CELEBRITIES

17 στιγμές - σταθμοί στην ιστορία των Oscar


4 Μαρτίου 2018

19990321-kee-d17-992.jpg

Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές - των οποίων οι πρωταγωνιστές ίσως να θέλουν να ξεχάσουμε.

1936: Ο Dudley Nichols δεν παρέλαβε το βραβείο του

Οι αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν νωρίς, στην ιστορία των Oscars. Στην 5η τελετή απονομής, ο σεναριογράφος Dudley Nichols απέρριψε το βραβείο του για την ταινία The Informer (Ο Καταδότης). Παρότι οι περισσότεροι σταρ της εποχής έκαναν την εμφάνισή τους, εκείνος ήταν απών. Aιτία της στάσης του ήταν η Ένωση Σεναριογράφων που είχε μόλις ιδρυθεί και σκόπευε να μποϊκοτάρει την εκδήλωση, καθώς η Ακαδημία δεν την αναγνώριζε. Μερικά χρόνια αργότερα, έγινε πρόεδρος του συνδικάτου.

1940: Η Hattie McDaniel έγινε η πρώτη έγχρωμη νικήτρια Βραβείου Oscar

Mπορεί οι απονομές να ξεκίνησαν το 1929, όμως, μέχρι το 1940 τα χρυσά αγαλματίδια απονέμονταν αποκλειστικά σε λευκούς. Την παράδοση ήρθε να σπάσει η Hattie McDaniel που κέρδισε το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Gone With The Wind (Όσα παίρνει ο άνεμος). 51 χρόνια αργότερα, η Whoopi Goldberg έγινε η δεύτερη έγχρωμη γυναίκα που κατέκτησε τον ίδιο τίτλο, με τη συμμετοχή της στο Ghost (Ο Αόρατος Εραστής).

1964: Ο Sidney Poitier κερδίζει Oscar καλύτερου ηθοποιού

Για την ερμηνεία του στην ταινία Lilies Of The Field, o Sidney Poitier έγινε ο πρώτος έγχρωμος που κέρδισε το βραβείο Α’ Αντρικού Ρόλου, κάτι που προκάλεσε πολλές ρατσιστικές αντιδράσεις. Θα έπρεπε να περάσουν 38 χρόνια μέχρι να ξανασυμβεί αυτό, με τον Denzel Washington για το ρόλο του ως Alonzo Harris στο Training Day(Ημέρα Εκπαίδευσης).

1969: H Barbara Streisand και η Katherine Hepburn μοιράστηκαν το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου

Όταν άνοιξε το φάκελο με τα ονόματα, η παρουσιάστρια της τελετής, Ingrid Bergman, έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Η απουσία της Katherine Hepburn , που βρεβεύτηκε για την ερμηνεία της στην ταινία The Lion In Winter (To Λιοντάρι του Χειμώνα), από την εκδήλωση, έκανε την κατάσταση λιγότερο άβολη και άφησε τη Barbara Streisand να απολαύσει τη στιγμή της νίκης για το ρόλο της στο Funny Girl (Ένα αστείο κορίτσι).

1973: Η Sacheen Littlefeather αρνείται το βραβείο Oscar εκ μέρους του Marlon Brando

Μπορεί να κέρδισε Oscar Α’ Αντρικού Ρόλου για την ταινία The Godfather (Ο Νονός), όμως ο Marlon Brando όχι μόνο δεν εμφανίστηκε για να το παραλάβει, αλλά όταν ακούστηκε το όνομά του, στη σκηνή ανέβηκε η Sacheen Littlefeather. Φορώντας παραδοσιακά ινδιάνικα ρούχα, είπε «Εκπροσωπώ το Marlon Brando σήμερα το βράδυ και μου ζήτησε να πω ότι δεν μπορεί να δεχτεί αυτό το βραβείο λόγω της κακής συμπεριφοράς της Βιομηχανίας Ταινιών απέναντι στους Ινδιάνους».

1974: Ένας διαδηλωτής ανέβηκε στη σκηνή

Tην ώρα που ο ηθοποιός David Niven έκανε μία εισαγωγή για την Elizabeth Taylor, o Robert Opel ανέβηκε στη σκηνή ολόγυμνος. Ο παρουσιαστής, παρέμεινε ατάραχος και είπε «Δεν είναι εκπληκτικό το ότι ο μόνος τρόπος που ένας άντρας θα προκαλέσει γέλιο σε όλη του τη ζωή, είναι δείχνοντας τα γεννητικά του όργανα;», ενώ ο Opel δήλωσε ότι οι άνθρωποι δε θα έπρεπε να ντρέπονται να κυκλοφορήσουν γυμνοί δημόσια. «Άλλωστε, είναι ένας τρόπος να αρχίσει μία καριέρα», συνέχισε.

1988: Η Cher και τα μαλλιά της σόκαραν

Γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει για να προκαλέσει εντυπώσεις, η Cher φρόντισε να μην περάσει απαρατήρητη εκείνη τη χρονιά – σε αντίθεση με την ταινία της Mask. Όταν αργότερα τη ρώτησαν για την εμφάνισή της, απάντησε χαρακτηριστικά «Όπως βλέπετε, πήρα τον οδηγό της Ακαδημίας για το πώς να ντύνεσαι σαν σοβαρή ηθοποιός».

