CELEBRITIES

Winona Ryder: Η επιστροφή ενός teen icon


1 Φεβρουαρίου 2017

winona1.jpg

Έχει υπάρξει είδωλο για εκατομμύρια teenagers και αγαπημένο θέμα των tabloids πριν ακόμα κλείσει τα 20. Σήμερα στα 45+, απέχει πολύ από την επαναστατημένη teenager ή από την εθισμένη νεαρή σταρ που υπήρξε κάποτε. “Μου αρέσει πολύ που μεγαλώνω” δηλώνει η ίδια. “Είχα συνηθίσει να είμαι η νεότερη στις ταινίες που δούλευα. Περίμενα τόσα χρόνια να μου συμβεί αυτό...”.

Κάποτε οι σχέσεις της γίνονταν πρωτοσέλιδο και η προσωπική της ζωή ήταν διαρκώς εκτεθειμένη. Σήμερα προφυλάσσει το ιδιωτικό του βίου της (δεν έχει καν social media), αποφεύγει τις κοσμικές εμφανίσεις, δηλώνει μόνο ότι είναι ευτυχισμένη με την εδώ και μια πενταετία σχέση της με τον σχεδιαστή μόδας Scott Mackinlay Hahn και εξηγεί ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ γιατί πάντα ο φόβος της για το διαζύγιο ήταν μεγαλύτερος: “Οι γονείς μου ήταν ερωτευμένοι με πάθος για 45 χρόνια, οπότε είχα πάντα πολύ υψηλά standards.

Η 18χρονη σταρ που απέρριψε τον “Νονό”

Γεννημένη το 1971, μεγάλωσε σε μια φάρμα στο San Francisco σε ένα περιβάλλον διαμορφωμένο από γονείς hippies, οι οποίοι μοιράζονταν κοινές παρέες με τους Timothy Leary, Allen Ginsburg και John Lennon. Σε συνέντευξη στο περιοδικό Rolling Stone το 1991 είχε μνημονεύσει περιστατικό, στο οποίο ο πατέρας της πήγε να την πάρει από το σχολείο, φορώντας ένα μπλουζάκι με φωτογραφία των Sex Pistols, όμως η δασκάλα δεν τον πίστεψε και αρνήθηκε να του την δώσει.

Η μικροκαμωμένη Winona στο σχολείο ήταν ένα περιθωριακό παιδί, που βρήκε καταφύγιο στα μαθήματα υποκριτικής. Οι γονείς της την ενθάρρυναν να παίρνει μέρος σε auditions και ο πρώτος ρόλος ήρθε το 1986, στο Lucas, πριν ακόμα κλείσει τα 15.

Οι ρόλοι της χαριτωμένης έφηβης δεν ήταν του γούστου της. Το κορίτσι που μεγάλωσε διαβάζοντας Philip Roth κι έχοντας ως αγαπημένο βιβλίο τη “Φύλακα στη σίκαλη” (του Salinger) ονευρευόταν να υποδυθεί πιο περίπλοκες ηρωίδες. Η συνάντηση με τον Tim Barton το 1988 οδήγησε στο Beetlejuice κι ένα χρόνο μετά ήρθε το Heathers, το Mermaids με τη Cher (1990) και η απόρριψη της πρότασης του Francis Ford Coppola για τη συμμετοχή της στο τρίτο μέρος του Godfather, γιατί ένιωθε εξαντλημένη.

Πολλοί τότε πίστεψαν ότι κατέστρεψε την καριέρα της, όμως ο Coppola δεν της κράτησε κακία και δύο χρόνια μετά της εμπιστεύτηκε τον κεντρικό γυναικείο ρόλο στον Dracula -που γνώρισε αποθεωτικές κριτικές σε αντίθεση με τον τρίτο “Νονό” που απογοήτευσε.

Ο έρωτας ,ο χωρισμός, τα πάθη

To '90 ήταν επίσης η χρονιά της δεύτερης συνάντησης με τον Tim Barton, που οδήγησε στον “Ψαλιδοχέρη” και βέβαια στη γνωριμία και τον αρραβώνα με τον Johny Depp. Η σχέση τους στάθηκε τα επόμενα χρόνια ο απόλυτος νεανικός έρωτας του Χόλιγουντ, ενώ οι φωτογραφίες των δυο τους αγκαλιά, ντυμένων συνήθως στα μαύρα, διακόσμησαν κρεβατοκάμαρες teenagers σε όλο τον κόσμο. Η λεπτομέρεια ότι εκείνος έκανε τατουάζ στο χέρι του τις λέξεις Winona Forever” (Winona για πάντα) έγινε παράδειγμα προς μίμηση για αμέτρητα νεαρά ζευγάρια της εποχής...

