CELEBRITIES

Σαν σήμερα γεννήθηκε η αγαπημένη των Ελλήνων, η Μελίνα Μερκούρη


18 Οκτωβρίου 2016

19650101_nin_k09_805-3.jpg

Γεννήθηκε σα σήμερα 96 χρόνια πριν. Η αύρα της έσβησε 26 χρόνια πριν, όταν ήταν στα 74. Βραβευμένη ηθοποιός, ερμηνεύτρια, πολιτικός, μα πάνω από όλα δυναμική και ξεχωριστή προσωπικότητα. Καταγόταν από φημισμένη οικογένεια πολιτικών, εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.

Με σπουδές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού, η Μελίνα έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή το 1944. Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά της ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα», ενώ ξεχώρισε με το ρόλο της ως Ίλια στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

Το 1965 ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας για δεύτερη φορά με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν, ο οποίος ήταν και ο σκηνοθέτης της, στις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή», «Φαίδρα», «Τοπ Καπί» και στο «A Dream of Passion». Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον Παναγή Χαροκόπο, το 1939.

Ταλαντούχα, πετυχημένη και βραβευμένη ηθοποιός, ωστόσο ποτέ κανείς δε μένει σε αυτά τα ταλέντα της Μελίνας. Σε όλους είναι γνωστή και για τη σκληρή μάχη που έδωσε από το εξωτερικό, για την ανατροπή της χούντας. Όταν αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία, επέστρεψε και πολιτεύτηκε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ και φυσικά εκλέχθηκε, αναλαμβάνοντας το 1981 καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού.

Κύριος στόχος της μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής της ήταν η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Η Μελίνα Μερκούρη είναι εκείνη που έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν.

Η δυναμική και ξεχωριστή της προσωπικότητα φαινόταν ακόμα και στο στιλ της. Αποτελεί σύμβολο θηλυκότητας μέχρι σήμερα, τόσο για τις ενδυματολογικές επιλογές της, όσο και για το μακιγιάζ και το χτένισμά της.  Midi φούστες, εφαρμοστά φορέματα με έντονο ντεκολτέ, αέρινα πουκάμισα και εντυπωσιακές πέρλες ήταν κάποιες από τις αγαπημένες της επιλογές. Τα χτενίσματά της ήταν πάντα κομψά και είχε μία ιδιαίτερη αδυναμία στα χαμηλά σινιόν. Το μακιγιάζ της θύμιζε Γαλλίδα star. Τα τονισμένα φρύδια, το εκτυφλωτικό βλέμμα με το eyeliner και τα ελαφρώς βαμμένα, σε rouge αποχρώσεις χείλη ήταν το αγαπημένο makeup look της μοναδικής Μελίνας.

Η αγαπημένη των Ελλήνων, Μελίνα Μερκούρη έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου του 199, αφήνοντας πίσω της ένα έργο που κανείς δεν μπορεί να αντιγράψει αλλά και να ολοκληρώσει μέχρι σήμερα!

[gallery-706963]

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.