CELEBRITIES

Diana Vreeland: Η γυναίκα που έκανε πιο κατανοητό τον κόσμο της μόδας


30 Απριλίου 2013

DIANA-VREELAND3.jpg

Η αρχισυντάκτρια της Vogue που ξεχώρισε για το στιλ της.

Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1903 στο Παρίσι ως Diana Dalziel, κόρη της Αμερικανίδας socialite Emily Key Hoffman και του Βρετανού Frederick Young Dalziel, που με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μετακόμισαν στην Αμερική και αποτέλεσαν μέλη της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης. Το 1924 η Diana παντρεύτηκε τον τραπεζίτη Thomas Reed Vreeland, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους.

Η καριέρα της ξεκίνησε το 1936, όταν η Carmel Show, editor του Harper’s Bazaar, εντυπωσιασμένη με το στιλ της, της πρότεινε να εργαστεί ως συντάκτρια στο περιοδικό, όπου απέκτησε τη δική της στήλη με τίτλο “Why Don’t You?”. Ήταν αυτή που το 1940, ανέδειξε τη Laureen Bacall, ζητώντας της να ποζάρει στο εξώφυλλο του περιοδικού. Το μεγάλο της ενδιαφέρον για τη μόδα, την οδήγησε στο να γίνει γρήγορα  fashion editor του περιοδικού. «Το μπικίνι», είχε πει, «είναι το πιο σημαντικό πράγμα μετά την ατομική βόμβα!».

Υπήρξε σύμβουλος μόδας της Jacky Kennedy, όταν εκείνη, το 1961, έγινε Πρώτη Κυρία, ενώ το 1962 ανέλαβε τη θέση της αρχισυντάκτριας στη Vogue , έως το 1971, ενώ τελευταίος μεγάλος σταθμός της καριέρας της στον κόσμο της μόδας, υπήρξε η θέση συμβούλου στο Costume Institute του Metropolitan Museum of Art, στο οποίο μέχρι το 1984, οργάνωσε 12 σημαντικές εκθέσεις. Πέθανε το 1989, σε ηλικία 86 ετών.

Η Diana Vreeland θεωρείται ως γυναίκα που πήγε το fashion design σε άλλο επίπεδο, καθιστώντας παράλληλα πιο προσιτό και κατανοητό στο κοινό τον κόσμο της μόδας. Ήταν μια γυναίκα που ξεχώρισε τόσο για το ιδιαίτερο, κομψό στιλ της, όσο και για τη δυναμική της προσωπικότητα.

Ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Diana Vreeland : The eye has to travel”, που εστιάζει στην καριέρα της Vreeland και που σκηνοθετήθηκε από την Lisa Immordino Vreeland, τη σύζυγο του εγγονού της, κέρδισε φέτος τον τίτλο του καλύτερου fashion design της χρονιά από το Design Museum.

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή της Diana Vreeland: [gallery-155102].

   

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.