CELEBRITIES

Η Audrey Ηepburn στα χέρια των θαυμαστών της: Η δημοπρασία των 5,3 εκατ. δολαρίων


Χριστίνα Κατσαντώνη

29 Σεπτεμβρίου 2017

audrey72236.jpg

Τα περισσότερα κοσμήματά της γοητευτικής ηθοποιού, που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 1993 σε ηλικία 63 ετών, θεωρητικά δεν ταιριάζουν σε ό,τι θα περιμέναμε από μια σταρ του Χόλιγουντ. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε για μια σταρ του Χόλιγουντ, αλλά για ΤΗΝ εμβληματική σταρ, που κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει και τα τέσσερα μεγάλα αμερικανικά καλλιτεχνικά βραβεία (Όσκαρ, Έμμυ, Τόνι και Γκράμι), αλλά και να παραμένει, περίπου 25 χρόνια μετά τον θάνατό της, αξεπέραστο σύμβολο στιλ και υψηλής αισθητικής, είτε φορούσε βραδινές δημιουργίες, είτε απλώς με ένα μαντήλι στο κεφάλι, το χαμόγελο και τη μοναδική λάμψη των ματιών της.

Το πρώτο μέρος της δημοπρασίας αντικειμένων από την προσωπική συλλογή της Χέπμπορν, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συγκεντρώνοντας 5,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Christie's, αλλά και το ενδιαφέρον γενιών που δεν είχαν καν γεννηθεί όταν η ηθοποιός – σύμβολο έγραφε ιστορία, με ένα μικρό μαύρο φόρεμα, με ένα ζιβάγκο ή με απλές, ίσιες μπαλαρίνες...

Ανάμεσα στα συνολικά 246 αντικείμενα της προσωπικής συλλογής της, περιλαμβάνονταν κάποια πιο πολύτιμα κομμάτια όπως το βραχιόλι Tiffany, που της είχε δωρίσει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ τη δεκαετία του '80, κι έχει χαραγμένη τη φράση “είστε η έμπνευσή μου, για πάντα”, το οποίο πωλήθηκε στην τιμή των 379.700 ευρώ ή το σενάριο της ταινίας “Πρόγευμα στο Τίφανις” με τις προσωπικές σημειώσεις και υπογραμμίσεις της στο χαρτί, το οποίο έκλεισε στην τιμή των 721.000 ευρώ, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πάνω από 500 “κομάτια” της προσωπικής συλλογής της (από φορέματα, καμπαρντίνες και πολύχρωμες μπαλαρίνες μέχρι ζώνες και μάσκες ύπνου) που η ίδια κρατούσε φυλαγμένα όχι για την αξία τους, αλλά για λόγους συναισθηματικούς, τα οποία δημοπρατούνται online μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Η συλλογή δεν διακρίνεται για την πολυτέλεια αλλά για την απλότητα και την κομψότητά της. “Η μητέρα μου δεν ήταν συλλέκτρια αλλά κρατούσε ορισμένα αγαπημένα της αντικείμενα στην αποθήκη του σπιτιού μας στην Ελβετία για συναισθηματικούς λόγους, γιατί αυτά τής έφερναν αναμνήσεις” έχει εξηγήσει ο Λούκα Ντότι, ο ένας από τους δυο γιους της.

Πολλά από αυτά αναμένεται πλέον να καταλήξουν στα χέρια θαυμαστών και θαυμαστριών της, που γεννήθηκαν πολλές δεκαετίες μετά την εμφάνισή της στον κινηματογράφο, αλλά εξακολουθούν να παίρνουν έμπνευση από την παρουσία της γυναίκας που συνήθιζε να συμβουλεύει:

“Για να έχεις όμορφα μάτια, δες την καλή πλευρά των γύρω σου, για όμορφα χείλη να λες καλές κουβέντες, και για να έχεις όμορφο παράστημα, να περπατάς έχοντας συνείδηση ότι ποτέ δεν είσαι μόνος”.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.