CELEBRITIES

Γιατί το νέο ημερολόγιο της Pirelli είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς


Αφροδίτη Σακκά

13 Νοεμβρίου 2017

duckie-thot.jpg

Με φωτογράφο τον θρυλικό Tim Walker -γνωστό για το έντονο στοιχείο του παραμυθιού στη δουλειά του- και στιλίστα το νέο editor-in-chief της Βρετανικής Vogue, Edward Enninful, το ημερολόγιο παρουσιάζει ένα cast που αποτελείται ολοκληρωτικά από μαύρους καλλιτέχνες, μοντέλα, ακτιβιστές κ.α. (για πρώτη φορά από το 1987) και πραγματεύεται το παραμύθι της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Συγχρόνως, ο Enninful είναι ο πρώτος editor-in-chief στην ιστορία της Βρετανικής Vogue που είναι έγχρωμος -ένα γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο το γεγονός πως ζούμε σε μία εποχή που τα στερεότυπα καταρρίπτονται όχι μόνο στα λόγια αλλά και στη πράξη. 

[gallery-717836]

Το μοντέλο Duckie Thot έχει τον ρόλο της Αλίκης, σε μία εκδοχή του παραμυθιού διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε. "Γράφτηκε πολύ καιρό πριν για καιρούς που υπήρχαν τότε και νομίζω τώρα ζούμε σε διαφορετικούς καιρούς. Ήθελα να μιλήσω για την Αλίκη στους καιρούς που ζούμε τώρα," είπε ο Tim Walker. Μέχρι και οι λεπτομέρειες στις φωτογραφίες, διαφέρουν. Ο λαγός είναι μαύρος αντί για λευκός. Οι κηπουροί βάφουν τα τριαντάφυλλα μαύρα από κόκκινα, αντί για κόκκινα από λευκά όπως λέει το παραμύθι.

Ως Ρήγας Κούπα ποζάρει ο Djimon Hounsou, ως Τσιριμπόμ η Adwoa Aboah, η Lupita Nyong'o ως τυφλοπόντικας, o Diddy και η Naomi Campbell ως οι βασιλικοί αποκεφαλιστές, η Whoopi Goldberg ως η Δούκισσα, το μοντέλο Slick Woods ως ο Τρελο-καπελάς και ο Ru Paul ως η Ντάμα Κούπα -κι αυτοί είναι μόνο κάποιοι. 

Το ημερολόγιο έρχεται σε μία εποχή που τα φυλετικά θέματα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, με την παρουσία εξτρεμιστικών ακροδεξιών ομάδων να ζητούν την απόλυτη περιθωριοποίηση ήδη περιθωριοποιημένων ανθρώπων -σε αυτή τη περίπτωση των έγχρωμων. Είναι μία χρονική στιγμή, που ο αγώνας για ισότητα είναι σκληρός και σημαντικός, για να μην επανέλθουν στην κοινωνία μας πρότυπα που χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να σπάσουν και για να πάψουν τελικά να υπάρχουν εντελώς. 

"Το να δουν μία μαύρη Αλίκη σήμερα σημαίνει πως τα παιδιά όλων των φυλών μπορούν να συνειδητοποιήσουν την ιδέα της διαφορετικότητας από μικρή ηλικία," δήλωσε ο Enninful σε ένα δελτίο τύπου. Πράγματι, το να υπάρχουν μαύροι χαρακτήρες σε παραμύθια που έχουν εικονογραφηθεί με τους πρωταγωνιστές να είναι όλοι λευκοί, αποτελεί ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα για την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη γιορτή της μαύρης κουλτούρας και ιστορίας.

Όπως δήλωσε και ο Ru Paul, "Το σκοτάδι, το μαύρο έχει θεωρηθεί απαγορευμένο ή ένα μυστήριο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Πλέον, ρίχνουμε φως σε αυτό και δείχνουμε πως δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείτε. Είναι κάτι να αγκαλιάσετε."

 

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες εδώ.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.