1992: Ο Jack Palance έκανε push-ups στη σκηνή

Όταν κέρδισε το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία City Slickers, ο Jack Palance δεν έχασε την ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι οι σκηνοθέτες προτιμούν ηθοποιούς αρκετά νεότερους από αυτόν – και τα push-ups που έκανε ήταν ό,τι χρειαζόταν για να στηρίξει το λόγο του.

1993: Η Susan Sarandon, o Tim Robbins και ο Richard Gere αποκλείστικαν –σχεδόν- διά παντός από το θεσμό

Όταν, στην απονομή του 1993 η Susan Sarandon, o Tim Robbins και ο Richard Gere ανέβηκαν στη σκηνή των Oscars και μίλησαν για τον ιό HIV, προκάλεσαν αντιδράσεις. Η Ακαδημία αποφάσισε να τους αποκλείσει εφόρου ζωής από το θεσμό – τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που η Sarandon κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού το 1996 και την ακολούθησε ο Robbins το 2004.

1993: Η Marissa Tompei πήρε Oscar B’ Γυναικείου Ρόλου

Η νίκη της θεωρούταν απίθανη, καθώς είχε απέναντί της θρύλους της υποκριτικής όπως τις Judy Davis, Vanessa Redgrave και Miranda Richardson. Ο λόγος για τη Marissa Tompei, οι φήμες για «κατά λάθος» βράβευσης της οποίας οργιάζουν – είναι πολύ πιθανό ο παρουσιαστής, Jack Palance, να μπέρδεψε τα ονόματα.

1999: Το Shakespeare in Love (Ερωτευμένος Σαίξπηρ) κέρδισε Βραβείο Καλύτερης Εικόνας

Το 1999 ήταν η χρονιά που όλοι περίμεναν πως τα βραβεία θα σάρωνε η ταινία Saving Private Ryan (H διάσωση του στρατιώτη Ryan). Τη σίγουρη νίκη της για το Oscar Καλύτερης Εικόνας έχασε από το ρομαντικό έργο Shakespeare in Love.

2000: H Angelina Jolie δήλωσε «τόσο ερωτευμένη» με τον αδελφό της

Στο λόγο που εκφώνησε όταν κέρδισε το δικό της Oscar, η Angelina Jolie είπε χαρακτηριστικά «Είμαι σοκαρισμένη και τρελά ερωτευμένη με τον αδελφό μου αυτή τη στιγμή… Απλώς με κράτησε, μου είπε ότι με αγαπάει και ξέρω πόσο χαρούμενος τώρα», αφήνοντας το κοινό με το στόμα ανοιχτό.

2001: H Björk περπάτησε στο κόκκινο χαλί με ένα αυγό κύκνου

Όταν το «I’ve seen it all» για την ταινία Dancer in the Dark (Χορεύοντας στο σκοτάδι) προτάθηκε για Oscar καλύτερου τραγουδιού, η Björk φόρεσε ένα φόρεμα εμπνευσμένο από κύκνους και δίπλα της άφησε ένα –πραγματικό- αυγό για να ολοκληρώσει το look. Πρόκειται για μία από τις εμφανίσεις που δε θα ξεχάσουμε ποτέ.

2002: Η Halle Berry έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή που κέρδισε Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου

Η ερμηνεία της ως Leticia Musgrove στην ταινία Monster’s Ball (O χορός των Τεράτων), χάρισε στη Halle Berry το βραβείο καλύτερης ηθοποιού, κάνοντάς την, έτσι, την πρώτη –και μοναδική, μέχρι σήμερα- έγχρωμη γυναίκα με αυτόν τον τίτλο.

2009: Ο Heath Ledger κέρδισε Oscar μετά το θάνατό του

Για την εξαιρετική προσέγγιση του Joker στην ταινία The Dark Knight ( Ο Σκοτεινός Ιππότης), ο Heath Ledger έγινε ο καλύτερος ηθοποιός της χρονιάς, έχοντας χάσει τη ζωή του μόλις λίγους μήνες πριν την απονομή.

2013: Η Jennifer Lawrence έκανε μία πολύ άκομψη χειρονομία στο Press Room

Την επική της πτώση, καθώς ανέβαινε τις σκάλες για να παραλάβει το βραβείο της, ακολούθησε μία επική χειρονομία. Η ηθοποιός Jennifer Lawrence μπορεί να το εννοούσε, μπορεί και όχι – δε θα μάθουμε ποτέ.

2014: Η σέλφι της Ellen DeGeneres

Μία σέλφι γεμάτη σταρ: Από τον Jared Letto – ή έστω, το μισό του φρύδι- μέχρι τη Meryl Streep, δεν έλειπε κανείς, κάνοντας με αυτό τον τρόπο τη φωτογραφία της Ellen DeGeneres την πιο διάσημη στο Twitter.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.