To τέλος της σχέσης ήρθε το 1993, μαζί με τα πρώτα κρούσματα κατάθλιψης. Συνέχισε να δουλεύει μανιωδώς, κατακτώντας το 1993 την πρώτη υποψηφιότητά της για Oscar με την ερμηνεία της στην ταινία The Age of Innocence του Σκορτσέζε και το 1994 τη δεύτερη μέσα σε δύο χρόνια με το Little Women.

Η προσωπική της ζωή όμως παρέμενε εκτεθειμένη στα tabloids, που κατέγραφαν -ανελέητα- σχέσεις της κυρίως με μουσικούς (τον Dave Pirner των Soul Asylum, τον Stephan Jenkins των Third Eye Blind, τον Adam Duritz των Counting Crows). Χαρακτηριστική του δημόσιου προφίλ της εκείνη την εποχή είναι μια ατάκα της Courtney Love: Δεν είσαι τίποτα στη ροκ βιομηχανία εκτός κι αν έχεις έχθρα μαζί μου ή έχεις κοιμηθεί με τη Winona Ryder”.

Κλέβοντας ρούχα στην 5η Λεωφόρο

Το 2000, μετά την υπέροχη ερμηνεία της στο Girl interrupted, όπου όμως την παράσταση έκλεψε η Angelina Jolie, αλλά και τη συμμετοχή σε αποτυχίες όπως το Lost souls και το Autumn in New York, η καριέρα της βρέθηκε πια σε σταθερή και αχαλίνωτη πτώση, η οποία δεν κάμφθηκε ούτε από τη συμμετοχή της ως guest στο πιο επιτυχημένο sitcom της εποχής (στο διάσημο Friends) το 2001.

Η χρονιά εκείνη ήταν κακή κι έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο: τη σύλληψή της στο Beverly Hills, με την κατηγορία της κλοπής ρούχων αξίας 6.000 δολαρίων. Το περιστατικό κέρδισε τόση δημοσιότητα, που κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή από την πτώση των Δίδυμων Πύργων και τις συνέπειές της, που κυριαρχούσε τότε στην επικαιρότητα.

Οι αποκαλύψεις για τα βαριά παυσίπονα και τη σύριγγα που βρέθηκαν στην τσάντα της, για τη βαριά κατάθλιψη, τους εθισμούς, την αϋπνία που κατέληξαν σε κρίση κλεπτομανίας, έκαναν το γύρο του κόσμου. Η ίδια στο δικαστήριο δήλωσε μεταμέλεια εξηγώντας ότι η κρίση της ήταν θολωμένη εξαιτίας χαπιών και δεν είχε ακριβή αντίληψη του τι έκανε.

Τιμωρήθηκε με πρόστιμο, κοινωνική εργασία και υποχρεωτική ψυχολογική παρακολούθηση και αποτοξίνωση. “Αποφάσισα για λίγα χρόνια να απέχω, χωρίς να καταλαβαίνω πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό για την καριέρα μου”. Κι όταν ένιωσε έτοιμη να γυρίσει, η πόρτα ήταν κλειστή κι εκείνη έμεινε να απορεί: “Μα καλά, πού πήγαν όλοι;”

Winona για πάντα

Οι ρόλοι πρώτης διαλογής δεν ήταν πια διαθέσιμοι για την κάποτε θεωρούμενη ως μια από τις κορυφαίες ηθοποιούς της γενιάς της, όμως δεν τα παράτησε. Ένας μικρός ρόλος στο Star Trek του 2009 θύμισε την παρουσία της κι ο επίσης μικρός αλλά χαρακτηριστικός ρόλος στο Black Swan το 2010 έδειξε ότι η νέα, πιο ώριμη εκδοχή της Winona Ryder επιστρέφει στο παιχνίδι.

Η επιστροφή δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκε να περάσει άλλη μια πενταετία και να εμφανιστεί η ευτυχής συγκυρία μιας τηλεοπτικής σειράς που έμελλε να εξελιχθεί στη μεγάλη επιτυχία του 2016, το νοσταλγικό και βραβευμένο Stranger Things (που ετοιμάζει και 2η σεζόν, πάντα με αυτήν πρωταγωνίστρια).

Πριν δεχτεί να παίξει στη σειρά, είχε τους ενδοιασμούς της. Η επαναστατημένη teenager των '90s έχει μια ελαφρά φοβία με την εξελιγμένη τεχνολογία και όταν το Netflix της πρότεινε τον ρόλο, δεν γνώριζε τι σημαίνει streaming (και πίστευε ότι το Snapchat είναι είδος σνακ). Η ερμηνεία της στη σειρά της χάρισε υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες και το βραβείο που όλο το καστ μοιράστηκε στα SAG Awards και που έγινε αφορμή να γοητευτούμε ξανά από το αεικίνητα εκφραστικό πρόσωπό της και να θυμηθούμε αυτό που κάποτε είχε γράψει στο χέρι του ο Johny Depp: Winona για πάντα...

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.