CELEBRITIES

Condé Montrose Nast: O άνδρας πίσω από τη Vogue


1 Απριλίου 2018

charisse-kenion-495825-unsplash.jpg

 

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 26 Μαρτίου του 1873. Σπούδασε νομική στο Georgetown University, αλλά αποφάσισε να μην ασκήσει το επάγγελμα. Η καριέρα του στις εκδόσεις ξεκίνησε στην εφημερίδα ενός φίλου του από το Πανεπιστήμιο, όπου εργάστηκε ως πωλητής και, σιγά σιγά, έγινε υπεύθυνος διαφήμισης. Κατάφερε να γίνει διευθυντής, ενώ την ίδια χρονιά αγόρασε τη Home Pattern Company και  ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Vogue.

Παρά τον υψηλό του μισθό, αποφάσισε να παραιτηθεί και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το νέο του απόκτημα. Δύο χρόνια αργότερα, η Vogue ήταν δική του. Από τις 24 Ιουνίου 1909 που κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος με δική του ευθύνη, ο Nast έδωσε νέα μορφή στον Τύπο του 19ου αιώνα, χάρη σε ένα μοναδικό συνδυασμό μόδας, ομορφιάς, τέχνης, στυλ και δημοσιογραφίας. Το 1913, πρόσθεσε δύο ακόμα έντυπα στην αυτοκρατορία του, το Dress και το Vanity Fair.

Ο διάσημος εκδότης, έκανε τεράστιες αλλαγές και στη φωτογραφία μόδας. Προσέλαβε επαγγελματίες και τους ενθάρρυνε να κάνουν πιο ρεαλιστικές και χαλαρές λήψεις, ενώ για να είναι σίγουρος για την καλή τους ποιότητα, έκανε τεράστιες καινοτομίες και στην τεχνολογία εκτύπωσης. Με το κραχ του 1929, όμως, ο Nast δεν είχε τους απαραίτητους πόρους για να πραγματοποιήσει τις ιδέες του και συνειδητοποίησε ότι οι επενδύσεις που έκανε τόσα χρόνια, τον είχαν καταστρέψει. Έφτασε σε σημείο να χρωστάει 2 εκατομμύρια στην τράπεζα και, χάνοντας τον έλεγχο των επιχειρήσεών του, μέσα σε μερικά χρόνια το χρέος του έφτασε στα 5 εκατομμύρια. Για να καταφέρει να ορθοποδήσει, το 1936 συγχώνευσε τη Vogue με το Vanity Fair, ενώ το 1939 ξεκίνησε ένα ακόμα περιοδικό, το Glamour.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, ο Condé Montrose Nast απέκτησε καρδιακά προβλήματα και, μετά από δύο εμφράγματα με διαφορά μερικών μηνών, έχασε τη ζωή του το 1942. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν 800 συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές του, ενώ το 1943 οι ιδιοκτησίες του τέθηκαν σε δημοπρασία, προκειμένου να εξοφληθούν τα τεράστια χρέη του.

Ήταν ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του στο χώρο. Υποστήριζε πως οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να φορούν τα ομορφότερα ρούχα και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να είναι ελκυστικές, και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τις βοηθήσει. Μέχρι σήμερα, η κληρονομιά που άφησε είναι αξεπέραστη.

 

Gallery: Δείτε επίσης τα πιο iconic εξώφυλλα του Mario Testino για τη Vogue πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο

[gallery-718123]

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.