CELEBRITIES

Το σκάνδαλο που κλόνισε τον γάμο τoυ βασιλικού ζεύγους


Χριστίνα Κατσαντώνη

13 Δεκεμβρίου 2017

crown.jpg

Η αλήθεια είναι πως το σκάνδαλο του διαζυγίου του Michael Parker (και οι μεγάλες διαστάσεις που πήρε στον Τύπο η κατηγορία της μοιχείας σε βάρος του) κόντεψε να συμπαρασύρει στη δίνη του και το βασιλικό ζεύγος των Βρετανών, που πρόσφατα γιόρτασε τα 70 χρόνια αρμονικού γάμου.

Ο Parker και ο Philip έγιναν φίλοι στα 21 τους, όταν υπηρετούσαν και οι δύο στο Βασιλικό Ναυτικό το 1942. Πέντε χρόνια μετά, όταν ο Philip παντρεύτηκε τη βασίλισσα Elisabeth και μετακόμισε στο Clarence House, πήρε μαζί του ως προσωπικό γραμματέα και σύμβουλο τον Parker και τη σύζυγό του Eileen. Κι ενώ εκείνος πολύ σύντομα προσαρμόστηκε στα νέα καθήκοντά, η Eileen Parker ποτέ δεν έδειξε να απολαμβάνει τις προοπτικές που άνοιγε η ζωή δίπλα στο βασιλικό ζεύγος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ το 19587, την εποχή σκανδάλου, ενώ επισκέπτεται μια αυτοβιομηχανία.

Τα επόμενα χρόνια ο Philip και ο Parker συνήθιζαν να περνούν πολύ χρόνο μαζί. Ο Δούκας τον σύστησε σε όλους τους φίλους του, τον έκανε μέλος στο διαβόητο Thursday Club (μια ελίτ εκλεκτών όπως οι David Niven, Peter Ustinov), ενώ συχνά οι δυο τους, περνούσαν τη νύχτα εκτός παλατιού. (Στο βιβλίο που εξέδωσε η Eileen Parker το 1982, υποστηρίζει ότι σε επεισοδιακές εξόδους τους συστήνονταν με τα ονόματα του διάσημου δίδυμου κωμικών της εποχής, “Murgatroyd και Winterbottom”).

Και ξαφνικά στις 4 Φεβρουαρίου 1957, ύστερα από μια 10ετία στενής παρέας και συνεργασίας, ο δικηγόρος του Parker ανακοίνωσε την παραίτησή του από τα καθήκοντά του στο πλευρό του πρίγκηπα, ενώ μάλιστα οι δυο τους βρίσκονταν μαζί σε πεντάμηνη περιοδεία με το βασιλικό γιοτ. Λίγο νωρίτερα είχαν ξεκινήσει οι φήμες περί επικείμενου διαζυγίου του.

Η ξαφνική απομάκρυνση του στενού φίλοι πυροδότησε νέες φήμες περί ρήξης στη σχέση του βασιλικού ζεύγους. Δύο εβδομάδες μετά, οι δυο τους φωτογραφίζονταν με χαμόγελα πάνω στο βασιλικό γιοτ στην Πορτογαλία, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι δεν υπάρχουν σύννεφα στον γάμο τους. Κι ύστερα από ένα μήνα ο Δούκας Philip αναβαθμίστηκε σε πρίγκηπα, προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση διαζυγίου των Parker.

Ενός διαζυγίου που βγήκε τελικά το 1958 (αφού έγινε μέγα θέμα στον Τύπο της εποχής), με τον δικαστή να δέχεται την κατηγορία της μοιχείας σε βάρος του Parker και να αναθέτει την επιμέλεια των δύο παιδιών στη μητέρα, η οποία κατά την έξοδο από το δικαστήριο δήλωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενη που όλα τέλειωσαν. Ελπίζω τώρα να εξαφανιστώ από και να ζήσω στην ησυχία μου”. (Προφανώς, αναθεώρησε εκδίδοντας τα απομνημονεύματα της, με εκτενείς αναφορές στη ζωή δίπλα στο βασιλικό ζεύγος, το 1982. Τα ελάχιστα αντίτυπα που κυκλοφορούν σήμερα στοιχίζουν άνω των 2.500 ευρώ έκαστο)

Η Eileen Parker

Μετά την απομάκρυνση από το παλάτι ο Parker μετακόμισε στη γενέτειρά του την Αυστραλία, έκανε άλλους δύο γάμους και κράτησε σταθερή επαφή με τον πρίγκιπα Philip μέχρι το τέλος της ζωής του το 2001.

Η δικαστική απόφαση που επιβεβαίωσε τη μοιχεία του έμπιστου φίλου δεν στοίχισε στον πρίγκιπα Philip μόνο την απομάκρυνση του Parker, αλλά πολλαπλασίασε τις αμφιβολίες για το κατά πόσο υπήρξε ο ίδιος πιστός στη βασίλισσα. Προβληματισμός πάνω στον οποίο... δεν είχε κανένα προβληματισμό τουλάχιστον ο παραγωγός της σειράς, “The Crown” Peter Morgan, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου είχε θέσει το ρητορικό ερώτημα: “Υπάρχει κανείς που πιστεύει πως ο πρίγκιπας δεν έκανε ποτέ καμία απιστία στη βασίλισσα;”

Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι θεωρούν πως έκανε, καθώς ο πρίγκιπας Philip είχε πάντα το προφίλ του άντρα που εκτιμούσε τις γυναίκες και κατά καιρούς το όνομά του είχε συνδεθεί με διάφορες κυρίες, με πλέον συζητημένη τη σχέση του με την ηθοποιό Pat Kirkwood (τα πόδια της οποίας τη δεκαετία του '40, είχαν χαρακτηριστεί το όγδοο θαύμα του κόσμου), αλλά και με άλλες διάσημες αι γοητευτικές κυρίες όπως η ηθοποιός Merle Oberon και η συγγραφέας Daphne du Maurier.

Κατά τη βιογράφο, Sarah Bradford, ο πρίγκιπας Philip είχε εξωσυζυγικές σχέσεις κι η βασίλισσα γνώριζε αλλά το δεχόταν. Πολλοί συμμερίζονται την ίδια άποψη ωστόσο ποτέ δεν αποδείχθηκε καμία φήμη. Κι ο ίδιος, όταν κάποτε ρωτήθηκε αν υπήρξε ποτέ άπιστος έδωσε την περίφημη απάντηση: “Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι εδώ και πολλά χρόνια, δεν μπορώ να κάνω ούτε μισό βήμα χωρίς να έχω τουλάχιστον ένα αστυνομικό να με συνοδεύει; Και να ήθελα πως θα μπορούσα να τα καταφέρω χωρίς να το μάθετε;”.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.