδρική γονιμότητα στο επίκεντρο: Νέα παγκόσμια έρευνα για τα σπερματοζωάρια
Σήμερα, περίπου το 50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, και στον άντρα σύντροφο.

Η δυσκολία παραγωγής καλής ποιότητας σπέρματος, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους και σίγουρα επηρεάζεται και από τον τρόπο ζωής του καθενός μας.

Πέρα από το ζήτημα της γονιμότητας, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων θεωρείται ότι είναι δείκτης άλλων προβλημάτων υγείας. Ο φτωχός αριθμός σπερματοζωαρίων συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμα κι ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό “Human Reproduction Update”, βρέθηκε ότι τα τελευταία 50 χρόνια, η μέση συγκέντρωση ανθρώπινου σπέρματος μειώθηκε κατά 51,6%. Στο ίδιο διάστημα ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων μειώθηκε κατά 62,3%, επίσης. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση 223 μελετών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1973 - 2018. Η εν λόγω μελέτη έρχεται μετά από μια παρόμοια του 2017 με συμμετέχοντες αρκετούς από τους ίδιους συγγραφείς, που διαπίστωσε αντίστοιχη μείωση. Ενώ η προηγούμενη μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως σε ανθρώπους στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, η νέα ανάλυση περιλαμβάνει δεδομένα από τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

«Η μελέτη του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι μια πρόκληση, αλλά είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε σοβαρά και να εξετάζουμε», σχολιάζει ο Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτικό μέλος του Institute of Life ΙΑΣΩ και προσθέτει ότι «η σωστή ενημέρωση είναι η μόνη δίοδος που αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα-ταμπού αλλά για ένα θέμα που λύνεται, πολλές φορές ακόμη και με μία απλή εξέταση».

Jenny.Gr

Εξατομικευμένη θεραπεία

Με τη βοήθεια ενός υπερσύγχρονου ανδρολογικού εργαστηρίου, με νέες πρωτοποριακές εξετάσεις, υπάρχει η δυνατότητα για εξατομικευμένη θεραπεία, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση: από φαρμακευτική αγωγή και αλλαγή στον τρόπο ζωής, μέχρι και όλες τις σύγχρονες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το πρώτο στάδιο διάγνωσης στην ανδρική υπογονιμότητα περιλαμβάνει την κλινική εξέταση και τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού. Στη συνέχεια εξετάζεται το σπέρμα, το οποίο συλλέγεται σε αποστειρωμένο δοχείο μετά από αυνανισμό του άνδρα.

Η εξέταση του σπέρματος δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον αριθμό, την κίνηση και το σχήμα των σπερματοζωαρίων. Εάν αυτοί οι δείκτες είναι φυσιολογικοί, τότε ο άνδρας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με ανδρική υπογονιμότητα. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι φυσιολογικά, τότε το σπέρμα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά.

Κάποιες ασθένειες ή και φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του σπέρματος παροδικά ή μόνιμα. Σε κάθε περίπτωση η εξέταση αίματος που θα ελέγξει τις ορμόνες του άνδρα θα βοηθήσει για τη διάγνωση ή μη στην ανδρική υπογονιμότητα.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα σπέρματος

  • Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επηρεάζει την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η αποχή από το σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα μειώνει την ποιότητα του σπέρματος. Οι γιατροί συστήνουν στα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν να έχουν σεξουαλική επαφή τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και εάν είναι δυνατόν την ημέρα της ωορρηξίας.
  • Τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται από το εμπόριο καλό θα είναι να αποφεύγονται από τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καθώς εμποδίζουν την κίνηση και μειώνουν την επιβίωση των σπερματοζωαρίων.
  • Η παχυσαρκία είναι «εχθρός» του σπέρματος. Το κάπνισμα επιδεινώνει την ποιότητα του σπέρματος, όπως και τα ναρκωτικά και τα στεροειδή.
  • Αντίθετα η λήψη βιταμινών Ε και C από τη διατροφή φαίνεται ότι αυξάνει έστω και λίγο τον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά και την κινητικότητά τους.
  • Οι άνδρες θα πρέπει να αποφεύγουν να φορούν στενά εσώρουχα ή παντελόνια καθώς και οποιαδήποτε συνήθεια αυξάνει τη θερμοκρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως τα ζεστά υδρομασάζ, το λάπτοπ στα γόνατα κ.α.
  • Οι υπερτασικοί θα πρέπει να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση και οι διαβητική το σάκχαρο στο αίμα τους προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης.

Σε κάθε περίπτωση οι άνδρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλες αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα βοηθήσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα μετά από αρκετές εβδομάδες και όχι την επόμενη μέρα.

More info:

www.kοstaras.gr

https://www.facebook.com/KKostarasOBGYN

https://www.instagram.com/drkostaras/

Τηλ. 210 6425949, 6944 366967 | Χαρ. Τρικούπη 171, Αθήνα