CELEBRITIES

Melania Trump: Σεβασμός στο Πρώτο Θύμα της σύγχρονης αντί-Trump κουλτούρας


Χριστίνα Κατσαντώνη

8 Φεβρουαρίου 2017

abaca-555791-009.jpg

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το Προεδρικό αξίωμα, η Melania Trump είδε τις γυμνές φωτογραφίες που είχε βγάλει ως μοντέλο στα 25 της να γίνονται πρωτοσέλιδο και να κάνουν το γύρο του κόσμου (προκαλώντας το αποκαλούμενο “slut shaming”). Η μόνη αλλαγή στην απέναντί της στάση και η όποια συμπάθεια έχει λάβει από τα media έρχεται από τις πρόσφατες εκστρατείες τύπου save Melania” και τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι είναι μια κακοποιημένη σύζυγος, που ζει υπό καθεστώς τρομοκρατίας μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Η μεταχείριση της Melania Trump ως “αντικείμενο”, χρήσιμο μόνο για τον πόλεμο εναντίον του Trump συνεχίζεται -αυτή την εποχή- με “επίθεση σωτηρίας”. Κι είναι απορίας άξιο, γιατί επιμένουμε να καταφεύγουμε στην εμφανώς αμέτοχη Melania, ενώ ο ίδιος ο Donald Trump έχει βαλθεί να δίνει αιτίες (επικίνδυνα ρατσιστικής και αναχρονιστικής πολιτικής) να τον πολεμήσουμε.

Όπως, όμως, η θεωρία ότι η γοητευτική, σέξι σύζυγος είναι ένα άδειο κέλυφος καλλιεργήθηκε -αδιαμαρτύρητα- σε όλη τη διάρκεια της πορείας του Trump προς την εξουσία, αυτή τη στιγμή καλλιεργείται η θεωρία που λέει ότι είναι μια κακοποιημένη γυναίκα.

Οι φωτογραφίες και τα πλάνα της από την ορκωμοσία, το χαμόγελο που ποτέ δεν έφτασε στα μάτια της αντίθετα με μια μόνιμη έκφραση απελπισίας, η ένταση στη στάση του σώματος ακόμα και στον πρώτο χορό της με τον νέο πρόεδρο έχουν θέσει σε ισχύ εκστρατεία “σωτηρίας”, που ουσιαστικά όπως και το slut shaming για τις παλιές γυμνές φωτογραφίες, καταπατά βάναυσα ένα στοιχειώδες δικαίωμα που για κάποιο λόγο στερούμε συστηματικά από αυτή τη γυναίκα: να την αντιμετωπίζουμε ως άνθρωπο και όχι ως ένα “εργαλείο” που άλλοτε με τη μέθοδο της γελοιοποίησης και άλλοτε με την επιστράτευση της συμπόνιας, χρησιμεύει στην πολεμική απέναντι στον Donald Trump και τις μεθόδους του.

Δεν ξέρω αν η Melania είναι μια κακοποιημένη γυναίκα, όπως διέγνωσαν δημοσιεύματα και βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Ξέρω όμως ότι η κίνηση save Melania, δεν έχει σκοπό την απελευθέρωσή της, αλλά περισσότερο την αντίδραση στη μεταναστευτική πολιτική του συζύγου της.

Δεν ξέρω αν είναι μια άδεια εικόνα χωρίς περιεχόμενο, ξέρω ότι είναι μια γυναίκα που με όχημα τη φυσική ομορφιά της, θέλησε να ξεφύγει από τη μικρή πόλη όπου γενήθηκε και τα κατάφερε. Δεν ξέρω τι περνάει σήμερα στο πλευρό, για την ακρίβεια ξεχασμένη πίσω από τον πρόεδρο Trump, ούτε πώς είναι το να ζει μαζί με ένα σύζυγο, ο οποίος έχει δηλώσει δημοσίως ότι γίνεται έξαλλος αν γυρίσει το βράδυ στο σπίτι και δεν υπάρχει ζεστό σερβιρισμένο φαγητό. Ξέρω όμως ότι γνώριζε τι επιλογή έκανε στο πρόσωπό του και συνεχίζει να τη στηρίζει με την παρουσία της ως τώρα.

Δεν ξέρω αν είναι η πιο ευτυχισμένη, ξέρω ότι προφανώς δεν είναι η πιο δυστυχισμένη γυναίκα του κόσμου -κι όπως λένε, αν είναι να υποφέρεις, καλύτερα σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, σε μια Porsche, σε ένα ρετιρέ με θέα ή στον Λευκό Οίκο.

Ξέρω, όμως, κι ότι η αντιμετώπισή της ως μια αληθινή ανθρώπινη ύπαρξη είναι στοιχειώδης προϋπόθεση, αλλά και αυθεντικό μέσο, ώστε να μπορέσω να εκφράσω την αντίδρασή μου στον σεξισμό, στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία, σε όλα όσα ο Donald Trump ευαγγελίζεται.

Όπως ξέρω και ότι βαθιά μέσα μου τη συμπονώ κι η παρουσία της στα media με θλίβει και μου προκαλεί ντροπή, γιατί αντί για Πρώτη Κυρία είναι ένα Πρώτο Θύμα μιας αντί-Trump κουλτούρας, μια γυναίκα από την οποία η σύγχρονη συντηρητική αλλά και προοδευτική κουλτούρα στερεί την ανθρώπινη ιδιότητα, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως κούκλα στη μάχη εναντίον του Trump. Άλλοτε γυμνή, άλλοτε φυλακισμένη ή κακοποιημένη, πάντα κενή και άδεια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.